Květiny v interiéru: Klívie

V době, kdy zimě začíná docházet dech a je u konce svých mrazivých sil, rozkvétá jako jedna z prvních pokojových květin řemenatka suříková – klívie (Clivia miniata). Nádherné květy v barvách od tmavě oranžové po bíložlutou, které rostlina nese na silném zeleném stvolu a které se udrží i několik týdnů, nelze přehlédnout; vidět je můžeme od února do května.

Počet květů nám napoví, jak moc, nebo naopak málo péče se květině dostává. Po jejím odkvětu je zapotřebí stvol odříznout, protože tvorba semen rostlinu vysiluje. Aby rostlina spolehlivě rozkvetla i v příštím roce, musíme jí v následujícím období dopřát částečný klid s omezením zálivky.

Péče

Také o klívii se říká, že je to květina „našich babiček“. Důvodem k tomuto přívlastku je asi skutečnost, že v zimě nesnáší vysoké teploty u ústředního topení, které dnes máme vesměs v bytech všichni, zatímco naše (pra-)babičky tento komfort neměly, a proto se klíviím dařilo. Pro ně je nejvhodnější zimní teplota od 10 do 20 °C. Při vysokých teplotách tyto rostliny sice dobře rostou, ale nekvetou. V létě jim vyhovuje stín, jelikož přímé slunce nesnášejí, a pokojová teplota, pobytem na čerstvém vzduchu však nepohrdnou. V době růstu potřebují klívie poměrně mnoho vody a přihnojování každých deset dní, zato během zimního klidu je prakticky nezaléváme. Kdo má poloteplý skleník, může přes zimní období umístit klívii právě do něj. Teploty, které se zde obvykle pohybují kolem 12 °Celsia, jsou příznivé pro uchování a omezenou vegetaci některých teplomilnějších, většinou subtropických rostlin.


Toto období jim začíná v pozdním létě a na podzim. Rostliny pozastavují růst a vytvářejí základy svých nádherných květů. I bez nich však činí dvouřadě uspořádané nápadné řemenovité temně zelené listy o šířce 3–4 cm z klívie impozantní květinu, která se dobře uplatní jako solitéra a je ozdobou i tmavšího interiéru mnoho let. Má ráda „své“ místo a světlo stále ze stejné strany; starší rostliny se v zimě spokojí i se skromným denním osvětlením. I proto jsou klívie vhodné květiny do severních oken.

Přesazování

Daří-li se klíviím dobře, za tři čtyři roky přerůstají květináč. To je signál, abychom je přesadili. Nový květináč by měl být jen o něco větší než předcházející. Odřízneme spodní část kořenové hmoty – na kořeny pozor, jsou křehké a snadno se lámou. Při té příležitosti oddělíme také s odpovídajícím množstvím kořenů čerstvé výhonky, jež se vyvinuly na bázi listů, a zasadíme je do samostatného květináče se zeminou bohatou na živiny.

Nemoci a škůdci

Bílé vatovité výpotky, které se mohou v paždí listů klívie objevit, jsou dílem červců. Naštěstí je můžeme odstraňovat mechanicky, anebo ničit opakovaným ošetřováním insekticidy.

Za určitých nevhodných podmínek se může vyskytnout i korkovatění listů, které poznáme podle jasně zelených, později žlutých, ostře ohraničených skvrn. Příčin tohoto onemocnění může být více, jako například suché prostředí, nedostatek světla či přehnojování. Chorobě předcházíme úpravou mikroklimatu a pozornější péčí.
bydlinekPříbuzenstvo v Čechách

V místech své domoviny, kterou je jižní Afrika, rostou klívie divoce ve skalních oblastech. Ačkoliv vyrůstají ze změti silných dužnatých kořenů, patří do čeledi amarylkovitých rostlin, které vytvářejí cibuli a mají dlouhé hladké listy, jež se objevují až po květu. V České republice roste volně pět druhů rostlin z této čeledi. Je to sněženka podsněžník, bledule jarní, téměř vyhynulá bledule letní, narcis bílý a narcis žlutý.
26.02.2016 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444