Přenosné klimatizace. Vyplatí se je kupovat?

Váží jenom pár desítek kg a můžete je přenášet (převážet) z místnosti do místnosti. Stojí jenom pár korun – a může si je proto dovolit každý. I takovými slogany lákají prodejci mobilních klimatizací své zákazníky ke koupi. Jak je to ale ve skutečnosti? Opravdu jsou přenosné klimatizace takové terno? A má smysl si je vůbec kupovat?

Nízká cena, lehká obsluha

Největším tahákem mobilních klimatizací je bezesporu jejich cena. Jak potvrzuje například porovnávač zboží Heureka, ty nejlevnější seženete za bezmála 2 000 korun. Navíc ani nemusíte platit žádné peníze za montáž, protože stačí jenom zapojit klimatizaci do elektrické energie a vyvést ven hadici, která z jednotky odvádí horký vzduch. To zvládne i ten, kdo nikdy dříve nic podobného nedělal.

Také nízká hmotnost přenosné klimatizace je nespornou výhodou. Odtud také její název. Klimatizace obvykle váží od 20 do 40 kg, přičemž ty těžší už jsou vybaveny kolečky. Pokud si budete mobilní klimatizaci s kolečky kupovat, zkontrolujte si jen, zda jsou dostatečně pevná. Někdy se totiž můžete setkat s lacinými kolečky z umělé hmoty, která se velmi rychle polámou.

Nízký výkon, nesnesitelná hlučnost

Tím ale výčet výhod přenosných klimatizací končí – a nastupuje relativně dlouhý seznam nevýhod. Tou první je nízký výkon, který navíc umocňuje vyvádění horkého vzduchu pomocí hadice. Většina domácností si totiž tyto klimatizace pořizuje narychlo a hadici jednoduše „vyhodí“ z okna. Tím se však část vypouštěného horkého vzduchu skrze otevřené okno rychle vrací zpátky.

Tím, že máte klimatizaci uvnitř místnosti, vás navíc může obtěžovat svým hlukem. Klasické split klimatizace mají hlavní jednotku umístěnou venku, takže o ní skoro nevíte. Pokud si však mobilní klimatizaci dáte v noci do ložnice, je dost pravděpodobné, že se nevyspíte. V extrémním horku se navíc připravte na to, že z jednotky musíte poměrně často vylévat zkondenzovanou vodu. Samozřejmě ručně.

Koupit, nebo ne?

Zbývá odpovědět na otázku – má smysl si mobilní klimatizaci pořídit? Pokud ji chcete jenom jako nouzové řešení pro pár extrémně horkých dní v roce, pak vám svou službu určitě odvede a o pár stupňů požadovanou místnost ochladí. Jestli to ale s klimatizací myslíte vážně, pak určitě volte dražší (ale mnohem kvalitnější) split systém. Například pomocí split systému 1:5 od společnosti Toshiba můžete chladit až pět místností naráz s jedinou venkovní jednotkou.

Článek připravila společnost JETIklima
27.05.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444