Ochrana interiéru před slunečními paprsky, bezúdržbově a bez kompromisů

Realizace soukromé rezidence ve Velké Británii

Realizace soukromé rezidence ve Velké Británii

Účinné zastínění budov hraje a bude hrát čím dál větší roli, zejména při stále rostoucích nárocích na úspory energií a snižování nákladů na správu nemovitostí. Tuto skutečnost si velmi dobře uvědomuje italský koncern Pellini SpA, jenž přišel s unikátními produkty řady ScreenLine® a předběhl dobu v oblasti stínicí techniky.

Na českém a slovenském trhu má již pět let své obchodní zastoupení. Nyní se tento světový lídr rozhodl rozšířit výrobní kapacity ve svém výrobním závodě v jihomoravském městě Hodonín. Tímto krokem se podle tvrzení českého zastoupení uspokojí neustále se zvyšující globální poptávka po produktech ScreenLine® a zároveň se zkrátí dodací termíny.
 
Patentovaný systém ScreenLine - vytahování,
stahování a naklápění lamel žaluzie
pomocí dvou rotujících magnetů.
 
V čem spočívá jedinečnost technologie ScreenLine®? 
Unikátní a patentovaný systém již před dvaceti lety umožnil integrovat žaluzii, plisé i roletu přímo do izolačního dvojskla či trojskla, a to bez narušení hermetičnosti zasklení. Vložení žaluzie se odehrává při výrobě samotného izolačního skla a stínicí prvek je od tohoto okamžiku po celou dobu své životnosti dokonale ukryt před vnějšími vlivy, které mohou konfekční stínicí prvky postupně degradovat a výrazně zkracovat jejich životnost. Jedná se zejména o problematiku oxidace materiálů, zašpinění, mechanického poškození apod.

Ovládání žaluzie je uskutečňováno prostřednictvím frontálního přenosu magnetické síly skrze sklo. Jednoduše řečeno: jeden magnet se nachází mezi izolačními skly, v nosném profilu žaluzie, a druhý z magnetů je umístěn v ovladači, který je připevněn na interiérovém skle v ose vnitřního magnetu. Jestliže uživatel pomocí ovladače umístěného na interiérovém skle otáčí magnetem, roztočí se i magnet ukrytý v převodovce žaluzie a uživatel má možnost nejen natáčet lamely žaluzie podle aktuální potřeby, ale žaluzii také vytahovat a stahovat.

Řez izolačním trojsklem s integrovanou žaluzií ScreenLine  
Řez izolačním trojsklem
s integrovanou žaluzií ScreenLine
 
Geniální myšlenkou však inovace výrobků ScreenLine® zdaleka nekončí. V loňském roce společnost inovovala i své motorizované systémy a na světový trh uvedla inteligentní meziskelní žaluzie ovládané interním bezkartáčovým motorem. Ten může být softwarově upgradován a jako jediný dokáže zasílat zpět uživateli informace o aktuální poloze lamel. 

Přehled produtků
Společnost ScreenLine CZ a.s. na český trh dodává celou řadu produktů značky ScreenLine®. Nejžádanějším systémem je manuálně ovládaná integrovaná žaluzie s typovým označením SL22C. Tento typ umožňuje zastínit plně funkční žaluzií sklo o ploše do 3,5 m2. Žaluzie ve standardu disponuje vlastním teplým distančním rámečkem na bázi TGI v šíři 22 mm. 
Pokud klient žádá větší rozměr stínění, je možné dodat typ SL27C s 27 mm distančním rámečkem a širšími lamelami. Robustnější obdoba již zmíněného systému SL22C dokáže zastínit sklo formátu až 3×3 m. Pokud je i tato velikost nedostačující, je možno vložit dvě žaluzie do jednoho skla a plochu tak zdvojnásobit. Obě varianty SL22C i SL27C mohou být motorizovány externím bezkartáčovým motorem SL2190 napájeným 24Vdc. Externí motor nahrazuje manuální magnetický ovladač umístěný na vnitřní straně izolačního skla. Žaluzie poté uživatel ovládá pomocí stisku tlačítka umístěného na stěně, popřípadě dálkovým ovladačem či chytrým telefonem.

Manuálně ovládaná integrovaná žaluzie (obrázek vlevo) a s externím bezkartáčovým motorem SL2190 s velmi tichým chodem (obrázek vpravo)
Pro náročnějšího zákazníka má společnost v nabídce stínicí prvky ovládané interním motorem.
 
Integrovaná žaluzie SL22M s interním motorem  
 Jedná se o systém SL22M a systém SL27M. Obdobně jako u manuálně ovládaných žaluzií je systém SL27M oproti SL22M schopen zastínit větší plochy. Oba typy motorů jsou již bezkartáčové a jejich životnost tak není ničím omezena. Motor neobsahuje opotřebitelné uhlíky a pohyb je uskutečňován pomocí elektromagnetických impulzů. Počty impulzů jsou motorem zaznamenávány a na základě těchto hodnot je možné pomocí datového propojení sledovat přesný úhel náklonu lamel v daném okamžiku. Díky této technologii nacházejí bezkartáčové systémy ScreenLine® uplatnění především v administrativních budovách, kde je nutné z jednoho místa přesně ovládat více žaluzií na jednotlivých patrech, fasádách nebo na celé budově.
Pravděpodobně nejprestižnější inovovanou novinkou v produktové řadě ScreenLine® je integrovaná žaluzie s označením SL22F Touch s interním bezkartáčovým motorem napájeným bateriovým dotykovým modulem 3,6Vdc. Jde o prvek, který oproti ostatním motorovým verzím nevyžaduje žádné přípravy či zásahy v rámci stávající elektroinstalace. Veškeré vedení kabelů se odehrává v samotném rámu okna. Navíc je možné k bateriovému modulu připojit malý solární panel, který během dne baterie neustále dobíjí. Ovládání žaluzie se uskutečňuje prostřednictvím jemného dotyku na senzorové části bateriového modulu nebo může být využit dálkový ovladač. Prostřednictvím ovladače pak lze žaluzie ovládat jednotlivě nebo ve skupinách. Mezi další nabízený sortiment ScreenLine® patří integrované plisované žaluzie, rolety a unikátní stínicí systémy vhodné do střešních oken.

Solárně napájená žaluzie SL22F Touch (obrázek vlevo) a umístění dotykového modulu na rámu, popř. na skle (obrázek vpravo)
Kde ideálně využít systémů ScreenLine®?
Ideální využití systémů ScreenLine® je na místech, kde je potřeba stínit interiér nejen před nežádoucími pohledy a světlem, ale i před slunečním zářením. Málokdo totiž ví, že žaluzie ScreenLine dokáží plnohodnotně nahradit žaluzie venkovní. Oproti nim však nevyžadují žádnou údržbu, není potřeba je vytahovat v případě silného větru, nebo pokud chce uživatel vyjít ven. Neruší pohled do krajiny a zároveň při jejich využití odpadá nutnost složitého řešení nadokenních kastlíků. Je možné je aplikovat do všech fixních i otvíravých pozic včetně HS portálů, zimních zahrad, zalamovacích dveří, automatických dveří apod. Výhody prvků ScreenLine ocení zejména ti, kteří žádají nulové provozní náklady, čistotu, nadčasový design a spolehlivost.

Mezi zákazníky, kteří si pořizují inovativní stínicí prvky ScreenLine® tak kromě majitelů rezidencí a apartmánů patří i lidé trpící alergiemi, rodiny s dětmi či domácími mazlíčky, zkrátka uživatelé, kteří už nechtějí řešit zaprášené či ohnuté lamely. Meziskelní stínicí prvky ScreenLine® se stále více uplatňují i ve větších projektech – ve školních zařízeních, kancelářských budovách, nemocnicích a v čistých prostorách. Architektonické a projekční ateliery stále častěji využívají ScreenLine® technologie při návrhu staveb – všude tam, kde není nutné činit kompromisy.
Výběr z projektů v ČR v roce 2014

Nová budova Laboratorního centra Fakulty technologické při Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně – bylo dodáno 179 žaluzií SL27C s externím motorem, 4 ks žaluzií SL27M (žaluzie s interním motorem). Ateliér/2002 s.r.o. (Ing. arch. Vladislav Vrána)


CERIT Science Park, nové Informačně-technologické centrum při Masarykově Univerzitě v Brně – bylo dodáno 564 integrovaných žaluzií s interním motorem SL22M. Ateliér Pelčák and Partner Architekti (Ing. arch. Petr Uhrín)
 


Obrázek vlevo: Pavilon Farmacie II. Při VFU v Brně – bylo dodáno 132ks žaluzií s interním motorem SL22M. Ateliér PROJECT building s.r.o. (Ing. arch. Petr Stojan)
 
Obrázek vpravo: Realizace soukromé rezidence ve Velké Británii 
 
24.09.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444