Pražský funkcionalismus v New Yorku

Funkcionalismus je jedním z mezinárodních architektonických stylů, k jehož zásadám a podobě významně přispěli čeští architekti.

Mnoho hodnotných projektů bylo realizováno v řadě českých měst, jejichž tvář funkcionalismus zásadně ovlivnil - zejména tomu tak bylo v Brně a ve Zlíně. Praha byla od počátku výrazným evropským centrem funkcionalistické architektury a přispěla k jejímu rozvoji také bohatým teoretickým zázemím.

Putovní výstava Pražský funkcionalismus / tradice a současné ozvěny byla za posledních několik let představena již v řadě galerií evropských, ale i světových měst. Po Madridu, Tel Avivu, Mnichovu, Amsterdamu či Eindhovenu se nyní s architekturou pražského funkcionalismu a jejími souvislostmi seznamují návštěvníci v newyorském Center of Architecture.

Komplexní výstava, kterou připravili kurátoři Zdeněk Lukeš a Dan Merta ve spolupráci s Petrem Kratochvílem a architektem Jiřím Příhodou, obsahuje fotografie, nákresy, modely i nábytek. V rámci doprovodného programu se uskuteční například přednáškový cyklus a kurátory komentované prohlídky.

Funkcionalismus zasáhl evropskou architekturu ve dvacátých letech minulého století. Praha se stala jedním z jeho center a následně svým významem přesáhla hranice Československa. Svou premiéru v newyorském Center of Architecture bude mít nejen pražský funkcionalismus, ale v podstatě i architektura a design východní Evropy obecně.

Expozice je rozdělená na dvě sekce – první část je zaměřena na období 20. a 30. let minulého století, druhá představuje současné projekty ovlivněné tradicí českého funkcionalismu. Na návštěvníky čekají například fotografie pražských funkcionalistických budov, projektů, ale také dobového nábytku či designu a devíti modelů funkcionalistických i nefunkcionalistických pražských realizací.

Newyorská repríza výstavy mapující pražský funkcionalismus byla připravena pražskou Galerií Jaroslava Fragnera ve spolupráci s Českým centrem v New Yorku a AIA New York Chapter za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR a městské části Praha 6.  V newyorském Centru architektury potrvá výstava až do května letošního roku a následně by měla být v říjnu přenesena do Austinu v Texasu.

Více informací na www.gjf.cz.
17.02.2015 | tz, redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444