Odvážná realizace zdánlivě neřešitelného prostoru bývalé školy

Prostor auly v bývalé škole v Mikulově byl za minulého režimu znásilněný novým přestropením a ve výšce jeden a půl metru rozčleněn táhly. Mezitím se zrekonstruovaly prostory pod půdou, takže prostor nešlo opět sjednotit. Těžko využitelné místo, řekli bychom si. Rekonstrukce krovu se však ujalo studio tří architektů ORA.

„Když jsme půdu v bývalé škole objevili, zakázali jsme realizovat projekt, který by vyřezal táhla, tím poničil tektoniku konstrukce a vše nechal obalit sádrokartonem. Hledali jsme cestu, která zachová ducha a logiku prostoru, která vyhoví památkářským požadavkům a zároveň nabídne komfortní bydlení," představuje projekt Ing. arch. Jan Hora.
Rozhodli jste se zachovat táhla - to je odvážné řešení...

Vůbec. Bylo to okamžité řešení neřešitelného. Prostě nebyla jiná cesta. Kdybychom řekli, že se táhla můžou vyřezat, mohlo by to pokračovat ve vyřezáváním dalších konstrukcí, nebo stavěním příček. Takhle jsme si stanovili mantinely hned na začátku a řešení bylo jen jedno.

Nejdůležitější je rozpoznat, kdy raději nezasahovat

Snažíme se této zásady držet při každém našem projektu. Někdy je to složité. Často přemlouváme stavebníky, aby ponechali co nejvíce z původních konstrukcí a za každou cenu nebourali. Lidé si myslí, že si třeba s novými okny polepší, ale nemusí to tak být, ušetří na topení, ale pak se dusí nedostatkem vzduchu a zhorší se jim doma klima. Celkově máme pocit, že tady vládne přesvědčení, že nové je lepší. Může to tak být, ale můžete si i pohoršit. Jde o to dobře vážit vlastní preference a znát důsledky svých rozhodnutí. Stavebníci by se měli bavit s architekty a neposlouchat jen dodavatele materiálu, kteří chtějí prodat za každou cenu. Silná lobby a programy typu „zelená úsporám" považujeme za obrovskou deformaci stavebního trhu. Také nemůžete čekat, že ze starého domu uděláte nový. Něco musíte obětovat, ale něco zase získáváte. To je přirozené.

Původní stav

Nejobtížnější bylo neustále všem vysvětlovat, že to bude fungovat. Přesvědčit všechny strany na vzájemné shodě.

Studie prošla několika fázemi, měli jsme i "rodinnou" variantu. Nakonec se ozvali stavebníci až z daleké Austrálie - on Australan, ona původem Moravanka, kteří dokázali ocenit autenticitu prostoru. V Austrálii mají obecně úctu k čemukoliv starému, je to tam nedostatkové zboží. Díky tomu jsme mohli zrealizovat minimální variantu, která prostor nijak nedělí a nedrobí. 

Se svými sto čtyřiceti metry je byt největší garsonkou široko daleko. Koupelna s chodbou se nachází v původním přístavku. Byt má vlastní rozlehlou terasu, která je přístupná nově proraženým vikýřem. Spí se na boxu v konečné sekci prostoru. Projekt měl velmi napjatý rozpočet, což občas vedlo ke kompromisním řešením a některým surovým detailům. Nicméně celkovou koncepci se podařilo udržet. 
Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
Autor: Jan Hora, Barbora Zmeková, studio ORA
www.o-r-a.cz
Spolupráce: Matěj Špaček
Adresa: Mikulov, Česká republika
Projekt: 2011 Realizace: 2013
Užitná plocha: 140 m2
foto: Jan Žaloudek
20.10.2014 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444