Pohled GŘ Karma Český Brod na štítkování spotřebičů

Od ledna tohoto roku platíme ekologické daně. Co to znamená? Energie, které jsou nešetrné k životnímu prostředí, jsou od nového roku zdaněny speciální sazbou. Elektřina jedním procentem a pevná fosilní paliva dokonce deseti procenty. Domácnosti, které vytápějí díky zemnímu plynu, jsou od ekodaní osvobozeny. Plyn je totiž relativně čistším zdrojem energie.

Jako výrobce tradičních plynových "vafek" může společnost Karma Český Brod tuto změnu jen uvítat. Jsou však změny natolik významné, aby posunuly poptávku směrem k plynovému vytápění a obecně ke spotřebičům, které jsou ekologicky přijatelné? Proč nedokázat, že se nejedná pouze o symbolický krok, kterým se chce ministerstvo životního prostředí zalíbit všem ekologicky smýšlejícím, a nezkusit jít se změnami ještě dál?

Již mnoho let mají výrobci elektrických spotřebičů zákonem danou povinnost uvádět energetickou třídu svého produktu. Co kdyby byly zdroje tepla, jako kamna, kotle či krby, rozděleny do jakýchsi emisních kategorií? Díky této kategorizaci by pak mohly být lépe diferencovány skutečně ekologické způsoby vytápění, který by díky tomu bylo jednodušší danově zvýhodnit. Nastala by pak situace, kdy by technicky srovnatelné spotřebiče byly na trhu za různé ceny, a ty ekologičtější by se logicky prodávaly za nižší ceny. Záleželo by ale samozřejmě i na tom, jak progresivně by byly jednotlivé třídy odstupňovány.

Pokud to s ochranou životního prostředí myslíme skutečně vážně, buďme důslední a rozlišujme přesněji než jen formou paušálního zdanění, co může přírodě skutečně prospět.
11.04.2008

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444