Pozor na přehřívání podstřešních a půdních prostor

Ačkoliv máme správně provedenou střechu včetně zateplení, přesto se stává, že jsou místnosti v podkroví rodinného domu velmi přehřáté, téměř neobyvatelné.

Čím to? Je to logické. Sluneční paprsky svojí velkou intenzitou prohřívají postupně všechny vrstvy střechy. Nedostatečná tepelná izolace zapříčiní nechtěný prostup tepla až do interiéru a pak je problém. Izolaci v běžné tloušťce je nutno brát tak, že to je jen zpomalovač prostupu tepla, což značí, že když bude tepelná zátěž dlouhodobá a intenzívní, pak teplo vždy projde.

Když je venku za slunečného počasí 36 °C, pak pod střechou může být i 70 °C. To je obrovská teplotní zátěž. Nejvíce jsou zatížené domy s velmi moderní, ale maximálně nepraktickou, černou krytinou. Teplo doslova přitahují domy s instalovanámi fotovoltaickými nebo vodními kolektory.

Abyste tento nepříjemný teplotní vjem omezili, máte pouze dvě možnost. Buď použijete extrémní množství tepelné izolace, která zamezí prostupu tepla izolací po celý den a omezíte prostup tepla přes otvorové výplně stavby, nebo použijete účinné, ale drahé řešení ochlazení prostor pomocí klimatizace.

Prakticky v obou případech se však doporučuje jednotlivé vrstvy střechy co nejlépe odvětrat. Snížíte-li povrchovou teplotu jednotlivých vrstev střechy a odvedete-li naakumulované teplo, zajistíte významné snížení teplotní zátěže celého objektu.
Pokud se v uzavřeném podstřešním prostoru objeví teplota atakující 70 °C, je jen otázka času, kdy teplo projde přes izolaci do domu. Nabízí se snadné řešení -  zamezit tomu, aby tak vysoká teplota vznikla. Jak toho docílit? Volný podstřešní prostor kvalitně odvětráte, respektive odvedete maximální množství přehřátého vzduchu pryč. Ochlazení je nutné nejen ve dne, ale především má zásadní efekt v noci, kdy si má střecha od tepla odpočinout, prochladit se a připravit na další slunný den. Aby nedocházelo k trvalému "přibývání" tepla...

Odvětrání můžete provést buď aktivně, např. ventilátorem, nebo bez vedlejších provozních nákladů za pomoci samočinných turbín LOMANCO. Turbína zajistí odtah přehřátého vzduchu dlouhodobě. I když zrovna nefouká vítr, prostupem teplo proudí samovolně pryč. Poté, především v noci, klesnou venkovní teploty, zvýší se proudění vzduchu (vítr) a turbína si odpracuje to, co po ní vyžadujete.

Pro letní sezonu jsou nyní v prodeji zvýhodněné SETY, které obsahují turbínu a prostupovou střešní manžetu. Sety jsou nabízeny v několika barvách, aby si každý mohl vybrat takový set, který bude co nejméně rušit vzhled domu. Návrh turbín je poměrně jednoduchý. Výrobci odvětrávání Lomanco se často drží hesla, že u rodinného domu na každých 5 m délky hřebene umístí jednu turbínu BIB12, případně BIB14. Pokud si nevíte rady, zašlete na e-mail náčrt domu s rozměry a technik z firmy Lomanco navrhne typ a počet turbín, a to vše bezplatně.

Ano, můžete použít i nové typy turbín LOMANCO Energo, které kombinují samočinné větrání s větráním aktivním pomocí přídavného ventilátoru. Ventilátory jsou s nízkou spotřebou, nemusíte se obávat vysokých nákladů na provoz. Ventilátor se spouští jen tehdy, když mu dá pokyn buď čidlo hlídající otáčky odvětrávací hlavice LOMANCO, nebo například teplotní čidlo.

Když se podaří pomocí ventilačních turbín přes den udržovat teplotu pod střechou pod 50 °C a v noci snížíte teplotu pod 30 °C, významně tím pocítíme rozdíl i v interiéru.

V posledních třech letech došlo k velmi výraznému zvýšení počtu tropických dní v České republice, a proto se obecně použití ventilačních turbín pro odvětrání půdních prostor výrazně rozšířilo.



Obecně platí, že každý snížený stupeň teploty v půdním prostoru dokáže následně uspořit stovky korun za dodatečné ochlazení interiérů např. pomocí klimatizace a dokáže zajistit příjemnější podmínky k bydlení. Právě proto jsou turbíny rozesety po celém světě a snižují teplotní zátěž objektů a tím i ulehčují našim peněženkám. Ani v USA už neplatí, že zbytečně plýtvání za zbytečně zvýšený provoz klimatizace není nutné řešit. Opak je pravdou. Pro domy bez klimatizace to platí dvojnásob.

Autor článku:
Ing. Radim Otýpka, radim.otypka@abcweb.cz
Technik odvětrání LOMANCO
www.lomanco.cz
23.08.2016 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444