Pořádná letní párty = kvalitní zahradní nábytek

Zahradní párty je jednou z nejoblíbenějších činností letních večerů. Vždyť co je příjemnějšího než po parném dni chvilku posedět s rodinou či přáteli na zahradě, připravit k tomu něco malého k zakousnutí a poslechnout si, co kdo za celý den prožil. Základem spokojenosti všech zúčastněných je správný výběr zahradního nábytku. Pojďme se tedy společně podívat, jaké možnosti nám trh nabízí.

I slunenky proly vvojem... I slunenky proly vvojem...
Jakmile se rozhodnete pro koupi zahradnho nbytku, mli byste pihlet k nkolika okolnostem. Prvn z nich je msto, na kterm budete zahradn posezen podat. Jestlie mte velkou zahradu, jste ve sv volb mnohem svobodnj ne je tomu v ppad, e vlastnte malou terasu i balkon. Pro pohodln sezen je toti poteba, aby byl kolem nbytku dostatek msta jednak pro vs samotn, a jednak pro ty, kte budou chtt bez problm projt.
Dal okolnost, kter by vs mla ovlivnit, je msto pro uskladnn. Jak jist vte, existuje mnoho materil, ze kterch je zahradn nbytek vyrbn, ne vechny jsou vak odoln vtru i vod. Proto pokud vte, e se kad den nebudete zabvat sklzenm nbytku, i pokud nemte dostatek msta pro uskladnn, poite si takov typ, kter je dostaten odoln, aby vydrel npory poas bez jmy.

PLAST - nzk cena

Nejen bl je v trendu... Nejen bl je v trendu...
skladn hularo skladn hularo
Nejrozenjm provedenm venkovnho nbytku je onen levn, skladn a nenron plastov. Meme se s nm setkat na koupalitch, zahrdkch restaurac, a pro jeho nzkou poizovac cenu hlavn v mnoha domcnostech. Typick tvar a nejznmj bl jsou sice stle v trendu, jejich ady vak byly rozeny na nepebernou paletu barev i tvar. Avak pozor, i sebeodolnj tvrzen plast se postupem asu zane odrat i praskat, co mu na krse pli nepid. Levnj proveden v sob tak nesou nebezpe, e jakmile se na idli posad lovk s vt vhou, me pod nm nebezpen prasknout.

HULARO - ideln plast
Pomrn novm materilem je plast (pesnji protlaovan polyethylen) zvan hularo, kter si okamit oblbte, jeliko vzhledem velmi pipomn ratan, ale dky svmu sloen je mnohem odolnj a snadnj na drbu. Vpln sedk i opradel jsou vypltny run, a jako kad run prce, i tato je pinou vy ceny. Ale nezaleknte se j - tento nbytek m vynikajc trvanlivost, je imunn vi vtru, deti i mrazu. Na zahrad jej mete nechat po cel rok, take investice se vm brzy vrt. Pro oistn jej sta prost osprchovat a je to.
bydlnek

Bydlnek rad...

- Ped trvalej nepzn poas meme zahradn sety ochrnit pikrytm ochrannou fli.
- V zim skladujeme nbytek na suchm, stinnm a dobe vtranm mst

DEVO - tradin materil

ideln pro prci i zbavu ideln pro prci i zbavu
Ryze prodn charakter dodv devnmu nbytku punc nejlep kvality. Poizovac cena je vy ne je tomu u plast, avak kvalita i vzhled mnohem lep. Na trhu lze sehnat bu levnj proveden z mkkho deva, jako je smrk i borovice, odolnj posezen pak podme z dubu nebo jinho tvrdho deva. Nevhodou tohoto typu je nronost na drbu a jeho velk hmotnost, kter neumouje astou mobilitu. Devn zahradn nbytek je k sehnn bu bez povrchov pravy (potom si je mete petvoit k obrazu svmu), nebo namoen i impregnovan.

TEAK - oblben alternativa

zdob zahradu po cel rok zdob zahradu po cel rok
Jednm z nejodolnjch materil je teak. Teakov devo je toti hutn, tvrd, tk, mastn, odoln proti vlhkosti a plsni, teplu i zim, prost dokonal pro vrobu venkovnho nbytku. Tak proto je jednm z mla, kter mou na zahrad zstat po cel rok. Vlivem poas se na nm postupn vytv stbit patina, kter mu dodv nezamnitelnou podobu, hodc se do zahrady. Jedinou nevhodou je vysok cena, kter se vak velmi brzy vrt, jeliko drba se redukuje pouze na to, e dvakrt ron nbytek oette teakovm olejem nebo ochrannm ntrem.

RATAN - oblben vzdunost

prodn romantika prodn romantika
Ratan je v naich domcnostech oblben u del dobu. Zpsobuje to jeho lehkost, prunost, pevnost, vzdun proveden, snadn drba a mnoho dalch faktor. Do zimn zahrady nebo na terasu je vhodn tzv. pulut nebo tak Natur, co je neloupan ratan. Na voln prostranstv vak ratanov nbytek vhodn nen, protoe plin vlhko by u nj mohlo zpsobit plse. Poizovac cena je pijateln, jestli ale chcete, aby vm dlouho vydrel hezk, umstte jej do zasteench st domu. Pokud si pece jen pejete mt venkovn nbytek z ratanu, postavte jej na dlabu i beton, aby z vlhk pdy nemohla voda postupovat dovnit materilu.
bydlnek

Vdli jste?

Ratan (anglicky rattan, indonsky rotang) je plaziv palma z rodu Camalus rostouc v pralesch jihovchodn Asie. Dosahuje dlky a 100 m pi prmru a do 8 cm, co me trvat a 30 let. Bv asto zamovn s bambusem, co je dut, kolnky rozdlen neohebn trva. Ratan je velmi tvrn masivn devina, kter oproti bambusu nen hol a vnj slupka se pouv na rohoe, vplety a spoje. Vlastn ?kmen? se v hork pe ohb a formuje do libovolnho tvaru, kter si po vychladnut a vyschnut zachovv, m pro vrobu nbytku pedstavuje fenomenln materil.

BAMBUS - odoln a exotick

pevnost a exotinost - bambus pevnost a exotinost - bambus
Dky svmu vzhledu bambus asto splv s pojmem ratan. Hlavn rozdl mezi nimi je ten, e ratan je z palmy, kter je uvnit pln, kdeto bambus je zdevnatl trva a tud uvnit dut. Jako materil pro vrobu zahradnho nbytku je bambus cenn pro svou pevnost a tvrdost, exotick vzhled a neobyejnou odolnost. Proti vlhkosti se doke ubrnit sm, sta jej pouze oetit zkladnm ntrem. Jestlie si pejete mt doma kousek exotick prody, nevhejte a shnte prv po tomto materilu.

HLINK - lehk elegance

Hlink je dky sv lehkosti a minimln poteb drby dalm oblbenm provedenm zahradnho nbytku. Bv upraven prkovm lakovnm nebo letnm. asto se kombinuje s devem i textilem. Objevuje se tak verze hlink + teak. Pro svj chladn a modern vzhled se hlink jist stane oblbenm doplkem spe pro modernji zazen domcnosti, avak odpovdajc tvar me dodat va zahrad naopak punc viktorinsk anglick zahrady.

LITINA - klasick krsa
Oproti hlinku je litina tk, proto je nbytek z n vhodn pouze na trvalej umstn. Nicmn jde o klasiku mezi zahradnm nbytkem, kter dod va zahrad pravou atmosfru. Stejn jako ostatn kovy, i litina je studen a proto bv pouvna pro vrobu bonic a podstavc, zbytek je doplnn devem i jinmi teplejmi materily. Je poteba ji oetit ekologickmi barvami a s drbou nezapomnat ani na devn sti. Litina i hlink pat do vy cenov kategorie, ale budete s nimi mt pocit, e vlastnte skuten zahradn nbytek a nikoli jen jeho nhraku.
kombinace kov-devo kombinace kov-devo
klasick romantika klasick romantika
nefalovan zahradn nbytek nefalovan zahradn nbytek
17.08.2006 | Petra Beníčková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444