Odstoupili jsme od smlouvy. Rezervaci nám však nevrátili

Do realitní poradny přišel dotaz od čtenářky, která se ptá na podmínky odstoupení od rezervační smlouvy. Dotaz zodpovídá realitní kancelář LEXXUS a.s.

„Po sedmiminutové prohlídce (strašně lilo a makléř spěchal na jednání, před námi proběhl telefon jiného údajného vážného zájemce) jsem chatu zarezervovala s další domluvenou prohlídkou i s majitelem. Makléř nám na místě snížil cenu a určil zálohu, kterou jsem ihned poslala. Při prohlídce s majitelem se objevily neuváděné skutečnosti. Např. lom a uzavřený les uváděný jako přednost, nebyl splachovací kloset, ani teplá voda, vše uváděné inzerátem. Odstoupili jsme na místě od smlouvy, ale rezervaci nechtějí vrátit. Můžeme se nějak bránit?" 

Čtenářka Květa

Dobrý den,
pokud jste rezervační smlouvu s realitní kanceláří podepsala při prohlídce nemovitosti, tj. mimo obchodní prostory realitní kanceláře, máte ze zákona právo od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu, a to do 14 dnů ode jejího podepsání.

Pokud by se jednalo o smlouvu uzavřenou v obchodních prostorech, nelze bez znalosti textu smlouvy posoudit, zda byly splněny podmínky pro odstoupení. Nicméně Vámi uvedené nedostatky nemovitosti jsou takového charakteru, že je lze zjistit již při první prohlídce. Podpis rezervační smlouvy po prohlídce je pak chápán jako vyslovení souhlasu se stavem nemovitostí, které zájemce zamýšlí koupit. Z toho důvodu mám za to, že daná situace by nebyla důvodem pro odstoupení od rezervační smlouvy. 
 
Realitní kancelář LEXXUS a.s.
bydlinek
Potřebujete také poradit s prodejem nebo nákupem nemovitosti? Ptejte se v realitní poradně.

*Váš prostor k vyjádření:
*Jméno a příjmení:  
*E-mail:  
* povinná pole
09.10.2014 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444