O sociálním bydlení na veletrhu URBIS

Prvním příspěvkem odborné konference o sociálním bydlení, kterou Svaz českých a moravských bytových družstev pořádal v pavilonu E brněnského výstaviště v rámci doprovodného programu veletrhu URBIS, bylo krátké nahlédnutí do minulosti sociálního bydlení v ČR.

PhDr. Božena Valentová z Ministerstva pro místní rozvoj se ve svém příspěvku věnovaném sociálnímu bydlení v Evropě dostala od 20. let přes poválečné období a 70. léta spojená s ropnou krizí, až k dnešku. Cílem bytové politiky dneška by měla být tzv. "umožňující politika" - tedy možnost bydlet s nebo i bez podpory státu.
Náměstek ministra po místní rozvoj František Vnouček v následujícím příspěvku zdůraznil potřebnost koncepce bydlení, která měla být dokončena již v loňském roce, ale pracuje se na ní doteď. Připravuje se změna v zákoně vlastnickém, důležitou součástí nové koncepce musí být zohlednění trendu stárnutí populace v naší republice.
Na něj navázal náměstek ministra financí ing.Jaroslav Šulc, který ve svém projevu nejvíce zdůrazňoval mýty, které jsou spojeny s pojmy regulace a deregulace nájemného. Občané této republiky pode něj neustále nechápou, že u nás neexistuje regulace nájemného a neustále se dožadují jejího zrušení. Také podle něj není určitě dobrá absence konceptu sociálního bydlení. Neopomněl zdůraznit úspěšnost drobné novely o stavebním pojištění, která před koncem loňského roku vyvolala velký boom v uzavírání stavebního spoření.
Nejočekávanější byl příchod premiéra Špidly. Pan premiér, který přišel v doprovodu brněnského primátora, svůj projev zahájil Kainarovým citátem: "Se vším se člověk nějak smíří, jen když má kam jít spát." Dále zdůraznil důležitost bytu jako životní komodity a přihlásil se k principu práva na bydlení každého člověka dle sociální charty. Podle Špidly by poměry v této republice měly vést k tomu, aby "obyčejný pracující" člověk byl schopen vyřešit otázku vlastního bydlení. V této fázi kritizoval politické strany za to, že nemají bytovou politiku ve svých volebních programech jako důležitou část, ale řeší ji jen okrajově. Také on zdůraznil, že v ČR není jiná regulace nájmů než regulace ze smluv, a že chybí velmi důležitá ochrana nájemních vztahů. Na závěr premiér shrnul tři body, které jsou podle něj pro bytovou politiku nejdůležitější: přiměřená dosažitelnost bydlení, tržně regulované vztahy a v neposlední řadě prevence před vznikem ghett - ať už obyvatel s vysokými nebo s nízkými příjmy. Při závěrečné diskuzi padla zajímavá myšlenka naturálního plnění sociálních dávek.
Na závěr zástupci bytových organizací Dr. Claus Jürgen Haschmann z Německa a Prof. Dr. Herbert Ludl z Rakouska přítomné seznámili s problematikou bytového družstevnictví a sociálního bydlení ve svých zemích.
Poslední blok konference byl věnován perspektivám družstevního bydlení.
22.04.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444