Okrasné asparágusy jsou také chřest

Zcela nenáročné, pro začínajícího amatérského pěstitele jedny z nejvhodnějších pokojových rostlin jsou asparágusy, které jsou pěkné po celý rok. Pocházejí z jižní Afriky a patří do čeledi liliovitých. Jsou to tak zvané chřesty ozdobné, které se pěstují v zahradnictvích jako okrasné hrnkové rostliny. Proto je také nepovažujeme za zeleninu, i když bychom mohli. Vždyť Asparagus officinalis, jinak také chřest obecný, byl dříve považován za léčivou rostlinu, ale brzy se stal lahůdkovou zeleninou…

Asparagus sprengeri – chřest pokojový, známe všichni. Je to polokeř světle zelené barvy, hustě a jemně větvený. Má řídce větvenou popínavou lodyhu s plochými čárkovitými fylokladiemi a drobnými bílými silně vonnými drobnými kvítky. Je značně dekorativní, proto se velmi dobře uplatňuje jak ve světlém interiéru, tak v létě na verandě, balkoně či vysazený třeba v předokenním truhlíku nebo kontejneru jako součást městské zeleně.

K okrasným asparágusům patří též méně hojný Asparagus falcatus, bujně rostoucí robustní rostlina, jež se rovněž snadno pěstuje, a proto ji lze každému začátečníkovi doporučit. Neroste převisle, její růst je vzpřímený, někdy dokonce vyžaduje i oporu, jestliže vyrostla do značné výšky. Asparagus falcatus podobně jako dekorativní Asparagus setaceus, jenž potřebuje vysokou vlhkost vzduchu, není však tolik rozšířený, i když i on bývá v obchodech s květinami k sehnání.
 
Všechny druhy asparágusů vytvářejí za určitých podmínek jedovaté červené plody velikosti rybízového zrnka. O všech druzích můžeme také tvrdit, že dávají přednost světlému stanovišti nejlépe na východním nebo západním okně.

bydlinek

Bydlínek radí

I když se to nezdá, vypařuje asparágus mnoho vody, a proto by rostliny neměly být delší dobu v suchu. Stane-li se nám přece jen, že z nějakých důvodů zapomeneme asparágus zalít a on vyschne natolik, že mu opadají všechny „lístečky“, můžeme jej obvykle ještě zachránit. Seřízneme ho a ponoříme do kbelíku plného vody, kde zůstane třeba i čtyřiadvacet hodin, ale každopádně tak dlouho, dokud se objevují vzduchové bubliny. Jakmile si můžeme být jisti, že v půdě již žádný vzduch není, květináč s rostlinou vyjmeme a postavíme na neosluněné místo, kde asparágusu poskytujeme obvyklou péči, a on opět brzy vyraší.

Množení těchto rostlin je velmi jednoduché; nejsnazší je při jejich přesazování rozdělit kořenový bal. Jenom musíme být pozorní na kořenové hlízy, abychom je nepoškodili. Jiný způsob množení asparágusu uplatníme koncem zimy v únoru nebo březnu, kdy můžeme vysít semena, která ve vlhkém substrátu po nějaké době vyklíčí.

17.08.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444