Poslední pražské dny výstavy portugalského architekta

"SIZA 5:50"

Ještě posledních pár dní zbývá do konce netypické retrospektivní výstavy nazvané "SIZA 5:50", která představuje pět klíčových projektů Alvara Sizy, jednoho z nejvýznamnějších světových architektů současnosti.

Na koncepci výstavy se podílelo newyorské studio Ohm Design, pro které Siza v posledních letech vytvořil jedinečnou kolekci nábytku, svítidel a doplňků. V New Yorku měla výstava začátkem letošního roku také svoji premiéru, do 22. května se s dílem Alvara Sizy můžete ještě setkat v pražské Galerii Švestka.
Alvaro Joaquim de Meio Siza Vieira se narodil roku 1933 v malém městě Matosinhos v severním Portugalsku, na pobřeží Atlantiku. Matosinhos je nedaleko Portu, přístavu vybudovaného na místě někdejšího římského antického sídliště Portus Cole, od něhož je odvozeno jméno Portugalsko.
Zmíněných pět projektů Alvara Sizy provází návštěvníky pěti desítkami let jeho profesionální dráhy - co stavba, to desetiletí. Padesátá léta reprezentuje čajovna Boa Nova ležící na pobřeží oceánu v Sizově rodišti, za léta šedesátá je to Dům Alves Santos, další desetiletí zachycuje zvenčí jednoduše vznešená, uvnitř až překvapivě zdobná Borges & Irmăo Bank ve Vila do Conde vytvořená v letech 1977-1986. pavilón Carlose Ramose architektonické fakulty Univerzity v Portu, kde sám studoval, navrhl Siza v letech 1985-1986, v roce 1993 bylo ve městě Santiago de Compostela dokončen komplex budov Sizova Galicijského muzea moderního umění. Každý z těchto pěti projektů je přiblížen originálními skicami z architektova archivu a architektonickými plány, doplňují je reálné ukázky nábytku a detailů, např. kliky.
"Někdy mám potřebu nechat architektury a věnovat se jen kresbě," řekl Alvaro Siza v jednom rozhovoru, "kreslím od svých chlapeckých let." Výstava 5:50 představuje i výběr Sizových kreseb, jejichž spontaneita jako by vyvažovala kázeň architektonických projektů. Posledním z exponátů a zároveň zástupcem Sizova umění designu a jeho tvorby v 21.století je čajová souprava 5:50, kterou navrhl pro Ohm Design. K tvarově dokonalému souboru patří také čajový stolek a židle ze zimostrázového dřeva.
Přes zmínky o touze věnovat se volné tvorbě Alvaro Siza patří stále k architektům neuvěřitelně výkonným. Zúčastnil se mnoha projektů po celé Evropě, získal také řadu poct a ocenění – k nejvýznamnějším z nich patří cena Miese van den Rohe z roku 1988 a Pritzkerova cena z roku 1992.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V hodnocení poroty Pritzkerovy ceny je přirovnáván k raným modernistům, jeho architektura je nazvána potěšením pro smysly a povznesením ducha, zdůrazňována je přímočarost a poctivost v řešení, komplexnost. O těchto vlastnostech Sizovy práce hodně napoví filmový dokument, který je v Galerii Švestka promítán jako součást této putovní výstavy. Řadu svých slavných projektů zde na modelech i v reálu představuje sám autor, mluví o jejich vzniku, záměrech, impulsech, inspiracích, o svém respektu k okolní krajině či zástavbě, přičemž pozorná kamera dokreslí "bílou strohost tvarů v protiváze k nečekaným zaoblením nebo asymetrickým zákrutám", které, i když se jako tvůrce neustále vyvíjí, jsou pro Sizovu metodu typické.
Zdroje: www.pritzkerprize.com, www.ohmdesign.com, www.jirisvestka.com
18.05.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444