Právě kvetou: Růže, yucca, kopretiny, turan, lupiny

Jaro už v červnu přešlo do léta, ale místo slunečních paprsků, které by nás zahřívaly, jsme donedávna oblékali svetry nebo dokonce i bundy. K tomu pršelo, jen se lilo. To je sice pozitivní událost, když máme dlouhodobě podstav vodních zdrojů, jenomže proč musí pršet, když zrají jahody, třešně a višně, proč nepršelo na jaře, jak se sluší a patří? Pravda, nestalo se nic katastrofálního, a tak se radujme z krás, které léto přináší.

Mezi květinami kralují růže. Jejich pěstování a šlechtění má u nás poměrně dávnou tradici, která se zrodila v 19. století. Okouzlují svými tvary, barvami, vůní i využitelností. Uplatní se jak v každé zahradě, tak v nádobě na balkoně či terase, ty popínavé zkrášlují venkovská nádraží, jak jsem nedávno na svých cestách mohla pozorovat. Esteticky a na lidskou psychiku působí výborně oblouková opora na růže, v jejímž středu je umístěna lavička zvoucí k posezení, nebo pergola, kterou růže obrůstají. Můžeme tak vnímat stesk po „starých dobrých časech“. Časné růže mají už kvetení za sebou, remontujícím, aby brzy nasadily poupata, odstřihneme odkvetlé květy až ke druhému plně vyvinutému listu. Poučka, že stále ošetřujeme rostliny proti chorobám a škůdcům, platí pro růže dvojnásobně.
 

Jinou trvalkou, která poutá v těchto týdnech naše oči, je impozantní exotická palmová lilie – juka (Yucca). Na rozdíl od růží nevoní, ale díky růžici svých úzkých šedozelených listů působí stejně dekorativně, a to po celý rok. Je to vynikající solitéra, která se hodí jak do zahrad, tak do přírodních partií. Aby kvetla, potřebuje hodně slunce. Snadno se množí dělením trsů i oddenkovými a kořenovými řízky.
 

Další rostlinou kvetoucí od června je turan (Erigeron). Připomíná podzimní astry. Je vhodný k řezu, protože vydrží dlouho ve váze. V zahradách jej lze kombinovat prakticky se všemi druhy trvalek. Kromě dobré půdy vyžaduje slunce a pravidelnou zálivku.

Naši domácí luční kopretinu, kterou spolu s chrpami a vlčími máky můžeme právě v této době vidět na loukách, vytlačila ze zahrádek velkokvětá kopretina (Chrysanthemum maximum). Je podstatně větší než luční květina, může dosáhnout výšky až jednoho metru. Má silné tmavě zelené listy a květy široké i přes 10 centimetrů. Neremontuje a přibližně každé tři roky potřebuje rozdělit a přesadit. I ona potřebuje slunce. K rodu Chrysanthemum patří také řimbaba (Tanacetum parthenium), otužilá poloopadavá trvalka. Prospívá na slunném místě, na záhonu i v nádobách, a její pro někoho nepříjemné aromatické listy se používají do sáčků proti šatním molům. Naopak květy najdou uplatnění v potpourri. Proto v létě sklízejte listy i květy na sušení!
 

Volně v přírodě rostou a kvetou nenáročné světlomilné lupiny (Lupinus), jejichž název je odvozený od latinského slova lupus, tedy vlk. Rod zahrnuje více než sto druhů jednoletých i vytrvalých bylin a polokeřů. Mají dlouhé silné kořeny a množí se semenem. Nyní se v zahradách pěstují jen kříženci, nejznámější z nich je skupina Russelových lupin kvetoucích všemi barvami s výjimkou zelené.
 
Ještě do konce června bylo možné sázet hlízy mečíků. Vysazované ve dvoutýdenních intervalech pokvetou od července do konce září.
09.07.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444