Poznejte svět úsporného stavění

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Nízkoenergetické a pasivní stavění je jednou z aktivních reakcí na obecně známý a zároveň závažný fakt, že na celkové spotřebě energií se zásadními 40% podílejí budovy a domácnosti.

Samotné pojmy nízkoenergetické, pasivní nebo dokonce nulové domy jsou daleko mladší než existence staveb, které by bylo možné těmito pojmy označit. V moderním stavebnictví se ale s programy zkoumajícími možnosti stavění, které by spotřebu energií omezilo, začínalo přibližně teprve před 40 lety, přispěla k tomu svým dílem i tehdejší ropná krize. Její pozadí bylo politické a důsledky měly vliv na cenu, později se ale k vědomí nutnosti hospodařit zodpovědně s energiemi a podle toho také stavět nové budovy přidala také ekologická hlediska. U nás se toto odvětví prosazuje, nikoliv ale bezvýznamně,  teprve v průběhu posledního desetiletí.

Pasivní dům má jasně charakterizované energetické parametry. Jde o stavbu, která ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. Tyto stavby jsou navíc navrhovány tak, aby zajišťovaly vysoký standard pohodlí a kladou důraz na zdravé vnitřní mikroklima.

Významý rozvoj pasivního stavění se dnes odehrává v severských zemích, v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku, v Kanadě i ve Spojených státech. Tady všude se již např. kromě rodinných domů začaly v pasivním standardu stavět i vícepatrové komerční budovy a bytové domy.

Oblast nízkoenergetického a pasivního stavebnictví zahrnuje řadu oborů vývoje a výroby, bez nichž by budovy, které splňují nároky na nízkou spotřebu energií a zároveň požadavky na moderní komfortní  a především zdravé bydlení, nemohly vznikat. Patří sem všechny prvky, materiály a konstrukční systémy, které zajišťují dokonale izolovanou obálku domu, stejně tak jako úsporné systémy vytápění s využíváním alternativních zdrojů energie i systémy řízeného větrání, které je nezbytnou výbavou dobře izolovaných domů.

Trend úsporného stavění ovlivňuje nejen technologie, ale také architekturu rodinných domů, bytových domů a různých účelových staveb. V posledních letech byla také u nás realizována řada z architektonického hlediska pozoruhodných a atraktivních staveb v pasivním standardu, existují projekční a architektonické kanceláře, které se na tento typ staveb zaměřují. Navzdory dokonalé izolaci, mohou pasivní domy působit, a také tak ve většině působí, velmi lehce a vzdušně. Změnily se například prostředky členění fasády těchto domů, protože pro dosažení požadovaných parametrů je třeba respektovat jistou kompaktnost obálky domu, přibyly velké prosklenné plochy, protože nejmodernější okna a jejich zasklení umožňují vysoké tepelné zisky ze slunečního světla, významnou roli hraje také umístění stavby na pozemku ve vztahu k členění terénu a světovým stranám.

Nové materiály a technologie dnes umožňují nejen výstavbu nových energeticky úsporných budov, dávají také příležitost využít obrovský potenciál úspor, který nabízejí starší stavby, u nás zejména panelové domy. Podle hodnocení energetické náročnosti starší budovy často náleží do kategorií D až F, což znamená, že prakticky nutí své majitele plýtvat. V posledních letech prošla řada takových budov revitalizací, také díky několika dotačním programům, velká část domů ale stále představuje zbytečnou energetickou zátěž.

Přívrženci pasivních staveb z řad architektů, projektantů, stavebních firem, výrobců a další odborníci se zájmem o tento typ stavění se soustřeďují v odborných sdruženích. Nejvýznamnější poradenskou organizací v oblasti osvěty a poskytování informací o pasivních domech a energeticky úsporném stavění v České republice je Centrum pasivního domu, na jehož webových stránkácj najdete řadu zajímavých informací.

Toto neziskové sdružení pořádá na téma úsporného stavění mimo jiné řadu přednášek a seminářů a účastní se domácích i zahraničních akcí, které jsou této problematice věnovány. Chybět nebude ani na  veletrhu FOR PASIV, který se společně s dalším odborným veletrhem Střechy Praha uskuteční ve dnech 6.-9. února na výstavišti v Praze - Letňanech. Zájemci se zde v průběhu celého veletrhu mohou přijít poradit se zkušenými odborníky z různých oborů - s architekty, projektanti, staviteli, energetickými poradci a dalšími experty. Stánek Centra pasivního domu najdete v hale 4, sektoru A a pod číslem 20.
04.02.2013 | sm
  • Centrum pasivního domu

    Centrum pasivního domu je neziskovým sdružením právnických i fyzických osob, které vzniklo za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a za účelem zajištění kvality pasivních domů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444