Plný regál nápadů

Prostý základní tvar regálu Lack si přímo koleduje o individuální přestavbu pomocí vlastnoručně zhotovených prvků. Např. zásuvky, které pojmou spoustu užitečných potřeb, lze smontovat velmi snadno (podle vyobrazeného postupu). Pro hladký chod v plastových kolejničkách (Alfer) jsou zásuvky dimenzovány tak, aby po obou stranách přihrádky zbývalo 2,5 mm místa. Polstrované sedáky a nábytková kolečka dokáží proměnit boční polici v pojízdnou lavici (praktické hlavně v menších prostorách). Pokud jde o barevné provedení, fantazii se meze nekladou. K dispozici je celá paleta barev - od měkkých pastelových až po vyloženě křiklavé.

Regál Lack od firmy IKEA potvrzuje známé rčení: "V jednoduchosti je krása." Na několika příkladech si ukážeme, jak z tohoto klasického kousku udělat skvělý víceúčelový nábytek.


Barevné zásuvky
v bílém regálu vypadají skvěle a pojmou spoustu DVD a videokazet.

Sytě červený korpus
a fialová čela zásuvek propůjčí regálu punc jedinečnosti.

1. Úchytné otvory v zásuvkových čelech vyvrtáme Forstnerovým vrtákem o průměru asi 35 mm zhruba 3 cm od okraje.

2. Na zásuvky a víka jsme zvolili MDF desku o tloušťce 16 mm s podkladovou fólií. Desky přiřízneme na míru podle velikosti otvorů regálu. Bočnice natřeme na okrajích montážním lepidlem a zafixujeme pomocí svěradel vůči dnu.

3. Stejně postupujeme i v případě zad a čel.

4. Nakonec nalepíme kluzné profily pro zásuvky.

Správně smontované zásuvky s otvory v čílkách kloužou po plastových profilech jako po másle.


Malá dvířka - velký efekt

Model Lack přestavěný na praktickou šatnu opticky pozvedne každou místnost.

Máte-li dost místa na dva regály, stačí je jen propojit šatní tyčí. Pokud je místa málo, tyč se ukotví do zdi. V našem případě jsme použili kulatou šatní tyč z bukového dřeva o průměru 40 mm a délce 1 m a upevnili jsme ji do držáku, přišroubovaného a přilepeného z boku k regálu (montážním lepidlem). Dvířka musí být na výšku i na šířku o 1 mm menší než otvor regálu (40,9x24,9 cm), aby při zavření bez problémů zapadla dovnitř přihrádky a plošně lícovala s přední hranou.

Na nátěr dvířek a zásuvek jsme použili vysoce lesklý lak z umělé pryskyřice. Pokud by vysněný odstín nebyl k dostání, lze si jej nechat namíchat ve specializovaných prodejnách pro barvy a laky. Aby byl lak krásně hladký, provedeme raději dva nátěry (mezi prvním a druhým lehce zbrousíme povrch).


1. Pianový (klavírní) pant přiřízneme na příslušnou délku (zde 40,9 cm) nejlépe pokosovou pilou s listem na železo.

2. Otvory pro upevnění klavírního pantu musíme předvrtat, aby MDF deska nepraskla.

3. Pianový pant nejdříve přišroubujeme ke křídlu dvířek a teprve potom k vnitřní straně regálu (šrouby s křížovým zářezem).


CO JE ... ? MDF DESKA S PODKLADOVOU FOLIÍ

MDF neboli středně tvrdá dřevovláknitá deska sestává z dřevěných vláken spojených klihem z umělé pryskyřice. Oproti běžným MDF deskám má deska s podkladovou fólií výhodu, že je už jako polotovar bílá. Uživatel tak ušetří za základní nátěr a může rovnou lakovat.

Převzato z časopisu Udělej si sám 4/2008

23.05.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444