Ostrůvek v kuchyni. Jak na to?

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ostrůvek je stále oblíbenější součástí moderní kuchyně. Není divu. Idea tohoto prakticky i esteticky hodnotného prvku jde ruku v ruce se současným trendem v designu kuchyní - pojmout místo pro přípravu a konzumaci jídla jako otevřený prostor pro setkávání. Ale aby byl ostrůvek skutečně funkční, musíme zvážit řadu faktorů. Jak na to?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, kolik prostoru máme k dispozici. Abychom u ostrůvku měli dostatek místa pro manipulaci kolem pracovních ploch, musí být umístěn ve volném prostoru. Minimální vzdálenost od stěn či dalších kusů nábytku musí činit 90cm, optimálně však 120cm. Ostrůvek je vhodný spíše pro větší kuchyně nebo pro místnosti propojující kuchyň s jídelnou či obývacím pokojem.

Dále je třeba si rozmyslet, co od ostrůvku očekáváme. Ostrůvky mohou v kuchyni plnit různé účely. Nejčastěji jsou pojímány jako mycí či varné centrum v kombinaci s plochou pro posezení a konzumaci. Ostrůvek jako mycí nebo varné centrum je i technicky náročnějším prvkem. Rozvody elektřiny a vody je třeba uzpůsobit umístění ostrůvku a neměli bychom zapomenout na jeho dostatečné osvětlení. Při přestavbě již zařízené kuchyně se tedy nevyhneme zásahům do stěn a podlah, při navrhování nové kuchyně je třeba rozmístění jednotlivých prvků dopředu promyslet. 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Kuchyně Houžvíček

Pokud se rozhodneme koncipovat ostrůvek jako varné centrum, je třeba počítat i s umístěním digestoře. Odsávač par byl měl být nejen dostatečně výkonný, ale také pohledný. Digestoř nad ostrůvkem bude viditelná ze všech stran a neměla by nám ničit vzhled kuchyně. Nesmíme také zapomenout na dostatek pracovní a odkládací plochy v okolí varné desky. Ostrůvek jako varné centrum se ale skutečně vyplatí. Ideálním řešením je umístit z druhé strany pracovní plochy posezení. Získáme praktické a pohodlné místo pro přípravu i podávání jídla.  Kombinace varné plochy s plochou pro konzumaci nám navíc umožní servírovat jídlo rovnou na talíř, aniž bychom jej museli někam přenášet. Další velkou výhodou ostrůvku oproti pracovní ploše klasické linky je dostatek denního světla.

Varné centrum lze velmi dobře zkombinovat s mycím centrem, záleží však na velikosti ostrůvku, jež si můžeme dovolit. Dřez s místem pro odkapání, pracovní plocha a prostor pro vaření s odkládací plochou jsou sice prostorově náročnější, takovéto řešení je ale nesmírně praktické. Umožní nám efektivní pohyb po kuchyni a poskytne dostatek prostoru i pro spolupráci několika lidí zároveň.

Ostrůvek lze ale pojmout jako čistě pracovní plochu, opět v kombinaci s prostorem pro podávání jídla. Pokud je pro nás příliš složité zasahovat do rozvodů elektřiny či vody, může být tato alternativa ideálním řešením.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Urban Kuchyně

Funkci ostrůvku přizpůsobíme i úložný prostor. Ten má navíc tu výhodu, že je přístupný hned z několika stran. Pod varným centrem najdou své místo skříňky na hrnce, úložné prostoruy ostrůvku jako mycího centra můžeme použít k oddělenému uskladnění čistících prostředků. Ve variantě ostrůvku - pracovního centra najdou místo pro své uskladnění potraviny. Nezanedbatelný je i prostor nad plochou ostrůvku. Zde můžeme uplatnit různé závěsné, např. drátěné systémy.

Ostrůvek je většinou dominantním prvkem kuchyně, neměli bychom proto zanedbat jeho vzhled. Důležité je promyslet osvětlení pracovní plochy tak, aby bylo dostatečné a zároveň příjemné, obzvláště, pokud je součástí ostrůvku i prostor pro posezení.

Rozhodně ale nebudeme litovat energie ani finančních prostředků. Ostrůvek otevře naši kuchyni směrem k dalším členům domácnosti. Tento prostorový prvek je nejen skutečně fyzicky přístupný ze všech stran, ale působí i psychologicky příjemným dojmem.

21.05.2010 | Hana Děcká

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444