Pravidla pro vypínače a zásuvky

Zásuvku či vypínač nemůžete umístit třeba přímo k umyvadlu, ani na ně nesmíte sahat mokrou rukou. Do zásuvky také nelze připojit najednou třeba pračku a vysavač. Jinak můžete mít problémy.

Zapnete vysavač a bum! Vypadnou pojistky. Když chcete rozsvítit, musíte ruku strkat za skříň. Proto když budete stavět či rekonstruovat, umístění zásuvek a vypínačů proberte s projektantem. Jinak se může stát, že někde budou zásuvky nedostupné či zbytečné, jinde zas budou chybět. Vypínač by mohl překážet nábytku. Sami do elektroinstalace nezasahujte. Může to dělat jen člověk s elektrotechnickým vzděláním.

Při umisťování zásuvek a vypínačů je nutné dodržet normy. Zvláště umístění zásuvek v koupelně určuje takzvaný umývací prostor. Je to pruh stěny v šířce umyvadla, který stoupá od podlahy ke stropu nad umyvadlem a pod ním. Zásuvky v koupelně mohou být umístěny pouze mimo umývací prostor, a to do výše 1,2 metru nad podlahou, aspoň 20 centimetrů od hranice tohoto prostoru a ve větší výšce než 1,2 metru těsně u jeho hranice. Podobně to platí i pro kuchyňský dřez. Od vany či sprchy musí být zásuvka dál než 60 centimetrů. Dodržet tahle nařízení může být v menší koupelně oříšek. Svá pravidla mají i zásuvky venku, třeba na sekačku či pilu. „Pro venkovní prostory se doporučují zásuvky s krytím, které chrání před deštěm, prachem a nečistotami,“ říká Magda Heiderová z výrobního družstva OBZOR Zlín. Zásuvka má krytku na pružině, kterou lze snadno odklopit nahoru, sama se pak vrací do zavřené polohy.

Na 10 zásuvek jen 3600 wattů


Bez omezení není ani používání zásuvek. Jeden obvod zahrnuje 10 zásuvek, jistí se 16 ampéry. A do něj nemůžete připojit najednou třeba 20 přístrojů. Ať už využijete jednu nebo všechny zásuvky, součet výkonu připojených spotřebičů by neměl překročit 3 600 wattů. Když zapnete najednou pračku, vysavač a varnou konvici, obvod se přetíží a jistič ho přeruší – vypadnou pojistky. Proto třeba na pračku elektrikáři zřizují samostatný obvod s jedinou zásuvkou. Pračku byste vždy měli zapojit do ní.

Nepřehánějte to ani s prodlužovačkami. Většina z nich je konstruována na 10 ampér a 2 300 wattů. Proto zapojení spotřebičů vysokých výkonů může způsobit přetížení prodlužovacího přívodu. Takže třeba vysavač raději zapojujte přímo do zásuvky. A neměli byste ani prodlužky napojovat na sebe a do nich pak dát třeba 10 přístrojů a svítidel najednou.

Je potřeba také dát pozor na riziko úrazu proudem. Nesahejte na vypínače a zásuvky mokrou rukou. V domácnostech s malými dětmi zásuvky zajistěte záslepkami. Na poškozenou instalaci nesahejte, volejte elektrikáře. Nepodceňujte obnažené kabely, kvůli nim může vypuknout i požár. A vyhněte se levným roztrojkám či prodlužovačkám z tržiště.

A pozor i při vrtání do zdi. Oprava poškozeného kabelu je komplikovaná. Rozhodně nevrtejte asi metr kolem rozvodné skříně. Kabely od zásuvek obvykle vedou dolů k zemi a pak podél rohu, od vypínačů zas směrem k lustru. Vždy se to však nedodržuje, na kabel lze narazit i uprostřed zdi. Proto před vrtáním použijte detektor, který kabely odhalí.

Nejčastější chyby


Problémy s používáním zásuvek vycházejí často ze špatného projektu a z přetěžování:

  • špatná dostupnost zásuvek
    - jsou nevyužité za nábytkem
  • nedostatek zásuvek v místnosti
    - nejčastěji v kuchyni či obývacím pokoji, kde přibývají spotřebiče a domácí technika
  • přetížení zásuvkového obvodu
    - když budete na jednom obvodu prát, vařit kávu a péct v troubě, může vypadnout jistič
    - například varná konvice nebo vysavač mají značný výkon, a tím i vyšší zatížení elektrického obvodu

Výběr vypínačů a zásuvek


Firma OBZOR, výrobní družstvo Zlín, vyrábí a nabízí vypínače celkem ze tří designových řad. Cenově dostupné vypínače můžete vybírat z řady ELEGANT. Tato řada zahrnuje jak černobílé varianty, tak širokou škálu barev a metalických odstínů. Sháníte vypínače do dětského pokoje? Syté barvy a hravost interiéru charakterizuje právě řadu VARIANT. Pro moderní interiéry byla vyvinuta řada DECENTE.

Vypínači této řady dokonale doladíte interiér. Dominujícím prvkem vypínačů DECENTE je použitý materiál. Rámečky jsou totiž z přírodních materiálů, jako je SKLO, DŘEVO, KOV.

Jak si tedy nejlépe vybrat?


Na webových stránkách www.obzor.cz je k dispozici online aplikace, konfigurátor domovních spínačů, pro sestavení vlastního vypínače dle vašich představ. Přímo se vám zobrazí náhled spínače, jeho cena a objednávkový kód. Stačí jen zkusit a představit si právě váš interiér.
12.03.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444