Právě kvetou: Zlatobýl, astry, rozchodník, cínie…

Pravda, kvetoucích rostlin pomalu ubývá, přesto můžeme na konci léta a na začátku podzimu vidět květy a listy různých barev.

Podzimní efekty vybarvujících se některých listnatých stromů připomínají trošku malířovu paletu: žlutá, až zlatavě žlutá, červená až purpurová, takové jsou barvičky listů opadavých dřevin. Bohužel, tato nádhera je časově omezená. Jakmile se listy krásně vybarví, opadají.

Většina trvalek ukazuje krásu svých květů především koncem jara a na začátku léta, ale existuje řada druhů, které mohou prozářit i podzimní záhony nebo alespoň zkrášlit truhlíky a jiné nádoby. Pozdně kvetoucí trvalky nám zpříjemňují poslední teplé dny, do zahrady vnášejí barvy a přesvědčují nás, že s končícím létem nemusí zahrada přestat kvést.


Nejznámější rostlinou pozdního léta a podzimu je zřejmě zlatobýl (Solidago), statná rostlina, která dorůstá do výšky až 170 centimetrů. Rychle se rozrůstá svými oddenky, navíc se množí i semeny, a proto snadno zaplevelí zahradu. Zlatobýl je nenáročný, proto roste všude. Z původních druhů mají okrasný význam jen některé jeho zahradní formy známé jako Solidago x hybridum. Sluší se však poznamenat, že latinský název rostliny je odvozen od slov solidare nebo solidum agere, která znamenají upevňovat, činit zdravým, uzdravovat, a to proto, že své uplatnění našel zlatobýl v lidovém léčitelství.

Astry (správněji hvězdnice, Aster) představují bohatou rodinu zahradních rostlin, které rozkvétají od jara nebo léta, ale většina druhů vykvétá na podzim, kdy nabízejí barvy od bílé po tmavě modrou. Díky bohaté záplavě květů a stanovišti na plném slunci lákají užitečný hmyz i motýly. V podzimní zahradě se nejvíce vyjímají polštářovité astry – Aster dumosus – druh vysoký 30–50 cm, který rozkvétá v polovině září a kvete až čtyřicet dnů.

Spatřit na záhonech i v těchto dnech můžeme ještě dosud žlutě kvetoucí poléhavou pupalku (Oenothera). Její rod, který zahrnuje asi dvě stě druhů, pochází ze Severní Ameriky. V zahradách se pěstují jen některé z nich, nejrozšířenější je Oenothera missouriensis. Jedná se o nenáročnou rostlinu snášející i značné sucho, která se v dobré půdě někdy až příliš rozrůstá. Dosahuje výšku kolem 25 cm, kvete od června až do října a množí se hlavně semenem.


Dosti pozdě – v srpnu a září – kvete rozchodník (Sedum spectabile).  Jedná se o vzpřímenou trvalku pocházející z listnatých lesů Číny a Korejského poloostrova, jež dorůstá až do půlmetrové výšky. Růžové květy s nápadnými tyčinkami má nahuštěné v lehce vyklenutých vrcholících. Rovněž tento rozchodník, na němž oceňujeme skutečnost, že kvete v době, kdy již kvete jen málo rostlin, je nenáročný a značně přizpůsobivý. Potřebuje slunce, množí se dělením na jaře nebo v časném podzimu.

Populární trvalkou je bohyška (Hosta), známá též jako funkie. Je ozdobná svými krásnými velkými zelenými nebo pestrými listy. Není náročná, snáší dobře slunce i stín, i když nejraději má asi polostín v propustné hlinité půdě s dostatkem vláhy. V srpnu až v září kvete bílými voňavými květy s rozšířenými cípy Hosta plantaginea.


Pestrobarevné a veselé záhony má i koncem září ten, kdo na ně vysel letničky. Ostatně letničkové záhony jsou k vidění také v zámeckých zahradách a městských parcích. Proto se stále ještě můžeme radovat z jemných květů nenáročné krásenky zpeřené (Cosmos bipinnatus), robustnější a všude ve světě oblíbené ostálky lepé (Zinnia elegans), známé také jako cínie, aksamitníků (Tagetes) různých odrůd a velikostí. Asi nejhezčí exempláře mají jednoduché květy, jako například Tagetes patula a všechny odrůdy Tagetes tenuifolia. Chcete-li mít ve svém záhonu letniček hned na jaře příštího roku kvetoucí vlčí mák, máte nejvyšší čas, abyste ho vyseli na místo určení!


Do své největší krásy dorůstají na podzim také ozdobné trávy, ve kterých zejména v poslední době mnoho z nás našlo zalíbení. Ať už se jedná o vousatec, který připomíná štětku na láhev, nebo ostřici se žlutě panašovanými listy či o pruhovanou ozdobnici s chocholatými klasy.

Podle Karla Čapka je – svým způsobem – září vděčný a znamenitý měsíc; nejenom proto, že v něm kvete zlatobýl či aster podzimní. Září je také měsíc zrající vinné révy a otvírající se země, protože zahradník a zahrádkář může sázet vše, co se má do jara usadit.
10.09.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444