Podzimní veletrh ANTIQUE se zaměří na Art Deco

Styl původně symbolizující blahobyt, rozmach a nadbytek po první světové válce se rozplynul – možná paradoxně, možná příznačně – s nástupem ekonomické krize po roce 1929. Původní označení Style Moderne či zjednodušeně modernismus před padesáti lety kunsthistorici vyměnili za Art Deco. A toto označení pro nábytek, automobily, architekturu, šperky či módu a předměty denní potřeby se používá dodnes.

Starožitnostem ve stylu Art Deco bude také věnován podzimní veletrh ANTIQUE, který se uskuteční v prostorách pražské Novoměstské radnice od 11. do 14. listopadu 2010.

„Art Deco nás napadlo i díky paralele s globální ekonomickou situací. Navíc jde o styl nesmírně oblíbený mezi tuzemskými milovníky umění, krásného designu a precizní řemeslné práce. Na podzimním ANTIQUE bude vystavena plejáda různých podob tohoto stylu, tolik spjatého se vzlety i hlubokými pády prvních desítek let minulého století,“ vysvětluje Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, jež v pořadí už 26. ANTIQUE pořádá. Doplňme, že rehabilitaci Art Deco v druhé polovině 30. let 20. století zhatil začátek druhé světové války.

Art Deco charakterizuje lehká elegance a sofistikovanost v užitném umění, díky kterým byl oblíben nejen bohatými vrstvami, ale rovněž střední třídou. I proto budou na veletrhu ANTIQUE mezi šesti desítkami vystavujících starožitnických firem k vidění drobné předměty i soupravy hodnotného nábytku nebo kolekce šperků.
12.10.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444