Plán financování stavby RD

Otázka: V příštím roce chceme stavět rodinný dům v hodnotě 3-3,5 mil. Kč. Řešíme volbu vhodné finanční instituce a produktu, popř. kombinace produktů pro nejvýhodnější financování. Naše situace: Vlastníme pozemek pro stavbu v Ostravě (kupní cena cca 900 tis., 2 roky na něj splacime půjčku 340 tis.-4 tis. měsíčně), v hotovosti máme cca 150 tis. (Ty použijeme na projekt.) Dále mame založeno: Stavební spoření SSČS manžela od 10/01, cca. 250 tis. (s uvažovaným úvěrem), naspořeno 40 tis., stavební spoření syna Hypospořitelny od 11/01 do 1/2007, cca. 160 tis.,naspořeno 86 tis., st. spoření tchýně Hypospořitelny od 11/01 do 1/2007, cca. 180 tis., naspořeno 86 tis. Čistý příjem rodiny: 44 tis. Bydlíme v družstevním bytě - po postavení RD možno prodat. Jak vybrat nejlevnější financovani domu?
Je možno se s Vámi osobně setkat v oblasti Ostravy nebo nám můžete poradit jiného poradce financování bydlení v Ostravě?

Odpověď: První věcí, kterou by bylo třeba zmínit, je velmi obtížná použitelnost smluv o stavebním spoření u HYPO stavební spořitelny. Tato stavební spořitelna poskytuje totiž úvěry vždy až ve druhém kvartále následujícím po kvartále, v němž byla žádost o úvěr podána. Jelikož pak všechny hypotéční banky vždy vyžadují, aby byly prostředky z hypotéky uvolněny na stavbu až jako poslední, tedy případně po uvolnění prostředky od HYPO SS, mohlo by využití úvěrů od této stavební spořitelny financování výstavby  výrazně zpomalit. Proto bych tato dvě stavební spoření doporučil k dalšímu spoření, k uhrazení půjčky na koupi pozemku nebo k ponechání coby finanční rezervy. Plán financování výstavby by byl následně takový, že bychom použili obou stavebních spoření u Buřinky k získání úvěru na výstavbu základů a po zápisu rozestavěné stavby do katastru (možno případně i bez této podmínky) bychom k dalšímu financování stavby použili hypotéku.

Co se týče volby konkrétní hypotéční banky, domnívám se, že je v tuto chvíli ještě poněkud předčasné se touto otázkou zabývat s tím, že  nejvhodnější banku vybereme na základě Vašich preferencí a aktuální nabídky. Vaše příjmy jsou dostatečné pro získání potřebného úvěru prakticky u kterékoli banky.

Co se týče nákladů souvisejících se získáním úvěru, lze obecně říci, že by poplatek za poskytnutí hypotéky činil okolo 20 000 až 25 000 Kč. K této částce je dále třeba přičíst poplatek za získání úvěru od buřinky (cca. 2 000 Kč) a náklady na činnost odhadce v celkové výši cca. 8 000 Kč (cca 4 000 Kč za základní odhad + cca 4 x 1000 Kč za následné dohlídky stavby).
Budu samozřejmě potěšen, pokud Vám budeme moci nabídnout i možnost samotného vyřízení všech potřebných úvěrů a podrobněji Vás seznámit s celým postupem při získání úvěru při osobním jednání.  Během měsice ledna plánuji dvakrát cestu do Opavy, při níž by  naše setkání bylo jistě možné.

21.12.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444