Ingredience 2 zelené papriky 2 červené papriky 1 malá feferonka 4 větší tvrdá rajčata 1 cibule 1 stroužek česneku 4 plátky šunky na ozdobu 3 lžíce oleje 2 lžíce olivového oleje sůl špetka hnědého cukru zelená nať (petrželka 8 vajec |
Příprava Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky, spaříme rajčata, oloupeme je a zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky, na jemnější kostičky pokrájíme cibuli, česnek pak na jemné plátky. Na hlubší pánvi na oleji krátce orestujeme cibuli s česnekem, paprikami a feferonkou, přisypeme malou špetku cukru, pak přidáme rajčata a restujeme další 2 minuty, aby zelenina obsahovala co nejméně tekutiny. Vejce se solí ušleháme vidličkou a nalejeme na zeleninovou směs. Promícháme a dopékáme na mírném ohni, aby pokrm ztuhl, ale nebyl vysušený. Přendáme na mísu a ozdobíme plátky šunky opečenými na másle, ozdobíme petrželkou. Podávat můžeme například s bagetkou. |
Piperáda s vejci
Piperáda je jídlo z paprik, rajčat a cibule a pochází z oblasti Biskajského zálivu. V různých verzích se připravuje v Gaskoňsku i Baskicku. Do tohoto gaskoňského receptu se přidávají vejce, takže piperáda je nejen ještě barevnější, ale i vydatnější. Hledáte-li recept na snadnou a chutnou večeři nebo i na improvizovaný letní oběd, určitě vyzkoušejte.