PVC - recyklovatelný materiál

Častou námitkou odpůrců používání oken z PVC je, že se jedná o neekologický materiál. K pověrám o PVC patří tvrzení, že polyvinylchlorid je látka, která se v přírodě nevyskytuje, má obrovskou stabilitu, nerozkládá se a jeho výrobou člověk zatěžuje okolí v neprospěch dalších generací. Okna z PVC doslouží přibližně po 40 - 50 letech, co potom s nimi?

Nelze docela vyvrátit fakt, že výroba PVC zatěžuje životní prostředí, protože tak člověk činí téměř veškerou svou činností. Postupně objevil řadu materiálů, které se v přírodě původně nevyskytovaly - sklem a slitinami kovů počínaje, řadou syntetických polymerů, k nimž patří i plasty konče. Recyklovatelnost dnes patří k významným tématům a některé plasty jako např. polyetylen, polypropylen či polyetylentereftalát (známý jako PET) již vstoupily do povědomí veřejnosti jako recyklovatelné, ačkoli v ČR v této oblasti značně zaostáváme.
 
Beze zbytku recyklovatelné je však i PVC. Příkladem je německá firma VEKA AG, která mj. dodává plastovéch profily českému výrobci plastových, dřevěných i hliníkových oken, společnosti VEKRA. Závod na recyklování kompletních oken z umělé hmoty firma VEKA AG   postavila a uvedla do provozu již v roce 1993 v Behringenu (Duryňsko - SRN) a dokázala tak schůdnost recyklování PVC. Zvláštní technologií koextruze je zde vyráběn profil, jehož pohledové části jsou z prvomateriálu a nepohledové z recyklátu.

V České republice se zatím o recyklování spíš hovoří. Skládkování je stále velmi levné a proto se tříděním odpadu nikdo příliš nezatěžuje. Zatímco legislativa pro hospodaření s odpady v EU je nastavena tak, že nejlevnější je recyklování, pak spalování a nejdražší skládkování, v Česku je tomu stále naopak.


Protože jsou plastová okna v České republice výrobkem relativně novým, problém s jejich likvidací zatím nevznikl. Věřme společně, že než doslouží, změní se u nás situace natolik, že podobný závod jako v Behringenu bude i u nás.

bydlinekBydlínek s učebnicí chemie
Víte, že nejstaršími plasty, které lidé začali používat, byly tzv. reaktoplasty? Zatímco dnes rozšířené termoplasty mají schopnost opakovaně ohřevem měknout a ochlazením tuhnout, takže je lze snadno tvarovat a proto jsou také recyklovatelné, reaktoplasty (nejstarší z nich byly např. parkesin, šelak či bakelit) se účinkem tepla, záření nebo použitím katalyzátoru dostávají do netavitelného a nerozpustného stavu.
20.07.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444