Podzim je pro zahrádkáře časem cibulek

„Když jdou děti ze školy, tak cibule tulipánů vyrýváme. Když jdou do školy, opět je sázíme.“ Tak nějak zní mnemotechnická pomůcka pro zahrádkáře začátečníky. Přestože šly děti do školy již před několika týdny, amatérský zahrádkář, který zaspal začátek termínu, nemusí ještě zoufat.

Přiznejme si, že cibulnaté rostliny můžeme vysazovat třeba až do prosince, jestliže není půda zmrzlá. Avšak příliš pozdní výsadba a následný příchod zimy neumožní cibulím dostatečně zakořenit, a tak mohou vyhnit. Každopádně květ takto pozdě zasazené cibulky se špatně vyvíjí.

Optimální doba pro výsadbu cibulnatých rostlin začíná koncem srpna a končí někdy koncem října. Cibulnaté rostliny, které kvetou na jaře, vysazujeme tedy v září až říjnu, aby do zimy zakořenily. Včasná výsadba, její dostatečná hloubka a následné prokořenění jsou pro většinu cibulovin životně důležité a jsou rovněž podmínkou pro zdárný vývoj jejich květu.

Pro sázení cibulovin platí pravidlo, že je sázíme dvakrát hlouběji, než je průměr cibule. To přibližně znamená, že nejmenší cibulky sázíme do hloubky asi 5 cm, největší asi do hloubky 20–30 cm. Nejvhodnější půda je hlinitopísčitá. Musí být propustná, jelikož většina těchto rostlin přemokření nesnáší a hyne již během zimy. Cibulnaté rostliny rovněž nesnášejí hnojení čerstvým organickým hnojivem. Všeobecně platí, že tyto květiny nejlépe vynikají, když jsou vysazeny ve skupině.

Výsadní postavení mezi cibulnatými rostlinami mají lilie, které můžeme sázet až do listopadu. V těžké půdě potřebují drenáž ze štěrku. Podle velikosti cibule je sázíme do hloubky od 10 do 30 cm. Proti hlodavcům, kteří jsou schopni během zimy cibulky zkonzumovat, je nejlépe chráníme děrovanými plastovými košíky.

Po nejsmutnější části roku, jakou je pro milovníky květin zima, představují rozkvetlé sněženky, krokusy, talovíny, bledule, tulipány, narcisy, ladoňky, ladoničky a další cibuloviny opravdové posly jara.

10.10.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444