Ostružiníky je třeba chránit proti větru

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Koncem léta dozrávají ostružiny, které řadíme k drobnému ovoci. Jejich použití je však bohaté. Můžeme je například podávat k pokrmům, k nimž jsme byli zvyklí servírovat dnes téměř vzácné brusinky. Chutnají výborně nejen ke zvěřině, ale ke všem tmavým masům. Stále zaujímají významné místo v lidovém lékařství.

Čaj uvařený ze sušených listů mladých ostružin se odedávna podával v domácnostech jako účinný léčebný prostředek při poruchách činnosti střevního traktu, proti průjmu, při žaludečních chorobách nebo při zánětu ústní dutiny.
Plody, které jsou kulovité, černé, lesklé, posilují imunitní systém, mají značně vysoký obsah vitaminu A, vitaminu C, jsou bohaté na železo i na další cenné minerální látky. Šťáva z ostružin pomáhá zejména při nachlazení. Pro nízký obsah bílkovin, cukrů a zároveň vysoký podíl minerálních látek a kyselin v plodech jsou ostružiny vhodné pro nejrůznější diety.

 

S pěstováním ostružiníku (Rubus fruticosus) v zahradách se začalo až v 19. století, s jeho šlechtěním ještě později. Dnes již existují vedle trnitých odrůd i odrůdy beztrnné, které však většinou rostou o poznání slaběji.

Protože jsou ostružiníky pnoucí rostliny vyžadující oporu, musíme je vyvazovat. V zahradách můžeme ostružiník pěstovat na drátěné konstrukci, praktické bývá pěstovat jej na konstrukci podél plotu. Dlouhé šlahouny se zakracují. Zakrácené rostliny více větví, a tak by i výnos z nich měl být větší. Některé jsou málo odolné vůči mrazům, proto je vhodné na zimu je sundat z opory a na zemi zakrýt. Rostlina kvete a plodí na loňských výhonech.


Ostružiníky jsou nenáročné, daří se jim i na suchých písčitých půdách, nejlépe však prospívají v půdách výživnějších a vlhčích. Vysazujeme je na jaře od března do dubna. Bujně rostoucí odrůdy sázíme ve vzdálenosti 2–2,5 m, u slabších stačí vzdálenost 1,5 m.

bydlinek Chutnají nám už osm tisíc let

Kdy vlastně přišli lidé na to, o jakou jde dobrotu? Jak zjistili archeologové, ostružiny sbírali již naši pradávní předkové. Semena ostružiníku byla objevena v neolitických vykopávkách. Staří Řekové říkali ostružinám krev Titánů. České pojmenování „ostružiny“ má původ od všeslovanského slova ostrý. Ostré jsou ostružiny proto, že mají trny. Přesto byly jejich lahodné plody po celá staletí přilepšením k jídelníčku nejchudších vrstev.
18.09.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444