Podlaha z bambusu - tvrdší než dubová

Jedním z přírodních materiálů, který si jako podlahová krytina získává u zákazníků stále větší oblibu, je bambus. Důvodem je zejména jeho netradiční elegantní design v kombinaci s vynikajícími fyzikálními a užitnými vlastnostmi. Bambus tak nachází široké uplatnění nejen v bytech a komerčních prostorách, ale ve speciálním provedení i v exteriéru.

Trend narůstajícího zájmu zákazníků o bambusové podlahy potvrzuje i ing. Miroslav Zíma, předseda představenstva akciové společnosti ABRASIV, který říká: „Naše společnost začala dovážet bambusové podlahy v roce 2005. Zpočátku měli čeští zákazníci k tomuto materiálu nedůvěru, ale postupně se získáváním pozitivních zkušeností a kladných referencí se stal velmi vyhledávaným. Naše firma proto letos vyčlenila samostatnou obchodní divizi Affinis, zabývající se výhradně dovozem a velkobchodem s bambusovými produkty.“

Ekologický produkt


Bambus roste mnohem rychleji než běžný les. Je těžen a zpracováván již po 4 – 6 letech. Jedná se tedy o přírodní rychle obnovitelný zdroj materiálu. Pro výrobu podlah se využívají spodní silné části stébel bambusu, ze kterých se technologickým procesem zhotovují rozměrově přesné lamely. Skládáním a lepením těchto lamel jsou následně vyráběny podlahové dílce.

 

Výběr vzorů a barev


Bambusové podlahy jsou k dispozici v řadě vzorů daných skladbou bambusových lamel nebo vláken. Horizontální uspořádání akcentuje původní kresbu materiálu s kolínky, vertikální zejména jeho rovnoběžné linie. Dalšími variantami jsou pak mozaikové a mramorové provedení, design „zebra“ a další.
Barevné provedení je buď světlé přírodní (natural) nebo tmavší (káva), kdy je materiál karbonizací probarven v celém průřezu. Rovněž je možno podlahové dílce mořit na určitý odstín podle přání klienta. Povrchově jsou dále ošetřeny šesti vrstvami laku nebo olejem.

Tvrdost, odolnost, snadná údržba


Podlahy z bambusu vynikají zejména svou tvrdostí a tedy i odolností vůči opotřebení. Jejich tvrdost je vyšší než u podlah vyrobených z tuzemských běžně používaných tvrdých dřevin jako je dub nebo buk. Je-li nutno povrch opravit, podlaha vyrobená z bambusových lamel umožňuje několikanásobné přebroušení.

Plnění technických a hygienických norem


Bambusové podlahy osvědčených dodavatelů splňují veškeré předepsané normy. Použitá lepidla musí garantovat jak dokonalé spojení, tak zároveň splňovat hygienické předpisy EU. Technické vlastnosti produktu jsou prověřovány náročnými testy. Společnost ABRASIV spolupracuje při provádění zkoušek bambusových podlah a certifikaci zejména s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským v Praze, kde jsou prováděny například zkoušky na protikluznost, hořlavost, únik formaldehydu aj.


Podlahy lepené, plovoucí i vytápěné


Z hlediska konstrukce zahrnuje nabídka bambusových podlah kromě základních druhů celoplošně lepených i provedení pro vytápěné podlahy (s redukovanou tloušťkou pro lepší prostup tepla), dále plovoucí, s tlumící vrstvou nebo systém „click“ pro rychlou pokládku a další varianty. K dispozici je rovněž široká škála ukončovacích a přechodových lišt.

Více informací získáte na webových stránkách www.affinis.cz.
K dispozici je také Zelená linka firmy ABRASIV: 800 172 727

13.11.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444