Pět tipů, jak vybrat sedací soupravu

Sedací souprava Jaguar

Sedací souprava Jaguar

Především pro mladý pár, který si zařizuje nové bydlení, představuje sedací souprava důležitý kus nábytku. Sedačku - dominantu obývacího pokoje - si někteří vybírají s přihlédnutím k současným moderním trendům, jiní však dávají přednost nadčasové klasice. 

Moderní bydlení fandí prostoru. Odstraňují se příčky a kuchyně s obývacími pokoji se propojují. Sedací souprava si v interiérech nadále zachovává své dominantní místo a navíc plní další funkce. Ty tam jsou doby, kdy se sedačka přirazila ke zdi a sloužila jen pro večerní válení se u televize. Moderní trend velí přesunout sedačku do prostoru a vytvořit tak místo pro posezení s rodinou a přáteli.  Aby sedací souprava mohla nabídnout komfortní pohodlí všem, měli bychom předem uvažovat o rozměrech sedací soupravy a jejímu přizpůsobení danému pokoji, ve kterém se bude nacházet.
 
  Sedací souprava Belfast
1. Dbejte na kvalitu, velikost a pohodlí
Mladé páry, které si vytvářejí své první společné bydlení, se nejspíš budou rozhodovat mezi moderními sedacími soupravami, které jsou nabízeny v různém stylu, barevném provedení a několika typech povrchových úprav. Většinou jsme při výběru ovlivněni vzhledem. Opomíjet praktické hledisko bychom však neměli. Sedací souprava má v první řadě sloužit k odpočinku. K těm nejpohodlnějším patří tzv. válecí sedačky, jejichž sedací část je dostatečně hluboká. Hloubku sedačky lze ovlivnit pevnými čalouněnými polštáři. Navíc jejich potah můžete měnit podle libosti, aniž by to příliš zatížilo váš finanční rozpočet.

Výhrou jsou sedací soupravy, které zároveň dokážou plnit funkci úložného prostoru. Toho jsou schopny designové sedačky s úschovnou pro knihy, časopisy, mobilní telefony, ovladače a další drobnosti. Navíc je většina z nich rozkládací, a tak jednoduše vytvoříte podpěru pro své nohy.
2. Nezatracujte klasiku
 
Sedací souprava Torino  
Pokud nepatříte k vyznavačům aktuálních designových trendů, budete možná volit klasiku, která nezklame. Klasické sedací soupravy respektují především zdravé sezení a pohodlné vstávání, a tak myslí i na starší. Pohodlnost těchto sedaček je dobré vyzkoušet na vlastní kůži. Můžete si totiž vybrat mezi stupni tuhosti a vybrat tak pro sebe tu nejvhodnější variantu.

Pod pojmem klasická sedačka si nemusíme představovat něco nemoderního. I tyto sedačky jsou dostupné v různých materiálech. Záleží jen na vás, jestli zvolíte prověřenou látku, přírodní kůži nebo eko kůži. Materiál klasické sedací soupravy se samozřejmě odráží na její ceně a životnosti, proto je důležité vybírat pečlivě a s rozvahou.
3. Zachovejte prostor kolem sedačky
Řešíte prostor? Nevlastníte zrovna vilu, ale pouze skromný panelový byt? Před výběrem sedačky uvažujte o rozměrech bytu. Je důležité, abyste kolem sedací soupravy mohli volně procházet. Existují pohovky se dvěma, třemi, ale i čtyřmi sedáky. Někdy je výhodnější koupit menší pohovku a doplnit ji křeslem. Praktický může být i taburet, který poslouží jako přídavné místo pro hosta, nebo si na něj můžete kdykoliv položit nohy. 
4. Potah vybírejte podle svého životního stylu
 
  Sedací souprava Deimos  
Rozhodli jste se mezi rohovou, nebo volně stojící sedačkou, mezi dvoj a trojsedákem a nyní stojíte před výběrem potahu. Jakou barvu? Jaký materiál? Barvu sedačky laďte s interiérem obývacího pokoje. Přírodní tlumené barvy většinou snesou vše. Pokud naopak sníte o výrazně červené sedačce, volte pak další doplňky v střízlivých barvách.

Větší pozornost než barevnému provedení věnujte typu povrchové úpravy. Ne každá sedačka je vhodná pro rodinu s dětmi. Děti semtam něco upustí, a tak by povrch sedačky měl být dobře omyvatelný. Stejně tak milovníci psů budou vybírat takové potahy, které lze snadno vysávat a čistit. Ideální je i možnost impregnace, čímž zabráníte znehodnocení a prodloužíte dobu funkčnosti výrobku.
5. Nakupujte tam, kde vám poradí odborníci
Sedací soupravy v široké paletě barev, funkcí a materiálů naleznete v JENA-nábytek, jejíž hlavním sortiment tvoří jak moderní sedačky, tak klasické sedací soupravy. Nabídka je dostatečně široká, každý zákazník si tak přijde na své. Na prodejnách JENA-nábytek je připravený vyškolený tým odborníků, který vám s ochotou poradí, jaká sedací souprava je pro Vás z cenové hladiny ta nejvhodnější. Při výběru nových modelů kladou v JENA-nábytek důraz na nejnovější trendy, technologie a novinky, které mají moderním lidem co říct.

Navštivte také e-shop JENA-nábytek.cz, kde naleznete kompletní sortiment, který si můžete v pohodlí domova prohlédnout a rovnou z něj objednat vybraný nábytek.
12.11.2013 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444