Podnos z lepeného dřeva

Vytvořte si na stole japonskou atmosféru! S několika lištami, trochou mořidla a lepidla to není žádný problém. Jste také toho názoru, že podnosy jsou sice praktické, avšak málokdy vypadají hezky? Nyní vám nabízíme podnos, který je stejně užitečný jako krásný a zcela jistě se stane o/dobou každého stolu. Je vyrobený z 22 slepených a dvou zespodu přišroubovaných lišt. Jeho jednoduchá forma a dvoubarevný vzhled přinesou na váš stůl závan japonského stylu.

Polovina z 22 lišt (1,7 x 1,7 x 59 cm) se před slepením namoří. Šest vnitřních lišt se o 6 cm zkrátí, aby vznikly otvory pro uchopení podnosu a k oběma čelním stranám se přilepí dvě lišty (2,5 x 1,7 x 37,5 cm), které tyto otvory uzavřou. O podnos se vlastně jedná už v této chvíli, ale dvě další lišty (1,7 x 1,7 x 28 cm), které přišroubujeme ze spodní strany, podnosu navíc dodají pevnost a do jem lehkosti. Ještě ušlechtileji bude tento podnos vypadat, když ho vyrobíte ze dvou druhů dřev bez suků, jako je např. třešeň a javor.
1) První pracovní krok: Lišty se v pravém úhlu zkrátí na potřebnou délku. 2) Složte lišty tak, jak budou později slepeny, a upněte je k pomocné desce. Než je začnete mořit, musíte je do hladká obrousit, aby plocha byla později zaručeně rovná. 3) Fixem nebo obyčejnou tužkou si všechny lišty na čelních stranách očíslujte. Učiňte tak ještě předtím, než uvolníte svěrky.
4) Poté, co jste pečlivě odstranili veškerý prach z broušení, namořte každou druhou lištu mořidlem na dřevo, rozpustným ve vodě. Levná mořidla v prášku se prodávají ve stavebních hypermarketech. Před mořením lišty navlhčete a po zaschnutí je opět obruste. 5) Kratší a delší lišty slepte odděleně tak, aby vznikly tři desky. Každou z desek upněte pomocí svěrek mezi dva kousky lišty, aby byly dokonale rovné. Na lepené lišty nedávejte příliš mnoho lepidla. Pokud totiž lepidlo ze spáry vyteče, rozpustí mořidlo, a to se pak může rozmazat. 6) Nyní slepte všechny tři desky dohromady a upněte je svěrkami mezi kousky lišt.
 
7) Dvě lišty, které přišroubujete příčně pod podnos, vytvoří podstavec. Otvory pro šrouby musíte předvrtat a zarovnat. 8) Koncové lišty přilepte dvousložkovým epoxidovým lepidlem. Díky tomuto velmi pevnému spojení nebude nutné použít šrouby a plocha desky se přitom nebude kroutit.  
Ze zbytků lišt můžete vyrobit podložky pod hrnky, které se budou k podnosu krásně hodit.
26.02.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444