Postel pro malé alpinisty

Co může být lepší než dětská postel, která kromě vyřádění na lezecké stěně nabízí i dostatek úložného prostoru na knihy, hračky i matraci pro hosty, když nečekaně dorazí kamarádi? 

 
Náklady se pohybují okolo 7000 Kč (dřevěná konstrukce
necelých 2000 Kč, kovové úhly do 1500 Kč,
11m2 MDF desky 3500 Kč a něco na barvu, spojovací
materiál apod.). Předpokládá se, že postel již máte,
lezecké chyty a lezecké vybavení zakoupíte ve
specializovaných prodejnách. Tak tedy - vzhůru k vrcholu!
 
Děti milují šplhání a lezení. Proč jim tedy neumožnit tuto zábavu přímo v dětském pokoji? Žádný strach - konstrukce lezecké stěny je velmi jednoduchá a přitom dostatečně pevná. Vše, co budete potřebovat, je elektrická vrtačka a přímočará pila na vyřezání skalních kontur z MDF desek, případně na přířez dřevěné konstrukce - a samozřejmě čas. Na realizaci celého projektu počítejte přibližně s dvanácti hodinami práce (bez pomocníka).

Zvláštnosti horolezecké postele
Z vnější strany se bezvadně šplhá, zatímco uvnitř - přímo u postele je dostatek místa na poličku na knihy, hračky a spoustu důležitých maličkostí. Za postelí je navíc úložný prostor pro další matraci (na fotografii v zeleném potahu), která slouží jako měkká podložka v případě zřícení nebo k přenocování dalších členů horolezeckého týmu.

Dobré jištění
Zda do lezecké stěny integrovat i horolezecké prvky, které a kolik, je otázkou věku dítěte, případně celkové výšky stěny. Každopádně platí: stropní hmoždinka musí být schopná unést nejméně trojnásobek hmotnosti dítěte! 
 
 

 

Od obyčejné postele k lezecké stěně 


Rozměry nosné konstrukce vychází z postele "Malm" od firmy IKEA. Je konstruována na matraci o rozměru 90x200 cm a stojí cca 2100 Kč (bez matrace).

1. Postel postavíme do správného kouta a pomocí MDF desky a konstrukční latě vyměříme místo, kde bude regál stát. Polohu si přesně vyznačíme na podlahu, odkud pomocí vodováhy vyvedeme linku na stěnu a strop.
2.+3. Dřevěné lišty o rozměru 4x4 cm až 4,3x4,3 cm přiřízneme na délku a postupně namontujeme (počínaje od stropu). Místa napojení ke stropu, stěně a k podlaze jsou důležitými konstrukčními body, proto na ně musíme použít správné hmoždinky (podle toho, zda je zeď z cihel, pórobetonu nebo sádrokartonu).
4. Tupé dřevěné spoje provedeme pomocí kovových úhlů o rozměru 3x30 mm až 3,5x35 mm.
5. Pro zachování stejnoměrných odstupů polic si přiřízneme kus latě jako distanční kus mezi příčníky.
6. Jakmile stojí základní konstrukce, můžeme začít obkládat stěnu a umisťovat police z 19 mm silné MDF desky (připevníme šrouby).
7. Police ve všech rozích vyřízneme, aby tvarově přesně zapadaly do regálu. Lze je zasouvat jen ze strany.
8. Zafixujeme je 4 cm dlouhými šrouby do dřeva (v odstupech zhruba 20 cm, pro zajištění dostatečné pevnosti samotné konstrukce).
9. Otvory pro šrouby vždy předvrtáme vrtákem o průměru 4 mm a mírně zahloubíme, aby do nich hladce zapadly hlavy šroubů.
10. Jako další napasujeme obkládací panely (z MDF desky). Připevníme je vždy nejdříve dvěma nebo třemi šrouby. Dobrým pomocníkem při slícování jsou truhlářské rychlosvěrky. Tip: Jednotlivé desky je dobré popsat, aby bylo na první pohled znát, kam patří - protože, jak se říká: "I mistr tesař se někdy utne."
11. Volně stojící zadní stěnu, za níž je úložný prostor pro další matraci, připevníme pomocí příčných vzpěr a kovových úhlů.
12.+13. Tužkou si vyznačíme veškeré výřezy, které zhotovíme přímočarou pilou.
14. Nakonec všem šroubům zatmelíme hlavy.


Montáž profesionálních chytů

Lezecké chyty v nejrůznějších tvarech a velikostech lze pořídit od různých firem. Zvýhodněné sady jsou k mání za ceny, které celkový rozpočet příliš nezatíží

1. Na montáž chytů do MDF desek použijeme šrouby s jemným závitem M8 o délce 50 mm (do předvrtaných otvorů o průměru 8 mm) a pojistné matice.
2. Na dřevěnou konstrukci použijeme šrouby o stejném rozměru, ale se závitem do dřeva (v tomto případě otvory předvrtáme na průměr 5 mm).

Chyty vlastní výroby
Sice ne tak hezké jako ty kupované, ale pro malé výšky (jako v našem případě) naprosto přijatelné jsou vlastnoručně vyrobené chyty z vícevrstvé překližky (multiplex).

1. Sklížíme dva zbytky vícevrstvé překližky a vyřízneme z nich lezecké chyty podle vlastní fantazie.
2. Bruskou doladíme jejich tvar tak, aby dobře padly do ruky a dalo se za ně zachytit. Chyty připevníme šrouby do dřeva.

Úpravy stěny


Efekt kamene: MDF desky natřeme běžnou malířskou barvou podle vlastního vkusu. Potom celou plochu přetřeme dvěma dalšími barvami (světle a středně tmavě hnědou), které dáme do stejné nádoby a jen nepatrně rozmícháme. Váleček vždy jen krátce ponoříme a několikrát s ním přejedeme přes dosud vlhký podklad. Vznikne tak nepravidelný obraz věrně imitující kámen. Pro ještě dokonalejší iluzi použijeme podobnou (jen nepatrně rozmíchanou) směs černé a bílé barvy, kterou pomocí houbičky otupujeme tmavá místa - výsledek bude připomínat žulu.

Obložení


Nepravidelně vyříznuté okraje s ostrými hranami jsou do dětského pokoje nevhodné. Zakulatíme je tedy pilníkem a ohladíme brusným papírem o zrnitosti 120 a následně 180 (případně 240).

 

 

 

 

SERVIS
CO JE ... ?
LIST DO PŘÍMOČARÉ PILY NA VYŘEZÁVÁN KONTUR


Jedná se o list s velmi úzkým dříkem na ostré křivky s přídavným ozubením na zadní straně. Toto ozubení mu dovoluje, aby si v případě extrémně ostrých zatáček prořezal nezbytný manévrovací prostor a takzvaně se nekousnu!. Tyto listy už dnes nejsou žádnou vzácností a dostanete je ve stavebninách či hypermarketech za cenu zhruba 130 Kč za 2 kusy.


DALŠÍ INFORMACE:
OSVĚTLENÍ

Aby celá postel ještě o něco více lákala k dobrodružství, osadili jsme horní regál uzavřenou stavební svítilnou, která nevyžaduje odborné připojení. Stačí ji jednoduše upevnit a strčit do zásuvky. Lampy tohoto typu s přívodním kabelem o délce 3 až 5 m jsou k dostání ve stavebninách za cenu již od 150 korun.

Převzato z časopisu Udělej si sám 3/2009

02.04.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444