Osvětlený kolotoč pro slavnostní příležitosti

Trendem moderní doby je snižování spotřeby energií. Náš vánoční kolotoč nepotřebuje benzin ani elektřinu, a poháněn svíčkami je tak dvojnásob aktuální. Nabízíme vám plánek na výrobu klasické vánoční ozdoby.

Procházíte-li za vánočních večerů ulicemi měst i zapadlými vesničkami, vše kolem svítí a bliká. Kilometry dlouhých řetězů se žárovkami lemují rohy domů, hrany střech a obrysy výkladních skříní. Široké ulice i tmavé průjezdy se mění v světélkující bludiště, stromy propletené kabely slouží jako živá konstrukce pro elektrické zázraky naší doby. Snadno získáte dojem, že je to příliš umělé, a nepříjemný pocit, že se moderní světelné vánoční výzdobě nedá uniknout. Navíc o vkusu a přiměřenosti nemůže být ani řeč. Co s tím? Pokusme se této vánoční opulenci nastavit zrcadlo. Náš osvětlený vánoční kolotoč je stará dobrá ruční práce, obrázky jsou láskyplně vyřezané lupénkovou pilkou a vyplněné průsvitným papírem, poklidný provoz kolotoče zajišťují pravé svíčky (tj. ty se skutečným, horkým plamenem). Zkrátka a dobře, naše letošní vánoční téma je věnované všem, kteří si svátky duchovní spřízněnosti chtějí skutečně vychutnat, a ne pouze pasivně konzumovat. Dobře si uvědomujeme, že se předvánoční čas vyznačuje všeobecným, v mnoha případech totálním vyčerpáním rodinných rozpočtů, udrželi jsme proto výrobní náklady na uzdě. Pokud výdaje za překližku budou přiměřené, stanou se Vánoce i svátkem pro vaši peněženku, neboť ostatní náklady jsou již zanedbatelné.

Dvoudílný podstavec pro potřebnou stabilitu

Celý kolotoč se skládá ze čtyř částí: podstavce, nosného korpusu s otočnou osou, ozdobného krytu a vrtulky. Podstavec a nosný korpus je vyrobený z poměrně těžké MDF desky (19 mm), kryt a křidélka vrtule jsou kvůli potřebné lehkosti vyrobené z tenké modelářské překližky.

Výroba krytu z lehké překližky

Pro správnou funkčnost celého kolotoče je rozhodující otočná osa a její uložení. Kontaktní plochy mezi osou a ostatními konstrukčními díly jsou proto omezeny na jedinou kovovou podložku, která je položena na matici o velikosti M6 (viz obr. 17)

Návod na výrobu osvětleného kolotoče



Na základní desku podstavce narýsujte kružnici o průměru 40 cm. Kružnici rozdělte šesti diagonálami, na které vyznačte rohy vrchního, šestihranného dílu podstavce.
Otvory v podstavci musí být dokonale kolmé, a proto na vrták před vyvrtáním otvorů nasaďte kolmo provrtaný dřevěný špalík. Dřevěná hmoždinka vám usnadní přesné vycentrování podstavce při přilepování horního, šestihranného dílu.
Do šestihranné části podstavce vyvrtejte šest slepých otvorů pro čajové svíčky. Otvory by měly být 3 až 4 mm hluboké.


Upravenou šestihrannou desku nasadte na hmoždinku v základní desce, obě desky vyrovnejte a přišroubujte je k sobě skrz předvrtané slepé otvory.
Otočná osa z hliníkové trubky je usazená ve třech čtvercových MDF destičkách. Do spodní destičky se vyvrtá středicí otvor, do obou ostatních navíc širší slepý otvor pro kovové podložky. Průběžné otvory v těchto dvou destičkách musí být o něco širší než průměr hliníkové trubky.
Všechny tři čtvercové destičky se slepí dohromady se dvěma bočními stěnami a jednou zadní stěnou. Přední stěna se na nosný korpus pouze nasadí. Všechny hrany korpusu se zkosí a obrousí.bsp;


Kulaté, předvrtané montážní destičky se připnou svěrkami k oběma koncům korpusu pomocí svěrek a přišroubují se.
Po přišroubování obou montážních destiček (obrázek) odstraňte středicí hmoždinku, nosný korpus nasaďte na podstavec a oba díly sešroubujte dohromady.
Když je všechno smontované, můžete dřevěné plochy natřít základovým nátěrem a po přebroušení i finální barvou.


Na kousek překližky narýsujte obrys šestihranné nosné destičky ozdobného krytu. Vyměřte rovněž přesné umístění, šířku a délku potřebných zářezů pro vlepení lehkých ramen.
Vyříznutí destičky a zářezů se nejlépe provádí na miniaturní stolní kotoučové pile.
Rovné obrysy ramen se z lehké překližky vyříznou rovněž na stolní kotoučové pile.


Oblé tvary se vyříznou jemnou lupenkovou nebo vyřezávací pilkou.

Aby se připravená ramena dala nasadit na montážní destičku, musí se do jejich horních čelních hran vyříznout odpovídající zářezy.
Při vyřezávání obrázkových reliéfů lupenkovou pilkou se musí předvrtat otvory v některych rozích předkreslených obrysů.



Dvanáct křídel vrtulky se vlepí do předvrtaných otvorů ve středovém kotouči pomocí tenkých, půlkruhových lišt.
Kryt kolotoče se nasadí na matici s podložkou, které se předtím našroubují na závitovou tyč.

CO JE... ?

MODELÁŘSKÁ PŘEKLIŽKA

Tří- až pětivrstvá březová překližka o tlouštce pouhé 2 mm. Jedná se o asi nejtenčí a zároveň nejlehčí druh překližky. Prodává se ve specializovaných obchodech za zhruba 800 Kč/m2.

DALŠÍ INFORMACE:

ZAJIŠTĚNÍ SVÍČEK

Když se do slepých otvorů v podstavci vsadí vhodná kovová pouzdra, zabrání se tím převrhnutí svíček Široký lemovací kroužek zachytí stékající vosk, takže nehrozí, že při jeho odstraňování poškodíte povrch dřeva.

JEŠTĚ VĚTŠÍ LESK

Když se kolotoč natře lakem z kategorie "lesklých" nebo "velmi lesklých", budou se v jeho povrchu krásně zrcadlit odrazy hořících svíček.

Převzato z časopisu Udělej si sám 11/2006

24.11.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444