Orientujete se v úsporných zdrojích osvětlení?

S vývojem nových druhů světelných zdrojů se na trhu se objevují čím dál rozmanitější druhy žárovek, mezi nimiž se spotřebitelé často neumí orientovat. Podívejme se proto, s jakými typy se běžně můžeme setkat.

Standardní žárovky – výroba končí v srpnu 2012. Tento druh žárovek kupujeme především kvůli jejich ceně, která je zpravidla velmi nízká. Vezmeme-li ovšem v úvahu provozní náklady, výhodnost této koupě se rapidně sníží. Úsporné světelné zdroje totiž v porovnání se standardní žárovkou spotřebují o 25 – 90 % méně elektrické energie, a to při zachování stejné kvality světla. Standardní žárovka totiž 95 % přijaté energie přemění na teplo a jen 5 % na světlo.

Při koupi úsporných světelných zdrojů je situace opačná – nákupní cena je sice vyšší, ale provozní náklady jsou neporovnatelně nižší, než je tomu u klasických zářivek. Nemluvě o jejich životnosti, která je v případě úsporných žárovek až desetinásobná.

Standardní žárovku můžeme bez problémů nahradit jiným světelným zdrojem. Jsou to halogenové žárovky (Eco Halo), kompaktní úsporné žárovky a LED žárovky.

Eco Halo - halogenová žárovka - je žárovka, která uspoří zhruba 25 % elektrické energie. Její životnost je přibližně dvojnásobná, tedy 2000 hodin, ve srovnání se standardními světelnými zdroji. Skládá se z wolframového vlákna, které se nachází v kapsli s halogenovým plynem. Díky tomu může žárovka pracovat i při vyšších teplotách, což vede k intenzivnějšímu jasu než je běžné u klasických zářivek. Tento typ žárovky se vyrábí z křemičitého skla, které může být poškozeno dotekem ruky, kdy dochází ke změně struktury skla. Žárovka se tak nedostatečně ochlazuje a po zapnutí se při přehřátí spálí.

Některé halogenové žárovky lze čistit technickým lihem, což platí u typů GU10 a A55. Typ Eco Halo zářivek má různé závity (např. E14, E27, GU10, GU5.3, R7s G4, G9). Tyto světelné zdroje jsou konstruovány pro napětí 230 nebo 12 voltů. Mezi přednosti halogenových žárovek patří možnost tzv. stmívání, tedy regulace intenzity svícení.

Kompaktní úsporné žárovky uspoří ještě více energie žárovky než EcoHalo, a to až 80 %. Vyšší je i jejich životnost - dosahuje až 15 000 hodin. Tvary tohoto typu zářivek jsou různorodé - od trubicového, přes spirálovitý až po klasický zaoblený tvar. Lze je použít jako přímou náhradu standardní žárovky se závitem E14 a E27. Obdobně jako u předchozích halogenových zářivek mají některé druhy možnost stmívání (tato informace by měla být uvedena na obale).

Barvy světla mohou být:

  • teplá bílá (označení na obale 827)
  • studená bílá (označení na obale 840)
  • studené denní světlo (označení na obale 865).


LED žárovky (LightEmittingDiode) mohou uspořit až 90 % elektrické energie oproti žárovkám standardním, přičemž jejich životnost je až 25 000 hodin. Na rozdíl od kompaktních úsporných zářivek je možné vybírat z většího množství tvarů (např. kapka, svíčka, standardní zaoblený tvar, spot) a závitů (E14, E27, GU10, GU5.3, G4). Na trhu je k dostání mnoho typů LED žárovek - od základní řady až po tu nejvyšší. Tyto žárovky pak mohou být nejen součástí dekorativního osvětlení, ale umožňují rovněž stmívání. Lze je využít i k osvětlení exteriéru jako je např. zahradní osvětlení, či pro osvětlení komunikací. LED žárovky mohou mít též elegantní design, díky němuž jsou vhodné i do otevřených svítidel. Teplota jejich světla je 2700 K. Barva u LED žárovky je shodná se standardní žárovkou.

Mezi výhody LED svítidel ve srovnání s ostatními světelnými zdroji patří:

  • dlouhá životnost při dodržení požadovaných provozních parametrů (jako je např. chlazení čipu)
  • nízká spotřeba elektrické energie, která je dána její vysoce efektivní přeměnou na světlo
  • nízká provozní teplota, která u LED žárovek nepřekročí hodnotu 70°C
  • okamžitý start umožňující plný výkon světelného zdroje
  • možnost regulace výkonu umožňující využití celého spektra barevné škály
  • malé rozměry nacházející uplatnění v designových konstrukcích
  • vysoká odolnost vůči vnějším vlivům
  • bezpečný provoz zajištěný napájením ze zdrojů s nízkým napětím
  • snadná recyklace

Co by vás mělo zajímat při koupi osvětlení?

Příkon - udává se ve Wattech (W) - kolik energie světelný zdroj spotřebuje na vyzařování světla.

Vyzařované světlo - udává se v Lumenech (lm) - kolik světla světelný zdroj vyzáří do prostoru okolo sebe. “Výkonnost” spotů se udává v Kandelách (cd) - je to intenzita světla v daném směru od zdroje.

Doba životnosti v hodinách - 1 000 hodin je přibližně 1 rok (výzkumem se zjistilo, že běžná domácnost svítí přibližně 3 hodiny denně, tedy cca 1 000 hodin za jeden rok).

Barvu světla vyjadřují stupně Kelvina - teplá bílá 2 700 K (světlo standardní žárovky), studená bíla 3 000 K (halogenové světlo), denní světlo 6 500 K. Čím méně stupňů Kelvina, tím teplejší bílé světlo. Kvalitní světelný zdroj má uvedenou přesnou barvu světla na obale, ne jen rozptyl (2 200 - 3 200 K). Pokud je na obale uvedené rozpětí barvy světla, je možné, že při namontování několika takových zářivek bude každý zdroj svítit jinou barvou (jeden bude do oranžova, druhý do modra).

Reprodukce barev (Ra index) - vyjadřuje rozsah shody pigmentu s tím, jak vypadá pod příslušným světelným zdrojem. Světelný zdroj s charakteristikou Ra = 100 reprodukuje optimálním způsobem všechny barvy. Čím nižší je hodnota Ra, tím hůře se pigmenty zobrazují (běžně prodávané světelné zdroje mají Ra 80 - 85 %).

Nejčastější závity - E14, E27 (E jako Edison) a 14/27 jako průměr závitu v milimetrech, spoty GU10 (napětí 230 V), GU5.3 (napětí 12 V), kapsle G4/G9, GY 6.35 a lineární zdroje R7s.

Další aspekty výběru:

Velikost místnosti
Velká místnost potřebuje ke kvalitnímu osvícení více lumenů než malá místnost.

Typ svítidla
Než žárovku začneme vybírat, je důležité si své svítidlo nejprve důkladně prohlédnout. Typ žárovky se liší v návaznosti na druhu svítidla např.: u starších stropních svítidel (lustry), která mají skleněné „poháry“ přes žárovku, můžě být problém umístit žárovku delšího tvaru.

Barva stěn místnosti
Čím je pokoj tmavší, tím více lumenů bude potřeba, aby osvícení dosáhlo své kvality.

Využití
Žárovky mohou mít více využití. Aktivní osvětlení prostoru, osvětlení dané plochy (jídelní stůl, kuchyňská linka), orientační osvětlení (na zahradě, dětský pokoj). Dle toho taktéž vybíráme v závislosti na příkonu a počtu lumenů. Pro osvětlení, které svítí dlouhodobě (venkovní světlo, noční světlo), je velmi vhodné použít LED žárovku, jelikož má velmi nízký příkon - tedy spotřebu energie.



V tabulce ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/32/ES je zřetelné jaké substituční úsporné světelné zdroje si může spotřebitel pořídit místo klasických žárovek. Tabulka znázorňuje jmenovitý světelný tok světelného zdroje jak u kompaktních tak i halogenových a LED žárovek uváděný v lumenech tak i ekvivalentní příkon ve wattech.

Bude-li si tedy spotřebitel chtít nahradit klasickou 60 wattovou žárovku jiným světelným zdrojem, může tak učinit s tím, že tento substituční úsporný světelný zdroj se bude rovnat u LED zářivky 806 lumenům, u halogenové žárovky 702 lumenům a u kompaktní zářivky 741 lumenům. Je tedy pouze na spotřebiteli samotném, jaký typ klasických žárovek do této doby používal a jakým úsporným světelným zdrojem ho bude chtít nahradit.

Tabulka ekvivalentů klasických žárovek oproti LED žárovkám

  

Jak rozumět obalu žárovky

Dříve byl nákup žárovky poměrně jednoduchou záležitostí, protože stačilo vědět, zda máte ve svítidle velký (E27), nebo malý (E14) závit. Dnes existuje krom těchto standardních závitů ještě celá řada patic a speciálních závitů. Tento fakt dělá z nákupu světelného zdroje detektivní pátrání. Např. když při nákupu náhrady za klasickou žárovku 100W jsou na výběr dva druhy závitu, stmívatelná a nestmívatelná varianta, řada barevných variant od 2 700 K až po 6 000 K, a to nemluvě o intenzitě, která se může pohybovat u úsporného ekvivalentu od 1350 do 1550 lm. Šance špatné koupě je tedy dnes daleko vyšší než v dobách standardních žárovek.

Na stránkách esvetlo.cz se tedy zákazníkovi, ale i „náhodnému kolemjdoucímu,“ věnuje hned po otevření stránky expert, který poradí a doporučí podle potřeby.

 

Výzkum: Všeobecná gramotnost obyvatelstva v oblasti úsporných světelných zdrojů

Na základě mnoha dotazů spotřebitelů se portál eSvětlo.cz rozhodl provést výzkum o problematice všeobecné gramotnosti obyvatelstva v oblasti klasických a úsporných světelných zdrojů. V tomto výzkumu bylo osloveno více než pět set respondentů ohledně jejich povědomí o stávající legislativě týkající se standardních a úsporných světelných zdrojů či o informacích, které mohou nalézt na obalech každé úsporné a LED žárovky.

Bylo zjištěno, že Češi ve většině případů neví, jak nahradit klasické žárovky za úsporné a nejsou tak připraveni na výměnu klasických žárovek za substituční úsporné. Problém se nachází i ve zjištění,  že dokonce ani nerozumí informacím, jež se objevují na jejich obalech.

Dalším faktem, který Češi často nevědí, je průměrná životnost LED a úsporné žárovky, která se razantně liší od žárovek klasických. Úsporná žárovka má životnost přibližně 8 – 10 tisíc hodin, LED žárovka 25 – 30 tisíc hodin, zato klasická žárovka pouze 1000 hodin.

Níže zpracovaný výzkum tedy ukazuje, jak špatně jsou spotřebitelé informováni. Mezi další zjištění patří fakt, že celých 13 % dotázaných si myslelo, že při výměně klasických žárovek za úsporné je potřeba vyměnit zároveň s nimi i celý závit, což samozřejmě není pravda.

Právě toto všeobecně mylné mínění se eSvětlo.cz snaží prostřednictvím osvětové činnosti v České republice zvrátit.

V průzkumu byla zjištěna následující fakta:



Díky nové legislativní normě vydané Evropskou komisí končí v září tohoto roku výroba klasických zářivek, proto společnost eSvětlo.cz zajímalo, jaká je obeznámenost Čechů s tímto faktem. Z výzkumu vyplynulo, že celých 16 % respondentů o tomto nařízení nevědělo. Jednalo se především o uživatele standardních světelných zdrojů, kteří užívají úsporné a LED žárovky spíše zřídka.

Průzkum dále zjistil, že průměrný počet žárovek v domácnostech v současnosti činí necelých 18 světelných zdrojů, přesněji 17,6. Z tohoto počtu připadá na jednu domácnost 5,7 standardních žárovek a 11,9 úsporných či LED žárovek.

 

Z výzkumu je očividné, že 88% respondentů odpovědělo špatně na dotaz ohledně znalosti průměrné životnosti LED žárovky. Pouze 12% dotázaných odpovědělo správně.

To může být vysvětleno malou, dokonce téměř nulovou komunikací výrobců klasických žárovek s konečnými spotřebiteli.

 

Dále se v průzkumu zjišťovalo povědomí Čechů o průměrné životnosti úsporné žárovky. Na tuto otázku odpovědělo 77 % dotázaných špatně, přitom právě i dlouhá životnosti zaručuje úsporu elektrické energie a tedy i peněz, které by spotřebitel musel zaplatit, používal-li by jinou, než úspornou či LED zářivku.

 

Dalším zarážejícím faktem, který vyplynul z průzkumu, je skutečnost, že celých 13% dotázaných si myslelo, že před použitím LED zářivky je potřeba vyměnit závity v celé domácnosti. Závity jsou přitom pouze konstrukční část každé žárovky a liší se na úsporných světelných zdrojích stejně, jako se liší i u klasických žárovek. Závit klasické žárovky tedy může být kdykoliv nahrazen substitučním závitem úsporného světelného zdroje. Zbylých 87% respondentů vědělo, že LED zářivky se dají použít se stejnými typy závitů jako klasické.

 

V dnešní době předražené elektřiny se většina domácností snaží šetřit, proto i portál eSvětlo.cz zajímalo, zda se lidé pokoušejí snižovat své náklady na svícení. Na tuto otázku odpovědělo 89% dotázaných kladně. I proto si poradensko – prodejní portáleSvětlo myslí, že je vhodné propagovat kompaktní a LED žárovky jako variantu budoucnosti, která lidem zajistí úsporu v jejich domácnostech.

 

V neposlední řadě společnost eSvětlo.cz zajímalo, zda se Češi orientují v označení uvedených na obalech zářivek. Zjišťovala tedy, zda lidé vůbec vědí, co se skrývá pod názvem „Kelviny.“

Kelviny označují spektrum barvy vyzařovaného světla. Například teplé bílé světlo produkované klasickou žárovkou se rovná 2700 Kelvinům. Průzkum ukázal, že celých 80 % respondentů tento fakt neznalo, přestože je to nejdůležitější informace, kterou by spotřebitel měl při výběru žárovky brát v potaz. Vybere-li si totiž zákazník více zářivek, každou s jinou hodnotou nebo dokonce s určitým rozmezím počtu Kelvinů, bude mu každý světelný zdroj svítit odlišnou barvou.

 

Na otázku, co je u žárovek označováno v lumenech, dokázalo jen 26% respondentů odpovědět správně. Zbylých 74% odpověď neznalo nebo odpovědělo špatně. Lumeny je přitom označován důležitý údaj – světelný tok neboli intenzita vyzařovaného světla. Tento fakt je velice důležitý při výběrů správného substitučního úsporného světelného zdroje. Například klasická 60W žárovka se rovná LED zářivce o síle 806 lumenů. Bez znalosti této informace si spotřebitel může zakoupit nevhodnou či dokonce nevyhovující úspornou zářivku

03.10.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444