Právě kvetou: Lichořeřišnice, krásnoočko, rudbekie, floxy...

Za královny květin jsou od pradávna považovány růže. Mají široké uplatnění jak v zahradě, tak v parku, ale i na balkoně či terase. V těchto letních dnech by si člověk pomyslel, že jsou to jen růže, které statečně a dobře snášejí sluneční úpal. Že tomu tak není, můžete se leckde snadno přesvědčit.

V teplých a slunečných podmínkách se daří nenáročné lichořeřišnici (Tropaeolum). Tato známá okrasná rostlina je i léčivá. Veselé a navíc jedlé jsou její oranžové, žluté i červené květy. Kdyby nebylo jejich svítivých barev, možná bychom si jí ani nevšimli. Avšak kromě pikantní chuti květních pupenů, které lze použít jako náhradu za kapary, je zajímavá ještě svými listy. Ty dokonce poutají pozornost vědců. Kromě toho, že jsou krásné (to vědátory tolik nezajímá), jsou pokryty zvláštní vrstvou odpuzující, respektive odvádějící, vodu mimo list. Umět tak tuto vrstvu napodobit!
 

Dlouho kvetoucí a oblíbenou trvalkou je také krásnoočko (Coreopsis). Zatímco jeho odborný název má původ v řečtině, kde část slova „koris“ znamená štěnice, jeho české pojmenování napovídá, že je krásné. Rozlišujeme něco přes sto druhů této trvalky; asi nejkrásnější je krásnoočko velkokvěté (Coreopsis grandiflora), které má nejhezčí a největší květy zlatožluté barvy na stoncích vysokých až 90 centimetrů. Odlišnou barvou květu, která je rubínově červená, se chlubí kříženec z USA (ostatně všechny druhy pocházejí z prérií Severní Ameriky). Je to však krátkověký kultivar.
 

Trvalkami vrcholícího a pozdního léta jsou třapatky – rudbekie (Rudbeckia). Jedná se o severoamerický rod květin, které poutají pozornost svítivou žlutí svých květních úborů. Rudbeckia nitida ´Herbstonne´ patří k obrům mezi trvalkami. Spřízněny jsou s blízkým příbuzným rodem Echinacea. Patrně u nás nejznámější je Echinacea purpurea (Rudbeckia purpurea), jež rozkvétá v červenci a srpnu růžovými květy až 15 cm velkými s rudohnědým terčem. Všechny třapatky můžeme množit dělením trsu a všechny jsou jako stvořené pro výsadbu s okrasnými trávami.
 

Výrazně vonné květy mají floxy (Phlox), převážně známé jako plamenky. To proto, že řecké slovo phlox znamená plamen. Časně na jaře kvetou nízké poléhavé, rozšířené půdopokryvné rostliny, v létě rozkvétá skupina vysokých floxů s přímými lodyhami. Jsou to typické květiny podhůří, proto potřebují vydatnou zálivku. Nejznámější je patrně červeně kvetoucí Phlox paniculata, který dorůstá až do metrové výšky, avšak dnešní zahradní odrůdy dosahují výšky i 150 cm, mají velké květy v barvách od bílé po modrofialovou a všem je společné, že příjemně voní.
 

Pokud je naším snem plno květů po celou sezonu, určitě se neobejdeme bez letniček. Mezi nejkrásnější ozdoby květinových truhlíků umístěných v polostínu patří zajisté begonie hlíznaté, včetně převislých (Begonia tuberhybrida pendula), které jsou v tomto období v plném květu. Slunné počasí přeje pelargoniím, daří se fuchsiím, petúniím, surfiniím a řadě dalších balkonovek, zejména když je nezapomínáme přihnojovat. Letničky hýří nejrozmanitějšími barvami, jejich kombinace jsou ve svém výsledku nejednou velmi efektní.
 

Úchvatný pohled nám nabízejí letní kvetoucí louky. Jsou to zářivé kombinace barev, kterým dominují modře kvetoucí chrpy, o něco světlejší čekanky, červené vlčí máky a vonící bělavé kvítky heřmánku. V chladnějších částech republiky můžeme ještě jeho květy sklízet. Sbírají se v době plného květu, nejlépe dopoledne kolem desáté hodiny.
 

Na veřejných prostranstvích ve městech se v poslední době objevují záhony oseté lučními květinami nebo osázené odolnými bylinami, jako například levandulí, šalvějí, kontryhelem, mátou nebo echinaceou. Nevím jak vám, ale mně pohled na takový záhon hned pozvedne náladu a vylepší světonázor.
23.07.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444