Piero Castiglioni v Praze

Italská firma iGuzzini, jeden z předních evropských výrobců svítidel, se vedle svých obchodních aktivit snaží šířit nové a aktuální informace z oblasti světelné techniky. Jednou z forem, jak informovat odbornou veřejnost o problematice osvětlení, jsou odborné přednášky.

Dvě z těchto přednášek pořádá firma iGuzzini ve spolupráci se svým výhradním zástupcem pro Českou republiku, společností Etna s.r.o., koncem října v Praze. Pro obě se podařilo zajistit vystoupení italského architekta a designéra Piera Castiglioniho.
Piero Castiglioni patří mezi známé italské architekty, kteří se zaměřují na návrhy osvětlení a svítidel. Realizoval řadu mimořádně zajímavých projektů osvětlení pro muzea a galerie, hotely, administrativní prostory i obchody jak v Itálii, tak i zahraničí. Mezi jeho poslední významné projekty patří například Muzeum latinskoamerického umění (Buenos Aires, 2001) a divadlo Arcimboldi (Milán, 2002). Často používá svítidla, která sám navrhuje a navazuje tak na tradici designu svého otce Livia a strýců Achilla a Pier Giacoma Castiglionových. Spolupracuje s firmami Fontana Arte, Osram, Stilnovo, Venini, Frank Soriano, Forma e Funzione, Siemens a iGuzzini. Mezi známá svítidla, na jejichž návrzích se podílel, patří například svítidla Parola (1980), Edy (1982) a Scintilla (1983).
Pravděpodobně nejrozšířenějším svítidlem, navrženým ve spolupráci s architektkou Gae Aulenti, je Cestello. Toto svítidlo vychází z původní koncepce osvětlení použité při rekonstrukci paláce Grassi (Benátky 1985). Tvoří jej jednoduchá konstrukce s několika samostatně směrovatelnými světelnými zdroji. Na začátku 90. let vyřešili ve spolupráci s firmou iGuzzini zavedení těchto svítidel do průmyslové výroby. Jeho modifikace se následně objevily u většiny významných výrobců svítidel. Vedle své profese přednáší Piero Castiglioni na fakultě architektury v Miláně a působí v řadě odborných institucí (AIDI, CNR).
První přednáška s Pierem Castiglionim na téma "Italský průmyslový design" se bude konat ve čtvrtek 23. října 2003 od 18:30 v nově zrekonstruovaném kinosále v budově Veletržního paláce v Praze. Součástí této přednášky bude představení nové knihy o historii italského průmyslového designu: "Livio e Piero Castiglioni - Il progetto della luce". Na přednášku je vstup volný. Tisková konference s Pierem Castiglionim se koná ve čtvrtek 23. října 2003 od 11:00 ve Veletržním paláci v Praze. Druhá, kombinovaná přednáška "Barevné světlo v architektuře" se bude konat v pátek 24. října 2003. První část této přednášky bude věnována tématu barev a přednášet ji budou odborníci z firmy iGuzzini. V druhé části představí architekt Piero Castiglioni některé ze svých projektů z oblasti osvětlení. Vzhledem k omezené kapacitě konferenčního sálu je vstup na pozvánky. V případě zájmu o tuto druhou přednášku se obracejte na: silhartova@etna.cz Mediálními partnery obou přednášek jsou Italský kulturní institut v Praze, CZECHDESIGN.CZ a art & interior.
14.10.2003 | czechdesign.cz
  • CZECHDESIGN.CZ

    Internetový portál nejen o českém designu. Trendy, výstavy, studentský design, historie. Portfolio tvůrců interiérového i průmyslového designu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444