Olomoucké vítání jara

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

FLORA 2005

V tomto týdnu nabitém veletržními a výstavními akcemi se milovníci květinových zahrad mohou opájet barvami a vůněmi živých květů rozkvetlých proto, aby svoji krásu předvedly na největší a nejstarší zahradnické výstavě v České republice - na Floře Olomouc.

Zdejší v pořadí už šestadvacátá květinová přehlídka probíhá ve dnech 21. – 24. dubna. Jejím návštěvníkům jsou přístupny nejen výstavní areál Smetanových sadů, botanická zahrada výstaviště v Bezručových sadech a na Korunní pevnůstce, ale i botanická zahrada Univerzity Palackého se zajímavou expozicí „Rizikové rostliny“. Milovníci exotických květin mohou navštívit palmový, kaktusový, subtropický nebo nově zrekonstruovaný tropický skleník.
Hlavní expozice je ovšem umístěna v pavilonu A a byla nazvána „KVĚTINOVÁ KATEDRÁLA“. Tento chrám plný pestrobarevných květin je dílem českých i zahraničních zahradnických firem a doplňuje jej výstava dřevěných plastik v zahradní úpravě, umístěná na galerii pavilonu.
Společné expozici Českého zahrádkářského svazu v pavilonu E bude vévodit kromě pozoruhodné sbírky masožravých rostlin a kaktusů také velká expozice jarních cibulovin – narcisů, tulipánů a hyacintů. V pavilonu E bude pro návštěvníky připravena i bezplatná poradenská služba ČZS a stánek s odbornou literaturou.
Drobní pěstitelé a zahrádkáři jsou hlavními návštěvníky pavilonů G a H, kde probíhají JARNÍ ZAHRADNICKÉ TRHY - prodejní nabídka širokého sortimentu květin, okrasných dřevin, zahradnického a doplňkového zboží a veletrhem HORTIFARM zaměřeném na zahradní mechanizaci.
V exteriérech Smetanových sadů v nově vytvořené „Holandské zahradě“ pod lávkou u hlavního pavilonu vykvetlo letos pro potěšení návštěvníků více než 26 tisíc cibulovin ve 172 odrůdách.
Výstava se přenáší i mimo parky a výstavní prostory. Tradiční floristická soutěž, letos na téma  „Aranžování chrámových prostor“, probíhá v šesti hlavních olomouckých chrámech a kostelech – katedrále sv. Václava, kostele sv. Mořice, chrámu P. Marie Sněžné, kostele Zvěstování P. Marie (kapucíni), kostele Neposkvrněného početí P. Marie (dominikáni) a kostele sv. Michala.  
22.04.2005 | redakce Bydlení.cz
  • Výstaviště Flora Olomouc a.s.

    Výstaviště Flora Olomouc a.s. patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše 4.395 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444