Podlahové vytápění - jak získat kvalitu

Podlahové vytápění má dlouhou historii a patří stále k médiím s nejlepšími vlastnostmi pro ideální rozvádění tepla. Dá se očekávat, že i v budoucnosti se na něj koncepce vytápění budou stále více orientovat, protože umožňuje dosáhnout efektivnějšího využití tepla při snížení energetických nároků.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Investoři, kteří se rozhodnou pro realizaci podlahového topení, často narazí na několik problémů. Prvním z nich je samotný výběr systému podlahového topení. U nás je stále nejpoužívanějším typem podlahového vytápění teplovodní systém – mokrý. Otopnou desku u něj tvoří cementová směs nebo samonivelační anhydritová směs a potrubí systému, ve kterém se topí teplou vodou, je možné pokládat na rovnou plochu tepelné izolace. Na ni se pokládá zrcadlová folie, která plní dvě funkce: Odráží vyzářené teplo směrem nahoru do vytápěné podlahy a brání tepelnému zatěžování polystyrénových desek umístěných pod nimi.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Teplovodní podlahové topení ovšem vyžaduje velmi pečlivou odbornou práci. Samotný systém musí být navržen tak, aby splňoval technické i hygienické normy a přitom účinně vytopil celý byt či dům. Při realizaci svépomocí nebo za využití služeb levných „topenářských mistrů“ často dochází k nainstalování ekonomicky neefektivních systémů, které mnohdy ohrožují i zdraví uživatelů. Proto je vždy výhodnější přiklonit se při rozhodování o dodavateli podlahového topení ke zkušené instalatérské firmě, která realizuje celý topný systém „na klíč“ - od zpracování projektu podlahového topení přes dodání kvalitních materiálů a odborné nainstalování až k provedení zaregulování a veškerých topných zkoušek. Mírné navýšení vstupních nákladů je v tomto případě kompenzováno skutečnou kvalitou a funkčností systému.
Velmi důležitou součástí celého procesu je technický projekt a odborná instalace podlahového topení. Hlídejte si, zda vám firma poskytne systémovou záruku. Standardní záruka na vytápěcí systémy je 10 let, ale vztahuje se jen na jednotlivé komponenty. Kvalitní firmy ale poskytují záruku na celý systém v trvání více než 10 let.

Výběr realizační firmy nejen v oblasti dodávek topných systémů zákazníkům zjednodušuje prestižní marketingová značka Kvalitní firma ve stavebnictví, kterou uděluje Asociace pro certifikaci, a.s.. U společností, kterým byla tato prestižní marketingová značka udělena, si zákazník může být jist kvalitou dodávaných služeb.

Jednou z prvních společností, která certifikát Kvalitní firma ve stavebnictví získala, je topenářská firma EUROSYSTEMY GROUP, s.r.o. Jak je marketingová značka Kvalitní firma ve stavebnictví této společnosti prospěšná se můžete přesvědčit na tomto videu:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210562210500004-pokr/
24.02.2010 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444