Pasivní dům s jezírkem

Klient si přál postavit dům s co nejmenšími náklady na výstavbu i budoucí užívání a s ohledem k životnímu prostředí. Koncepce návrhu vycházela z požadavku, aby byl dům vystavěn v energeticky pasivním standardu. Prohlédněte si netradičně řešený rodinný dům ve slovenské Borince.

Na začátku byl úzký pozemek nepravidelného tvaru, který v půli přetíná vysokotlaký plynovod. Plynovod má ochranné a bezpečnostní pásmo 50 m na každou stranu od potrubí. Rodinný dům je proto umístěn v severní části pozemku a vzhledem k minimální nutné velikosti domu a požadavku dodržet odstupy od hranic pozemku má dům nepravidelný půdorys.
Výsledné řešení domu se samostatnou garáží zdůrazňuje moderní pojetí klasického příměstského domu. Dům je posazený na rovinatý luční terén. Je jednopodlažní, s vloženou galerií v obytném prostoru, částečně podsklepený.
Dominantním prvkem domu je obytný prostor otevřený do krovu. Prostorový zážitek je umocněn galerií u jižní fasády a světlem ze střešního okna nad ní. Otevřením přes dvě podlaží dostává dům vnitřní velkorysost.  Z obytného prostoru vedou dveře na terasu domu, která je vysunuta na konzole nad přírodní jezírko. Na objektu je navržena „zelená“ sedlová střecha opatřena dostatečnou izolací, která je osázená sukulenty a travinami. Na střeše jsou také umístěny solární kolektory pro ohřev vody do integrovaného zásobníku tepla. Na jihovýchodní části střechy jsou umístěny fotovoltaické články.

Vnější stěny jsou opatřeny izolací v tloušťce cca 300 mm, skladba střechy je navržena v celkové tloušťce cca 700 mm, podlahy včetně izolací v celkové tloušťce cca 500 mm. V interiéru je dominantním prvkem akumulační stěna z nepálených cihel.

Realizace: DOBRÝ DŮM, s.r.o.
21.08.2014 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444