Paneláky a byty v nich

Bořit či tvořit?

To je ta otázka, kterou je třeba řešit a budou se jí 14. a 15. března v Praze zabývat ministři Evropské unie odpovědní za bytovou politiku. Moto této konference by mohlo znít „Sídliště pro život“.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Panelová výstavba se stala problémem, který se dotýká řady evropských zemí. Proto se v Praze z iniciativy a pod taktovkou českého ministra J. Paroubka, kterému bude sekundovat S. M. Dekkerová, ministryně bydlení, územního plánování a životního prostředí Nizozemského království, sejdou příslušní evropští ministři a další činitelé, zabývající se touto otázkou. Již z této skutečnosti vyplývá, že problematika bydlení není ožehavá jen v ČR a několika dalších státech, ale snaží se ji řešit všechny evropské státy. Je to patrné z témat konference: Udržitelná obnova panelových domů jako prevence sociálního vyloučení a Financování obnovy panelových domů, účast veřejného sektoru, veřejná podpora. Jednat se bude o různých zkušenostech a návrzích řešení.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Budou peníze na české paneláky?

Nás samozřejmě zajímá  otázka našich panelových domů. V České republice bylo postaveno 1 075 157 bytů v panelových domech. V letech 1998-2004 byly opraveny 97 884 byty a dotace na opravy a vady činily 2, 215 miliard korun. Z tohoto poměru je zjevné, že poměr počtu panelových bytů a částka na jejich „vylepšení“ je velice nízká a každý si snadno spočítá jak dlouho by úpravy domů trvaly; leckdo by se jich nedožil.

Potřeba se pohybuje kolem 400 mld. Je tedy otázkou peněz, jak rychle se bude bydlení  v panelových domech zlepšovat. Dosud to byly finance jen z ČR, které na  tyto práce byly vynaloženy. Ze strukturálních fondů EU není dosud na opravy panelových domů možno čerpat žádné prostředky. Proto jedním z hlavních cílů na konferenci je dosáhnout určitého průlomu v ochotě Evropské komise přispívat na regeneraci panelových sídlišť z evropských finančních prostředků. A proto byli také na konferenci pozváni dva eurokomisaři, jejichž kompetence se bytové politiky dotýká, paní Danuta Hübner – za regionální politiku, a Vladimír Špidla za sociální záležitosti, zaměstnanost a rovné příležitosti. Očekává se také účast nevládních organizací sdružených v European Housing Forum.
Co konference přinese, se teprve dovíme.  Lze předpokládat, že naše sdělovací prostředky jí budou věnovat velkou pozornost, protože je to akce, která po zasedání MMF a NATO se bude, opět jako první v dané problematice, konat v ČR.

02.03.2005 | jm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444