Pasivní dům Šardice s dotací Zelená úsporám

Výstavba pasivních domů má u nás za sebou deset let vývoje a stavební systém Ytong se u domů s „takřka nulovou spotřebou“ úspěšně používá od počátků. Jak se tyto domy osvědčily v praxi a co vás při jejich výstavbě čeká? Nejlépe je zeptat se přímo u majitelů takového domu. Bydlí v pasivním domě na Brněnsku již čtyři roky. Postavili jej svépomocí, získali dotace Zelená úsporám a výsledné náklady na provoz jsou ještě nižší než předpoklady.

Pojem pasivní dům je u nás známý již desetiletí. Jeho popularita vzrostla vydáním unijní legislativy z roku 2008, která předepisuje pokles emisí C02 o 20 % a zvýšení podílů obnovitelných energií také o 20 %, obojí do roku 2020. Česká republika reagovala souborem opatření, norem a předpisů, které neumožní po roce 2020 realizace jiného typu budovy. Ministerstvo Životního Prostředí zavedlo proto dotační program Zelená úsporám. Z něj je možné čerpat dotace na pasivní výstavbu až ve výši téměř půl milionu a čas návratnosti investice do pasivní výstavby je tak mnohem kratší. 
 

Chcete reálná fakta? Ptejte se těch, co mají reálné zkušenosti

„Zkušenosti s výstavbou pasivních domů sbíráme od počátků. Někteří majitelé se stali doslova fandy svých obydlí. Pozitivně je hodnocena především kvalita vnitřního prostředí budovy. Rovnoměrná teplota v celém obydlí, vysoká tepelná setrvačnost, díky níž ani třídenní výpadek dodávky elektrické energie nezpůsobí pokles vnitřní teploty o více než dva stupně celsia. Řízené větrání umožňuje ponechat uzavřená okna, čímž je budova výborně chráněna proti prachu a hmyzu,“ říká Ing. Petr Mareček, technický poradce Ytongu, který ze strany dodavatele stavebního materiálu na výstavbě tohoto domu spolupracoval.

Kolem větrání v pasivním domě přežívají i některé mýty, které ale ve skutečnosti neplatí: „Říká se, že v pasivním domě nelze větrat okny. Noční větrání okny v pasivním rodinném domě je dokonce v letních měsících velmi vhodné,“ vysvětluje majitel domu.



Jak je to ale s náklady na výstavbu? Nakolik je složité dosáhnout na dotace a splnit všechny normy pro pasivní domy? „Stavba pasivního domu nebyla finančně zdaleka tak náročná, jak se traduje, užitná hodnota je mnohem větší a cena už je srovnatelná s běžnou výstavbou,“ uvádí ke svým zkušenostem majitel domu na Brněnsku. „U samotné výstavby záleží na pečlivosti provedení a dodržení postupů výstavby. Ale není třeba se toho obávat, stavbu jsme zvládli svépomocí. Vybrali jsme si Ytong, protože je lehký, snadno se opracovává a zdění s ním bylo rychlé a snadné,“ dodává ke svým zkušenostem s výstavbou doslova „vlastníma rukama“. Na dům získali i dotace Zelená úsporám, ani zde však není třeba se bát nároční administrativy. „Veškeré výpočty nám provedla odborná firma, která postarala i o dokumentaci. Pro nás to tedy nebyla příliš velká zátěž,“ říká majitel k dotacím.

A náklady na provoz? Po čtyřech letech bydlení už mohou majitelé říci, že předčily očekávání. „Náklady na provoz jsou minimální, naše předpoklady byly mnohem vyšší. Topení a chlazení má roční spotřebu od 3400 do 4000 Kč.“ 
 

Co může Ytong nabídnout nejen pro úsporné bydlení? 

Ytong je u laické veřejnosti široce známý jako optimální systém pro svépomoc. U tohoto domu majitelé ocenili také jeho vynikající tvarovatelnost, díky níž lze zvládnout i atypické tvary téměř bez odpadu. „S Ytongem jsem měl dobré zkušenosti s předchozích staveb. Obvodové zdivo stavěli zedníci, zbytek jsme zvládli sami, včetně zaoblené části v obývacím pokoji,“ uvádí majitel domu.

Za zmíněných deset let historie pasivní výstavby však systém Ytong prošel řadou inovací a může současným stavebníkům nabídnout i nová řešení pasivní výstavby. Především je to použití promyšleného systému komponentů, do nějž patří i stropy a střechy. Jejich použití usnadní dosáhnout hodnot pro pasivní výstavbu a přináší i mnohé provozní výhody. Vývojem prošly i známé bílé tvárnice. Pro energeticky úsporné stavění byla vyvinuta tepelněizolační řada, doplněná o novinku Lambda YQ. S touto dosud nejlepší tvárnicí od Ytongu hodnot pro pasivní výstavbu dosáhnete i jednovrstvým zděním bez zateplování a současně je tato výstavba podporována dotacemi Nová zelená úsporám. 

02.12.2016 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444