Obložení zárubní zvedne interiér o patro výš

Rozhodnutí o výměně vnitřních dveří a zárubní v domě či bytu je volbou na dlouhá léta dopředu. Nejde zrovna o lacinou záležitost, a proto se vyplatí koupi a instalaci důkladně promyslet a konzultovat s odborníky. Možností je celá řada, liší se náročností na stavební úpravy, ale samozřejmě i cenami. Všechny však určitě povedou ke zkrášlení interiéru.

Rozhodně je třeba začít pečlivým změřením stávajících dveří. Proměřením získává uživatel bytu jasnou představu, zda se nejedná o atypické dveře, které bude třeba vyrobit na míru, což je pochopitelně dražší, než koupě sériových dveří. K nejčastějším standardním rozměrům dveří, které jsou v sortimentu všech výrobců, patří 80/197 nebo 90/197.
Dále je třeba zvážit co nejvhodnější šířku „nových dveří“ (pro obytné místnosti se standardně používá 80 cm, ale například pro komoru či podobné „servisní“ místnosti postačí šířka dveří 60 či 70 cm).

Volba dostatečné, nikoli však přehnané šířky je klíčová. Často opakující se chybou při osazování interiérových dveří, je použití příliš širokých dveřních křídel u otočného způsobu otevírání. Velká dveřní křídla mohou při otevření překážet nebo narážet do nábytku umístěného v okolí. Šířku dveří i směr jejich otevírání je tedy nejlépe zvažovat již s předstihem, především v závislosti na předpokládaném rozmístění nábytku a očekávaném „provozu“ v místnosti.Po zvážení všech těchto faktorů pak lze zodpovědně rozhodnout, zda dveře osadit na staré zárubně, stávající zárubně vybourat a instalovat zcela nové nebo zvolit úspornější řešení v podobě obložení ocelové zárubně.
 
Obklad ocelových zárubní

Nejrychlejší a nejjednodušší metodou, jak v bytu získat krásné dveře, je využití kompletu obložkových zárubní a dveří. Speciální obložkovou zárubní (v odborné terminologii obkladem ocelové zárubně) lze bez nutnosti bourání a dalších stavebních prací bez problémů zakrýt stávající nevzhledné kovové zárubně a následně je osadit dveřmi ve shodném designu. Obložka se montuje přímo na starou ocelovou zárubeň po odstranění pantů pomocí montážní pěny.

Ovšem pozor, má to i své háčky! Obložení nelze aplikovat na úzké kovové zárubně (často používané v panelákových bytech) ani na zárubně s příliš vystouplou boční hranou. Laicky řečeno obložku nemůžete použít u úzkých betonových příček ani v případě, že zárubeň příliš „kouká“ ze zdi. V takovém případě vzniká mezi obložkou a zdí velká mezera, kterou lze jen obtížně zaplnit.
Je třeba počítat rovněž s tím, že obložením se průchod dveřmi zúží zhruba o 3 centimetry a na straně pantů budou dveře jakoby vysazeny víc dopředu ode zdi.

Obložkové zárubně

Dražší, ale ve výsledku elegantnější variantou je vyřezání stávajících ocelových zárubní a instalace obložkové zárubně. Stavební úprava tohoto typu musí být samozřejmě schválena majitelem domu a posouzena statikem. Znamená bourání, dočasnou špínu a stavební ruch v domácnosti. Ale konečný estetický efekt kompletu dveří a zárubně to určitě vynahradí.
 
Na internetových stránkách www.solodoor.cz naleznete nepřeberné možnosti kombinace dveří a obložkových zárubní. V podstatě je lze využít pro naprostou většinu interiérových dveří.
Když chybí centimetry

V případě stísněných prostor, kde hraje svoji roli každý centimetr, může být výhodné místo otočných dveří instalovat dveře posuvné. Odpadne tím potřeba volného prostoru v místnosti nutného pro otevírání dveřního křídla.

I v případě posuvných dveří existuje celá řada variant s různou finanční a stavební náročností. Nejrychlejší a nejlevnější je tzv. montáž na stěnu, kdy se dveře montují do slepé zárubně nebo do hladkého stavebního obvodu. Výhodou tohoto řešení je, že se nemusí bourat či stavebně upravovat příčka. Naopak mínus představuje skutečnost, že takovéto dveře zabírají místo „na stěně“, kam pak nelze umístit třeba poličku nebo obraz.

Elegantnější řešení proto představují dveře, které se zasouvají do speciálního stavebního pouzdra, většinou ze sádrokartonu. Instalace stavebního pouzdra ovšem již většinou vyžaduje ubourat kus příčky (kterou pak pouzdro nahradí).

Ať již se rozhodnete pro razantní stavební zásah nebo jen pro menší úpravu, ať již zvolíte klasické nebo posuvné dveře, doporučujeme se vždy obrátit na odborné montážní firmy. Inspiraci hledejte na www.solodoor.cz, kde můžete volit z desítek možných variant dveří a obložkových zárubní.
12.07.2010 | PR
  • SOLODOOR a.s.

    SOLODOOR je předním českým producentem interiérových dveří a obložkových zárubní, který od roku 1997 vyrábí finančně dostupné, spolehlivé, kvalitní a funkční dveře a zárubně. Nabízí také profesionální poradenství, odbornou montáž a možnost získat pětiletou záruku na své zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444