Opravy škod po zimě

Včasný zásah šetří peníze

Mrazivá zima a sněhové bouře umí domu pořádně "zatopit". Současně s koncem zimy nastává čas na důkladnou revizní prohlídku. Pokud škody po odcházející zimě odstraníte včas, můžete tím ušetřit spoustu peněz.

Poškození stavby lze s nadsázkou přirovnat k ohni. V okamžiku svého vzniku se dají odstranit pomocí zcela jednoduchých prostředků. Čím déle se však s opravami otálí, tím se zvětšuje závažnost možných poškození. Příčiny přitom mohou být poměrně nevinného charakteru: prasklá střešní taška, rozdrolené místo na lemu komína, malá trhlina na fasádě hned vedle okenního parapetu. A následky mohou být značně dramatické: tepelná izolace nasáklá vodou, tlející střešní trámy, rozpadlý komín, metr čtvereční opadané omítky. Těmto závažným poškozením se dá předejít pouze pravidelnou kontrolou domu. Sestavili jsme pro vás rozsáhlý kontrolní program.


       
 

  • FASÁDA - Trhliny a opadaná místa?
  • STŘECHA - Jsou střešní tašky v bezvadném stavu?
  • KOMÍN - Jsou spáry a napojení ke střeše v pořádku?
  • OKAPY - Je všechno těsné, není v okapech žádné spadané listí?
  • OKNA A DVEŘE - Netáhne někudy? Je dřevo i nátěr v pořádku?
  • OKENNÍ PARAPETY - Je římsa, spáry a zdivo v dobrém stavu?
  • SKLEP - Je zde vidět nebo cítit vlhkost?
  • BALKON - Drží dlažba pevně? Je zábradlí bezpečné?

FASÁDA
Poškození omítky by se nikdy nemělo brát na lehkou váhu. Odlupující se nátěr může být znakem provlhlé zdi.

V omítce nesmí být žádné trhliny nebo odloupaná místa. Při kontrole ve vyšších polohách budete potřebovat stabilní žebřík nebo malou pracovní plošinu - zejména když se budou muset provést opravy. Když v omítce svého domu najdete trhliny, musí se poškozené místo nejdříve zvětšit kladivem a sekáčem. Vzniklý otvor se ze tří čtvrtin vyplní akrylovým tmelem a nakonec se uzavře univerzálním tmelem.

Do vrstvy čerstvého tmelu vtlačte kousek tkaniny ze skelných vláken, která spáru vyztuží. Snažte se přitom pokud možno "zůstat v systému", tzn. že byste měli používat materiály, které se hodí ke složení stávající omítky. V nejlepším případě by stavební materiály měly pocházet od stejného výrobce.

Když je dům obložený lícním zdivem, měly by být jeho cihly samy o sobě mrazuvzdorné. Pokud se však ve zdivu objevily trhliny ještě před začátkem zimy, mohla do nich proniknout voda, a protože se voda v mrazu rozpíná, mohly se tyto trhliny přes zimu výrazně zvětšit a některé cihly mohou být v přední části rozdrolené. Řešení: Cihla se otluče o 2 až 3 cm a na otlučené místo se epoxidovým lepidlem přilepí úzký pruh ze stejného materiálu. Výsledná iluze je dokonalá. Popraskané spáry se musí vyškrábat špičatým nástrojem, vyčistit a opětovně vyspárovat.

Pokud se vám nepodaří sehnat vhodnou cihlovou "dlaždici", musíte z lícního zdiva vysekat sekáčem celou poškozenou cihlu a na její místo vsadit cihlu novou.


STŘECHA

Trhliny v bitumenové lepence se utěsňují bitumenovým tmelem.

U nakloněné střechy hledejte následující poškození: Chybí některé střešní tašky? Leží všechny tašky tak, jak mají? Nejsou některé střešní tašky popraskané nebo oprýskané? Pokud na poškozená místa bez problémů dosáhnete ze stabilního žebříku (většinou se tak dosáhne pouze na první dvě řady střešních tašek), poškozené tašky jednoduše vyměňte. Dbejte přitom na to, aby nové tašky přesně zapadly do struktury okolní střešní krytiny, protože jinak by střechu mohly poškodit první větší poryvy větru. Vsazení nových tašek do starší střechy nemusí být nic jednoduchého, protože staré střešní tašky se většinou svým tvarem přizpůsobí způsobu svého uložení. Když si s opravou střechy nebudete zcela jisti, měli byste raději zavolat odborníka.

Kraje ploché střechy jsou kritickým místem. Objevily se mezi kovovými kryty a střešní lepenkou trhliny? Pak pomůže bitumenový těsnicí tmel.

Samotný mech střešním taškám nijak neškodí. Větší nánosy mechu však mohou způsobit, že se na střeše začne držet voda. Mech se dá ze střechy jednoduše shodit, například pomocí dlouhé latě. Vy přitom můžete pohodlně stát na zemi. Kvůli odstranění mechu se tedy nemusí podnikat žádné krkolomné expedice na střechu. Ještě hloupějším nápadem je brát si s sebou za účelem odstranění mechu vysokotlaký čistič. Na plochých střechách je kritickým bodem odtékání vody. V každém případě se musí vyčistit odtok okapu. Zkontrolujte, jestli se v rozích a ve švech neuvolnily jednotlivé pruhy bitumenové lepenky. Poškozená místa potřete ze spodní strany bitumenovým tmelem, místo pořádně přitlačte k podkladu a přetřete jej tmelem i z horní strany.

Zkontrolujte všechna navazující místa včetně napojení ploché střechy garáže k domovní zdi. Pokud se v plechové střešní krytině objevily spáry, můžete je opět utěsnit bitumenovým spárovacím tmelem (např. Quick-Mix) nebo těsnicí hmotou vyztuženou karbonovými a dralonovými vlákny (např. "Gum" od firmy MEM).

KOMÍN

Voda v komíně ukazuje na špatné napojení komína ke střeše nebo na sanaci topení bez současně provedené sanace komína.

Dalekohledem nebo osobní návštěvou zkontrolujte případné trhliny a spáry ve vrchní části zděného komína. Neuralgickým bodem bývá plechové napojení střechy ke komínu, které je choulostivé na silný vítr. Poškozené oplechování se musí bezpodmínečně (odborně) obnovit, protože jinak by dešťová voda mohla proniknout až do tepelné izolace střechy, což by nejen zhoršilo její izolační účinek, ale v horším případě by to vedlo k provlhnutí a zetlení celé nosné konstrukce střechy. Stále znovu dochází k tomu, že se provede sanace topení, aniž by se přitom sanoval i samotný komín. Na vnitřních stěnách komína začne v takovém případě kondenzovat voda a na vrchní části komína se objeví hnědé skvrny. Tyto skvrny jsou nejen velmi ošklivé, ale z dlouhodobého hlediska ohrožují i stabilitu celého komína. Při míšení vody a kouřových zplodin totiž vzniká kyselina, která může způsobit rozdrolení spár i samotných cihel. Sanaci komína by měl rovněž provádět odborník.

OKAPY

Ze všech okapů odstraňte spadané listí. V tomto ohledu vám může výrazně ulehčit život podélný síťový kryt okapu, díky kterému se listí do okapu vůbec nedostane. Tyto kryty jsou mnohem výhodnější než obyčejná odtoková síta, které pouze brání listům v průniku do svislé odtokové roury. Na podélném okapovém krytu mohou listy uschnout a potom je jednoduše odfoukne vítr.

Listí v okapovém žlabu je malým zlem, které občas může mít velké následky. Okap můžete před spadaným listím ochránit speciálním podélným krytem.
 
Síto na odtoku sice spolehlivě ochrání odtokovou rouru před ucpáním, ale okapové žlaby se musí častěji čistit.
 
Když spojení mezi částmi okapového žlabu netěsní, můžete životnost okapu prodloužit trvale elastickým tmelem.
 
Dále byste měli bedlivě zkontrolovat stav okapových žlabů a rour. Na umělohmotných okapech nesmějí být žádná ztrouchnivělá nebo rozpadlá místa, na kovových okapech nesmí být žádná koroze. Zatímco na pozinkovaných okapech se rezavějící místa dají snadno odhalit, korodující měděné okapy se v napadených místech pouze ztenčují. To se však stává jen velmi zřídka. Životnost měděných okapů by totiž měla činit 50 a více let.
 
Poškozené okapové žlaby a roury bezodkladně vyměňte, protože by jinak dešťová voda začala stékat po fasádě domu a zdivo by zvlhlo. Zkontrolujte rovněž spojení mezi jednotlivými díly okapového žlabu. Netěsnící místa v případě potřeby utěsněte trvale elastickým tmelem. U malých netěsností se tmel nanáší z malé kartuše, větší otvory (maximálně do 10 mm) se zatmelí štětcem. Okapy se dají utěsnit i samolepicí bitumenovou páskou od firmy Tesa.
 
 
Poškození okna s příčkami. Pouze důkladná prohlídka odhalí, jestli se jedná jen o poškození nátěru, nebo jestli je napadené i samotné dřevo.
 
Když táhne od oken, nemusí to nutně znamenat nákladnou sanační operaci: Často stačí pouhé nastavení okenního kování nebo výměna těsnění, a okna jsou zachráněna.
 
Zábly vás v zimním období nohy? Mihotá se za silného větru světlo svíček? Pokud ano, pak byste měli venkovní dveře dovybavit těsnicími lištami, například malými kartáčky.
 
Když táhne od oken, musí se vyměnit těsnicí profily. Pozor: slabinou oken jsou především jejich rohy, ve kterých se snadno vytvoří vzduchové štěrbiny. Dále zvenku zkontrolujte případné trhliny ve spárách mezi sklem a rámem okna a mezi oknem a okolním zdivem. Pokud jsou tyto spáry vyplněné trvale elastickým tmelem, který v průběhu let popraskal, musí se spáry zcela obnovit.
 
Jsou vaše okna zkroucená, nátěr je poškozený a vlhkost již pronikla i do dřeva? Opravy dřeva (úkol pro zkušené domácí kutily) a natírání oken raději přesuňte na léto, aby okna mezitím mohla dokonale vyschnout. V této chvíli můžete řadu problémů odstranit nastavením pantů a zavíracího mechanizmu.
 
OKENNÍ PARAPETY
 
Kamenná okenní římsa se v závislosti na teplotě rozpíná nebo smršťuje. Tyto pohyby mohou vést ke vzniku trhlin, kterými může proniknout voda do zdiva.
 
Pokud jsou vaše římsy kamenné, měli byste je i okolní zdivo důkladně prohlédnout. Nejsou nikde žádné trhliny? Jsou všechny spáry v dobrém stavu? Odhalená poškození se musí opravit. Na dokonale těsných spárách záleží především u říms, které jsou vytvořené z řady cihel postavených na užší stranu příčně k domovní zdi. Do vodorovných ploch totiž může voda prosakovat mnohem lépe než do svislé fasády.
 
Pokud je okenní římsa kovová, zkontrolujte její boční napojení na okolní zdivo. Kov se při vyšších letních teplotách rozpíná a v zimě se opět smršťuje. Když je římsa špatně napojená na domovní zeď, může se z ní vytrhnout. V tomto případě se nedá provést žádná oprava. Raději celou římsu odstraňte a přimontujte novou římsu s dostatečně hlubokým, oboustranným ukotvením ve zdi. Spáry utěsněte trvale elastickým tmelem.
SKLEP
 
Takhle vypadá vlhká sklepní zeď. Vlhkost vyplavuje ze zdiva soli, které pak poškozují jeho povrch.
 
Odkrytí sklepní zdi a její izolace patří k fyzicky nejnáročnějším úkolům, které musí vlastník domu splnit. Vrstva bitumenového nátěru ochrání zdivo před vlhkostí z okolní půdy.
 
Důkladně zkontrolujte vnitřní stěny. Jsou někde vlhká místa, trhliny nebo nabobtnalá omítka? Dalším znakem provlhnutí je i ostrý nebo zemitý zápach, plíseň nebo dokonce výskyt hub. O nutnosti a způsobu sanace provlhlého sklepa by měl rozhodnout odborník. Než se totiž pustíte do utěsňování, mělo by se zjistit, o jaký druh vlhkosti se vlastně jedná. Voda může do zdiva pronikat z boku, protože je vnější izolace poškozená nebo tam dokonce vůbec není. Nebo se může jednat o kapilárně vzlínající vlhkost ze základů domu. Důvod: Absence horizontální izolace nebo tlak spodní vody pod domovními základy. Teprve když se zjistí příčina vlhkosti, může se určit i způsob jejího odstranění.
 
Jedna z možností: Zeď sklepa se z vnější strany odkryje a kompletně se odizoluje. Dalším řešením je položení nebo obnova venkovní drenáže. Pokud se sklepní zeď nedá nebo nemá odkrýt, může se zvolit některý ze systémů, kterými se sklep dá utěsnit zevnitř (například tzv. chemická injektáž zdiva). Co však můžete v každém případě provést sami: Vyčistěte osvětlovací sklepní šachtu a odstraňte z ní spadané listí. Jinak by se v okolním zdivu a na sklepním okně začala hromadit vlhkost. Zvažte přitom, jestli by se šachta neměla zajistit ochrannou mříží proti vloupání.

BALKONY

Jak vypadá podlaha balkonu? Nejsou některé dlaždice uvolněné, popraskané nebo jinak poškozené? Za poškozené můžeme považovat i dlaždice, které při poklepání vydávají dutý zvuk: Uvolnily se totiž z vrstvy lepidla či malty, narušují soudržnost celé dlažby a mohou se snadno zlomit. Trhliny a popraskané spáry jsou jednoznačným pokynem k akci, protože jsou největší slabinou podlahy na balkoně. Když jimi prosákne dešťová voda, dojde ke zvlhnutí nosné konstrukce a ocelové nosníky začnou rezivět. To v průběhu let masivně naruší stabilitu a nosnost celého balkonu. V závislosti na stavu a stáří podlahy byste se měli rozhodnout, jestli se ještě vyplatí výměna jednotlivých dlaždic, nebo jestli by se neměla vyměnit celá dlažba. Pokud se rozhodnete pro novou podlahu, měla by se pod ní položit plošná drenáž.

Drenáž dokáže vodu odvádět mnohem lépe než přírodní stavební materiály (cena plošné drenáže se pohybuje kolem 7000 korun/m2).

       

Položení nové podlahy na balkoně probíhá v několika krocích.
 
Nejdříve se vyrovnají poškozená místa v podkladu, potom se podklad naimpregnuje a položí se na něj plošná drenáž.
 
Nová dlažba ochrání konstrukci balkonu před vlhkostí. Důležité: Dlažba musí být mrazuvzdorná a voda po ní musí odtékat pryč.
 
Zkontrolujte také ukotvení zábradlí k balkonu, a to zejména v případě, že je zábradlí ukotvené v rovině podlahy. Zatékání vody pod dlažbu na balkoně může způsobit i špatné utěsnění mezi balkonem a domovní zdí. Vlhkost pod dlažbou může vést k tomu, že se dlaždice při prvním mrazu uvolní od podkladu. U dřevěného zábradlí zkontrolujte, jestli je jeho ukotvení k domovní zdi a balkonu dostatečně pevné. Pozor: dřevo může trouchnivět i pod barevným nátěrem. Vyzkoušejte proto, jestli zábradlí není na některých místech měkké.
28.02.2006
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444