Petržel je vynikající zelenina i léčivka

Petržel (Petroselinum) je dnes již nepostradatelná zelenina. Ale ještě dříve než se dostala do kuchyně, našla si cestu do zelené lékárny. Byla známa už antickým národům nejen jako koření, ale dokonce i jako symbol radosti.

Petržel obsahuje éterický a tučný olej, klihovité kyselé vápno a hořčinu. Její listy příjemně chutnají, její semeno zvyšuje vylučování moči. Stejně tak působí i čaj z kořínků při vodnatelnosti a kaméncích močového měchýře, jelikož dráždí ledviny. Proto je petržel také samozřejmou součástí urologických čajů. Jelikož však silice apiol a myristicin kromě toho vyvolávají také stahy dělohy a vedou k jejímu překrvení a k překrvení zažívacího traktu, není radno užívat větší dávky takového čaje v době gravidity.

V kuchyni tvoří petržel základ mnoha polévek. Používat bychom ji však měli nejlépe čerstvou. Ve všech svých částech obsahuje také vápník, fosfor, hořčík, draslík a mangan. Listová petržel má v nati až 200 mg vitaminu C ve 100 g, karotén, flavonoidy, silici, mnoho železa a hořčíku. Má antibakteriální vlastnosti. Kořen má sice vitaminu C o tři čtvrtiny méně, než listy, ale obsahuje také vitaminy B1, B2 a PP. Petrželovou nať bychom měli konzumovat denně alespoň v množství, které nabereme na polévkovou lžíci.

Všechny konvariety petržele, tj. petržel kadeřavá, listová a kořenová jsou dvouleté rostliny, které lze ve výživné hlinité půdě snadno pěstovat. Semena rostliny nakupujeme koncem zimy, protože o zelené koření je velký zájem. Na záhon sejeme petržel již v březnu. V prvním roce  rostlina vytváří listovou růžici jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů, které, ač je budeme často řezat, vždy dorostou. Ve druhém roce rostlina opět obrazí, začne vytvářet slabě vonící bělozelené květy a zastavuje růst listů.

Kadeřavou petržel používáme především k dekoračním účelům, hladkolistá má pikantnější chuť a je rozšířenější.
bydlinekKrál, který miloval zeleninu

Těžiště obliby i produkce této byliny je na evropském kontinentě ve střední Evropě. Původně rostla petržel v celém Středozemí ve skalnatých a hornatých terénech a zprvu byla jen sbírána. Zásadní obrat v jejím pěstování nastal za vlády Karla Velikého (742–814), kterému můžeme připsat lví podíl na jejím rozšíření. Tento vladař měl mimořádné pochopení pro zeleninu. Nařídil prý proto i pěstování petržele  hned u svého sídla. V 16. století se pěstování petržele rozšířilo i do Anglie, později též do zámoří. České pojmenování „petržel“ je vlastně zvukovou verzí latinského názvu petroselinum, který však má svůj původ v řečtině. Staří Čechové hovořili o petruželi.
Nať i kořen petržele najdou uplatnění v mnoha jídlech, z nichž jedno si můžete připravit podle našeho receptu:

Slepice nebo kuře s petrželovou omáčkou a knedlíčky

Slepici nebo kuře uvaříme s kořenovou zeleninou.

Omáčku připravíme ze 7 dkg másla a mouky. Jíšku zalijeme drůbežím vývarem a do ní vložíme nadrobno nasekanou petržel. Do hotové omáčky zavařujeme petrželové knedlíčky.

Knedlíčky: Na drobné kostky nakrájíme 3 rohlíky, pokropíme mlékem, nasypeme nasekanou zelenou petrželku, rozklepneme 2 vajíčka a vmícháme 1 kávovou lžičku hladké mouky, podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění.. Osolíme, vše dobře zamícháme a na prkénku posypaném strouhanou houskou tvoříme malé knedlíčky. Omáčku uvedeme do varu a zavařujeme knedlíčky po dobu asi 5 minut. Z uvedeného množství utvoříme asi 18 knedlíčků.
16.09.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444