Pozvání ke společnému stolu

„Dobrá tabule je prvním poutem dobré společnosti“, pravil již v 18. století francouzský markýz Luc de Clapiers Vauvenargues. Dobrá tabule však pro většinu gurmánů neznamená pouze několik chutně připravených pokrmů, ale také vše, co pomáhá zvýšit příjemný zážitek ze společného jídla. Proto již odedávna kladou lidé mimo jiné důraz na estetickou úpravu stolování, k čemuž jistě přispívá také perfektně sladěné porcelánové nádobí.

Přestože se vkus společnosti stále mění a mění se také její zvyky, snaha o krásno nejen při stolování přetrvává. Velký důraz je však kladen jak na kvalitu, tak na moderní a elegantní vzhled, což bezpochyby splňuje svou nabídkou firma K ART CENTRUM – výrobce atypického designového porcelánu.
 
Porcelán, uvedený na český trh pod značkou K ART v sobě snoubí nadčasovou eleganci porcelánu jednoduchých tvarů, jež je navíc podtržena použitím pouze bílé barvy, a neobvyklý moderní design vycházející ze čtyři základních geometrických tvarů – čtverece, obdélníku, kruhu a trojúhelníku. Z těchto čtyř tvarů pak vychází linie  veškerého sortimentu, kupř. talířů různých velikostí od nejmenších talířů a talířků pro máslo a pečivo, přes dezertní a masové, až po opravdu velké talíře klubové. Nabídku pak doplňují různé omáčníky, mísy a misky – malé kompotové, větší polévkové a salátové, až po velké mísy na ovoce.

Prakticky zaměření zákazníci jistě také vedle líbivého a zajímavého designu ocení 

kvalitu a praktické užitné vlastnosti tohoto porcelánu. Glazura je speciálně tvrzena

vypálením na velmi vysokou teplotu a vzdoruje tak mechanickému poškození. Díky jeho odolnosti je tento porcelán možno umývat v myčkách na nádobí, hodí se k použití v mikrovlnných troubách a potraviny je v něm možno i zamrazit. Uplatnění proto také nachází nejen v domácnostech ale i v hotelích a restauracích.
 
Atypický porcelán lze zakoupit v internetovém obchodě K ART CENTRA, kde firma kromě širokého sortimentu nabízí také zajímavé slevy na vybrané druhy zboží. Zájemci, kteří dávají přednost reálné prohlídce zboží, mají možnost prohlédnout si  a zakoupit sortiment K ART CENTRA v obchodním domě Bílá Labuť v Praze, kompletní sortiment porcelánu značky K ART najdete také ve vzorkové prodejně Mara Design Pardubice. Pro zákazníky z oboru gastronomie jsou k dispozici velkoobchodní partneři firmy v Praze – společnost MONACO Int. - a v Letohradě – společnost UNITA.

 

bydlinekBydlínkova exkurze do historie
Pokud se někdy vydáte do Míšně, můžete zde, stejně jako Bydlínek, navštívit proslulou  manufakturu, kde se vyráběl patrně první evropský porcelán podle receptury objevené  německým lékarníkem a alchymistou Johannem Friedrichem Böttgerem.


Výroba porcelánu má svůj původ v Číně, které se tajemství výroby dařilo udržet pro sebe více než tisíc let. Teprve v roce 1709 Böttger zpřístupnil umění výroby porcelánu na bázi kaolínu i Evropě. Míšeňská manufaktura byla založena roku 1710, v roce 1719 se začal porcelán vyrábět také ve Vídni a odtud se tato znalost postupně rozšířila do celé Evropy. Novým objevem byla nahrazena tzv. delftská fajáns, jejíž tvůrci se snažili nedostupnému čínskému porcelánu přiblížit zvyšováním lesku glazury. V devadesátých letech 18. století se výroba porcelánu rozšířila také do západních Čech, první český porcelán byl vyroben v Klášterci v roce 1794.

19.05.2006 | Monika Kvačková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444