Originální encyklopedie současné evropské architektury

Výstava Wonderland v Praze

Tento týden byla ve výstavních prostorách společnosti Ahrend v pražském Veletržním paláci otevřena putovní výstava nazvaná Wonderland. Původní prezentace 11 rakouských architektonických týmů přibírá v každé hostitelské zemi další „jedenáctku“;  na svých zastávkách v devíti evropských zemích se tak postupně rozroste v expozici 99 evropských architektonických tvůrčích dílen.

Tento projekt vznikl v Rakousku, kde na 440 čtvercových výstavních panelech jedenáct zdejších architektonických týmů vytvořilo prezentaci svých současných prací formou jakési “výstavní krajiny”. V roce 2002 byla expozice představena ve Vídni, později ve městech St. Veit/Glan a Graz.
Díky úspěchu této výstavy vznikla myšlenka pokračovat v projektu formou evropského turné, které by se stalo příležitostí pro další mladé tvůrce. Bylo vyzváno po jedenácti týmech z  dalších osmi zemí (Slovensko, Česká republika, Německo, Holandsko, Francie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko), aby společně vytvořily  výstavu zachycující průřez současnou individuální tvorbou.“The European Wonderland Tour” pak bylo zahájeno v červnu 2004 v Bratislavě.

Organizátoři nynější pražské zastávky měli rozhodně šťastnou ruku při výběru výstavního prostoru, jehož charakter se kongeniálně spojuje se zvoleným způsobem prezentace. Tady, v prostorách společnosti Ahrend,  se představují projekty 11 rakouských, 11 slovenských a 11 českých týmů. Návštěvníci tak mohou na své  procházce touto „výstavní krajinou“ poznat třetinu z pozoruhodně koncipované encyklopedie současné evropské architektury, která díky tomuto ojedinělému projektu postupně vzniká.


Po  Praze, kde potrvá do 18. září,  se výstava přesune do Berlína, Amsterodamu, Paříže, Benátek, Ljublaně a Záhřebu. V březnu roku 2006 uzavře svou pouť opět v Rakousku, kde bude tato postupně vzniklá krajina - encyklopedie prezentovat 99 evropských architektonických týmů.


 


Prameny: http://www.wonderland.cx; http://www.artmagazin.cc

Velký obrázek Velký obrázek Velký obrázek Velký obrázek Velký obrázek Velký obrázek
06.09.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444