Pastva pro oči v království zvuků

HITY HiFi v brněnské Galerii Designcentra

Vstoupíte-li v těchto dnech do prostor brněnské Galerie Designcentra ČR, uvítá vás změť zvuků. Zaměříte-li pak pozornost na kteroukoli ze zde předváděných reproduktorových souprav, nezůstanete na pochybách, že skutečně přicházíte mezi HITY HiFi. Pod tímto názvem můžete v Designcentru až do konce května navštívit výstavu, jejímž námětem je design v audiovizuální technice.

Ideálem výrobců audiotechniky je věrná reprodukce bez zkreslení a šumů. Dnešní špičkové výrobky v této oblasti splňují ty nejnáročnější požadavky na kvalitu zvuku. Současně se zdokonalováním technických parametrů došlo v uplynulých letech k převratnému vývoji také v jejich designovém řešení. Ačkoli se design podřizuje funkci, je zároveň svébytným prvkem, který výrazně spoluvytváří estetickou kvalitu interiérů, v nichž se ocitá.
Arbitrem se v tomto ohledu dva roky před koncem minulého století stal dnes už proslavený reproduktor Nautilus, který je vévodícím exponátem výstavy HITY HiFi. Jeho originální spirálovitý tvar, do kterého designér Kenneth Grange technicky dokonalé zařízení důmyslně uzavřel, zapůsobí na první pohled svou nadčasovou majestátností. Není však jen estetickým prvkem; toto řešení vyloučilo nežádoucí odrazy, které mohou vyvolat hranaté tvary reproduktorů, a přispělo k čistotě, živosti, přesnosti a lehkosti zvuku oceňovaného odborníky na celém světě.
Společnost Bowers&Wilkins, která Nautilus vyvinula, je jen jednou z řady firem prezentujících na výstavě v Galerii Designcentra svou špičkovou audio či audiovizuální produkci nebo instalační projekty. V expozici jsou zastoupeny výrobky nesoucí značky Panasonic, Sony, JVC, zblízka si můžete prohlédnout např. impozantní analogové gramofony RPM 9 vyrobené společností SEV Litovel, za jejichž design získali Jiří Kroutil a Jan Turek ocenění Vynikající výrobek roku. Nepřehlédnutelný je např. design reproduktorů BeoLab, které David Lemis vytvořil pro společnost Bang&Olufsen, nebo kulovitý design unikátně řešených reproduktorů ze soustavy irského výrobce O'heocha., kterou prezentuje společnost Audioego. Zavítáte-li do Galerie Designcentra na Radnické, máte rovněž příležitost pohodlně se posadit, vychutnat vynikající kvalitu obrazu a prostorového zvuku několika domácích kin a svého favorita mezi exponáty si vybrat sami.
04.05.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444