Po bohyni Iridě nám zůstaly kosatce

Různorodostí a bohatstvím svých barev připomínají kosatce duhu. Proto se také jejich rodovému pojmenování po bohyni duhy Iridě ani trochu nepodivujeme a jsme rádi, že bájná Iris, řecká zvěstovatelka zpráv, pomocnice a rádkyně Héry, která lidem právě v podobě duhy přinášela poselství olympských bohů, něco tak krásného pozemšťanům po sobě zanechala. České pojmenování kosatec vzniklo na základě podobnosti listů rostliny s kosou.

Chceme-li se z květů kosatců radovat i v příštím roce, musíme si ujasnit, jestli právě ty naše kytičky nepotřebují přesadit. Přestože jsou kosatce vděčné rostliny, po třech až pěti letech rozhodně potřebují, abychom je vyňali z půdy, jejich trsy rozdělili a znovu mělce zasadili na jiné vhodné místo. Příznivou dobou pro tuto činnost je celý měsíc srpen a začátek září,  protože později zasazené oddenky, někdy i hlízy a cibule pravděpodobně v následujícím roce nerozkvetou. Při přesazování si kosatce také jednoduše namnožíme: oddenky vyjmeme ze země, dobře je očistíme a ostrým nožem oddělíme jejich mladší, tj. okrajové části. Nejstarší – středovou část zlikvidujeme, odstraníme i zvadlé části rostliny a všechny listy sestřihneme na délku asi 15  cm.
Mladé oddenky jednotlivě vysazujeme jen tak hluboko, aby jejich vrchní část vyčnívala trochu nad povrch půdy. Kosatce jsou citlivé na hloubku sázení. Příliš hluboko zasazené nejenže málo kvetou, ale mohou i uhynout.

Rod Iris je velký, obsáhlý, počet zahradních odrůd jde do tisíců. Společným znakem všech je však květ se šesti okvětními plátky, z nichž vnější tři jsou větší, sklopené nebo rozložené, a tři vesměs menší jsou vnitřní. Jiný důležitý rozlišovací znak skupin vychází z typů zásobních orgánů, které jsou uloženy pod povrchem půdy. Většinou to jsou oddenky, někdy i hlízy a cibule.

Zahrádkáři nejvíce pěstují velkokvěté kosatce, které vytvářejí oddenky (Iris barbata). Většinou jsou to kříženci mnoha botanických odrůd. Podle výšky rozeznáváme odrůdy nízké, skupina Nana,  střední (Media) a vysoké (Elatior). Každá skupina má mnoho odrůd a další vznikají, vždyť šlechtěním kosatců se nezabývají jen zahradníci-profesionálové, ale i vášniví amatéři. Vodítkem pro výběr vhodné odrůdy do zahrady by měla být odolnost rostliny v našich podmínkách. Tato zásada ostatně platí i při výběru jiných rostlin.

Oblíbené v zahradách jsou také sibiřské kosatce (Iris sibirica), které jsou dekorativní i po odkvětu, protože nezatahují a jejich trsy připomínají okrasné traviny.

Kosatce vyžadují teplé, slunné stanoviště a propustnou půdu; poměrně dobře snášejí sucho. Jsou vděčné za přihnojení plným hnojivem, dusík však nesnášejí. Každopádně jsou to vděčné rostliny, které bujně rostou a rychle se rozmnožují.
03.09.2011 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444