Pěstování zeleniny - podpírání rostlin

Pro všechny, kdo mají malou zahrádku a snaží se na ni pěstovat co nejvíce různých druhů zeleniny, může být zajímavou variantou podpírání zeleniny a pečování o ní tak, aby rostla kolmo vzhůru. Správně podpíraná zelenina potom zabírá daleko méně tolik potřebné půdy a zároveň sbírá více světla.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vinné hrozny, stejně jako hrách a fazole, rostou velmi dobře zavěšeny na nitkách nebo drátcích upoutaných k nosné konstrukci. Velkou výhodou je tento způsob pěstování při sklízení. Plody se neponičí a rovněž tento způsob ocení Vaše zádové svalstvo.

Zavěšeným rajčatům a jiným vysokým plodinám se nejlépe daří když mohou růst do výšky cca 120cm a jsou zasazeny do hloubky 30 cm v zemi. Mladé a přesazené rostliny rostou daleko rychleji mohou-li se plazit po podpůrném (nejlépe dřevěném) kolíku dokola.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Další možností jak podpírat pnoucí rostliny jsou drátěné koše. Ty poskytují dostatečnou podporu například pro rajčata, kdy opět rostlina dostává zároveň více vzduchu a světla. Koše mohou být široce rozevřené což usnadňuje sběr zralých plodů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Ne všechny formy podpůrných konstrukcí musí být vysoké, typickým příkladem je pěstování okurek na "lankových sítích". Velmi užitečné je používat cedulky s popisem rostliny a doby zasazení pro lepší odhad zralosti semen.
10.07.2003 | Martin Vápeník

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444