Plovoucí podlaha z korku

Jedním z hlavních kriterií při výběru materiálů pro bydlení se stává zdravotní nezávadnost. Proto se stále větší řada výrobců vrací k tradičním přírodním materiálům a jejich vzájemným kombinacím, které jsou ve svém konečném stadiu šetrné ke zdraví konečných uživatelů i spotřebitelů a samotnou výrobou také k životnímu prostředí.

Mezi méně používané, avšak neprávem opomíjené materiály v oblasti interiérových podlah, patří také korek. Korek je vlastně kůra korkového dubu, který roste hlavně v západním středomoří. Po určité době se kmen stromu odborně oloupe, aniž by se poškodil, a nový korek roste dál. Tento proces se mnohokrát opakuje a tak se jedná o velmi ekologický materiál, abnormálně nenarušující životní prostředí.
Užití korkových podlah sice v posledních letech zaznamenalo určitý vzestup, ale nesprávná technika pokládky spolu s nevhodně zvolenou konečnou finální úpravou, jejichž výsledkem pak byly nevzhledné, na různých místech se odlupující plochy, které volbou nevhodného laku povrch korku technicky i esteticky znehodnotily pravděpodobně zapříčinily její opětovný útlum. Řešení předcházejících problémů lze nalézt v plovoucí podlaze tilo korek FIX. Jedná se o třívrstvou skladbu tvarově a rozměrově stabilních dílců, které se skládají z vrch ní vrstvy cca 3 mm slisovaného korku, prostřední vrstvy HDF dřevovláknité desky redukující nasákavost a spodní vrstvy z korku, tvořící izolaci a zabezpečující kročejový útlum. Povrch je upraven speciálním lakem nebo přírodními oleji, včetně olejů s bílým pigmentem, který podlahu opticky rozjasní. Obě jmenované úpravy zajistí snadnou údržbu, ochrání před nečistotami a přitom ponechají pružnost, která je jednou ze stěžejních pozitivních vlastností korku. Výrobek, aby poskytl maximální ochranu zdraví, prošel prověrkami speciálních institutů a zkušeben, kde byl důsledně prověřen z různých hledisek biologických, technických a dalších, které by ukázaly na přítomnost formaldehydu, těžkých kovů či jiných nežádoucích prvků.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vytvoření korkové plovoucí podlahy je jednoduché díky patentovanému FIX systému. Díky přesnému frézování profilů ji lze pokládat bez lepidla, plovoucím způsobem, v případě potřeby lze nanést lepidlo do připraveného výřezu. Ihned po položení je podlaha pochůzí. V případě poškození lze jakýkoliv dílec ihned vyměnit díky fixačnímu systému, který umožňuje demontáž a následnou novou montáž. Před pokládáním je potřeba jednotlivé dílce promíchat, aby vznikl přirozený a jedinečný vzhled. Mnoho druhů designu v různých odstínech a barvách společně s různými druhy soklových lišta pásků umožní vytvoření atraktivní podlahy interiéru hlavně ve středně zatěžovaných prostorech a místnostech. Protože je přirozeně teplá, je ideální pro dětské a obývací pokoje. Její elasticita zabezpečí při chůzi šetrnost ke kloubům, je vhodná i pro podlahové vytápění. Korková podlaha spojuje a kombinuje zdravé a moderní bydlení přírodního stylu a díky svým jedinečným vlastnostem dokáže splnit vysoké nároky na vytvoření zajímavého, nadčasového interiéru.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444