Podlahové topení vás v létě i ochladí

Novým trendem na českém trhu je regulace teploty v interiéru pomocí podlahového chlazení/topení. Toto řešení umožňuje dosáhnout příjemné výsledné teploty uvnitř místností a zajistit tak komfortní prostředí v horkých letních dnech i v zimě.

V našich zeměpisných šířkách sice není dnů s vysokými teplotami tolik, jako třeba na jihu Evropy, ale hrozba přehřátí objektů, které se stále více zateplují, je víc než aktuální. Nebezpečí hrozí ze silného slunečního záření, které proniká do interiérů zejména střešními okny, a také od vnitřních zdrojů, jako jsou počítače, sušičky prádla, myčky nádobí, varné desky apod.

Pohoda jako při jarním lyžování
Podlahové chlazení/vytápění teplotně ovlivňuje značné plochy interiéru včetně stropu, stěn i nábytku, a je samozřejmě zcela bezpečné a může zásadně přispívat ke komfortu a teplotní pohodě lidí uvnitř objektu. Člověk v místnosti tak nevnímá jen teplotu vzduchu, ale tzv. výslednou teplotu, jejíž efekt dobře známe třeba z jarního lyžování v krátkých rukávech nebo posezení u táboráku. Režim chlazení funguje podobně, i když si to příliš neuvědomujeme. Stačí si však vzpomenout třeba na průchod uličkou mezi chladicími regály v supermarketu, kdy pociťujeme větší chlad, než jaký by odpovídal skutečné teplotě vzduchu.

Vychlaďte si místnost na dálku
Podlahový systém jak v režimu topení, tak v režimu chlazení, se dokáže sám regulovat – pokud se teplota v místnosti změní o 2K (K = kelvin – jednotka teploty a teplot. rozdílu), výkon systému poklesne o 30%. Přesto je možné, a leckdy i nutné, celý systém řídit. K tomu slouží sestava regulačních bezdrátových prvků: centrální přenosný ovladač, pokojové termostaty, přijímače v rozdělovačích a termopohony. Pomocí ovladače můžete na dálku přepínat mezi režimem topení a chlazení a nastavovat teploty  na jednotlivých termostatech.

Podmínky pro provoz chlazení
Systém se hodí prakticky všude, jen je nutné regulovat teplotu vody vstupující do konstrukcí na mezních 16°C. Při nižších hodnotách totiž dochází ke kondenzaci vodních par a po delší době by mohlo dojít k poškození dřevěných podlahových krytin.

Široké využití
Tento systém je vhodný k širokému využití, zejména v kombinaci s tepelnými čerpadly. Oproti pasivnímu chlazení ze zemních jímačů, které je provozně nejúspornější variantou, se varianta s tepelným čerpadlem vzduch-voda nechá použít všude. Klimatizace prostoru chlazenými podlahami (za předpokladu povrchové teploty krytiny 20°C) sice nedokáže snížit teplotu vzduchu v interiéru o více než 4 K, ale díky posunu výsledné teploty jsou pocity uživatelů více než komfortní.
 
Výhody podlahového chlazení/topení

  • Minimální náklady na údržbu
  • Energeticky úsporné řešení
  • Tichý chod bez ventilátorů
  • Absence proudícího studeného vzduchu
  • Tepelná stabilita prostoru
  • Víceúčelové řešení – chlazení i topení v jednom
  • Společné investiční náklady
  • Vhodné pro různé podlahové krytiny
Více na www.revel-pex.com.
09.08.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444