Povedená trojka

V našem podání klasické stolové sestavy určené do obývacího pokoje je všechno jinak. Plocha konferenčního stolku se obratem ruky téměř zdvojnásobí, a to zdaleka není vše .....

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zdálo by se, že na původní koncepci stolové sestavy, kdy se tři stolky v případě potřeby jednoduše zasunou jeden do druhého, už není co zlepšoovat. Takové provedení má ale jednu konstrukční slabinu, která se projeví až v rozloženém stavu, každý díl je jinak vysoký. Nedalo nám to spát, a tak jsme vyvinuli něco lepšího. Naše sestava stolků vytvoří souvislou plochu o stejné výšce.
A nejen to: menší stolky jsou v zasunutém stavu využitelné jako praktické výsuvné regály. A aby změn nebylo málo, celá sestava je navíc mobilní díky otočným kolečkům. Vypadá to možná složitě, ale zdání klame.

Důležité jsou hlavně rozměry jednotlivých stolků, které musí jak ve složeném, tak v rozloženém stavu na milimetr přesně pasovat. Neméně důležitá je i výška koleček. Ta je dobré koupit ze všeho nejdřív, aby byla jasná konečná výška stolu, od níž se odvíjí další plány. Stačí už jen vyhrnout si rukávy a pustit se do práce.


PARKING

V zasunutém stavu slouží servírovací stolky jako praktické výsuvné regály.

VÝJEZD

Po plastových kolejnicích uvnitř hlavního stolu vyjedou servírovací stolky hladce ze svých "garáží".

OTOČKA

Servírovací stolek stačí jednoduše obrátit na bok a dostane se přesně na stejnou výšku jako jeho "mateřská základna".


Bok po boku:

Všechny tři díly sražené dohromady tvoří dostatečnou plochu na občerstvení i pro početnější návštěvu. Prázdné "garáže" slouží jako odkládací prostory.

Vše do sebe perfektně zapadá

Ačkoliv stolová sestava působí na první pohled masivně, je zhotovená z poměrně "tenkého" materiálu. 19 mm silná dřevotřísková deska s třešňovým dekorem tvoří základ korpusu hlavního stolu i obou servírovacích stolků. Zajímavého kontrastu lze dosáhnout, pokud se stoly svými dekory liší (např. servírovací stolky v designu olše).

U potahované dřevotřísky jsou nezbytné šikmé spoje, protože povrchová vrstva se nedá klížit. Zkosením navíc vznikne větší plocha pro klížení. Neupravené hrany se zušlechtí zažehlovací páskou. Důležitý detail: Přihrádky pro zasouvací stolky musí mít odvzdušňovací otvory, aby vzduch z korpusu měl kudy unikat. Otvory o průměru 35 mm po obou stranách dna plně postačí.

Pozor: Pouze s rozměry uvedenými na obrázku si můžete být jisti, že do sebe vše dokonale zapadne. Na šikmé řezy k nim musíte přidat 1 až 2 cm navíc.


1) Stolní okružní pilou seřízneme dřevotřískové desky na okraji do úhlu 45°.

2) Pro střední příčku vyfrézujeme drážky na ploché hmoždinky. Na míru přiříznutý zbytek materiálu poslouží jako doraz a šablona pro stejnoměrné odstupy.

3) Drážky vyfrézujeme i do tří stran střední příčky.

4) Forstnerovým vrtákem vyvrtáme do dna přihrádky po obou stranách střední příčky po jednom otvoru.

5) Hrany stolových desek uzavřeme nažehlovací páskou. Postupujeme pomalu a žehličku máme nastavenou na vlnu/hedvábí. Pásku uhladíme tlakem dřevěného špalíku.

6) Po zchladnutí opatrně odsekneme přesahující kousky pásky ostrým dlátem.

 


7) Obě bočnice i víko rozložíme na podlahu zkosením dolů, vyrovnáme podle latě a na vnějších stranách přelepíme lepicí páskou.

8) Celou sestavu otočíme a do vyfrézovaných drážek (s trochou klihu) opatrně zatlučeme ploché hmoždinky.

9) Střední příčku na zkoušku (bez klihu) vsadíme do připravených drážek.

10) Přiložíme spodní desku a vyznačíme polohu otvorů pro při šroubování střední příčky.

11) Pokud vše lícuje, díly opět rozložíme a šikmé hrany natřeme klihem (stejnoměrně, nejlépe štětcem).

12) Korpus opět složíme, nasadíme spodní desku a boky zafixujeme lepicí páskou. Dlouhá svěradla s příložkami nám pomohou zajistit, aby hrany plošně lícovaly.

 


13) Spoj střední příčky se spodní deskou zajistíme čtyřmi šrouby do dřeva (nezapomeneme předvrtat).

14) Před montáží otočných koleček uděláme v místech, kam přijdou šrouby, značky důlčíkem. Tím se propíchne povrchová vrstva a šroubování půjde lépe od ruky.

15) Dovnitř hlavního stolu přijdou plastové vodicí lišty (L-profily) a dva distanční špalíky s nalepenými filcovými proužky.

16) Špalíky i lišty zafixujeme univerzálním lepidlem.

17) Díly zasouvacích stolků opatříme drážkami a plochými hmoždinkami (spoje pak budou stabilnější),

18) Olepíme je lepicí páskou, šikmé hrany natřeme klihem a sesadíme.

 

 

CO JSOU ... ?

PLOCHÉ HMOŽDINKY
Zhruba 4 mm silné, vysoce ohebné elipsovité destičky z lisovaného dřeva, kterým se také říká hmoždinky na lamelové spoje. Zakližují se do vyfrézovaných drážek odpovídající šířky (v obou spojovaných dílech), aby spoj byl pevnější.

FRÉZA NA LAMELOVÉ SPOJE
Používá se na frézování drážek pro ploché hmoždinky a lze ji běžně zapůjčit. Je-li však po ruce úhlová bruska, pak je výhodnější použít odpovídající frézovací nástavec. Většina výrobců nabízí tento adaptér za přijatelnou cenu a bývá k dostání jako zvláštní příslušenství. Spolu s úhlovou bruskou (jako hnacím motorem) pak tvoří plnohodnotnou frézku.


Převzato z časopisu Udělej si sám 1/2008

02.05.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444