O secesním snu kultivované krásy v bydlení

Nová výstava v Moravské galerii

Na osm set předmětů v jejich plné kráse představuje výstava nazvaná Vídeňská secese a moderna 1900 – 1925, která jako jedna ze stěžejních akcí Moravské galerie, obsadila až do konce února roku 2005 výstavní prostory Uměleckoprůmyslového muzea na Husově ulici v Brně.

Alfred Pollak: Čajový a kávový servis s podnosem ze stříbra a slonoviny

Nejen nebývalým rozsahem, ale i  svou koncepcí, která chce představit charakteristické rysy secesního stylu, výstava podstatně obohatí vžité představy o tomto výtvarném fenomenu, pro nějž je zrovna tak jako hýřivý dekor a ladné křivky typická geometrická střídmost. Svojí nadčasovostí řada exponátů jistě mnohdy překvapí, ale přitom bezpochyby zaujme široké spektrum návštěvníků. Právě secese se totiž pokusila rozmáhající se průmyslové produkci navzdory rehabilitovat umění, kultivovanou krásu a vysokou úroveň uměleckých řemesel na předmětech užívaných v běžném životě domácností. Tvůrci soustředění kolem Wiener Werkstätte založené roku 1903 přičiněním Josefa Hoffmanna a Kolomana Mosera, ctili čistou krásu nového umění a dokonalost řemesla. Tyto ideály pro ně byly závazné i když navrhovali drobné předměty denní potřeby, které tvoří základ výstavy. Návštěvníci mohou obdivovat jedinečné ukázky secesního nábytku, hraček, užitého skla, keramiky, stříbrných předmětů, šperků a textilií. Svébytnými částmi výstavy jsou secesní plakáty a portrétní fotografie, mezi nimiž návštěvníci najdou např. také tvář architekta Adolfa Loose  zachyceného Karlem Novákem, básníka Machara, spisovatele Petera Altenberga či malíře Gustava Klimta – tři posledně jmenované fotografoval jejich současník Anton Josef Trčka.
Skleněná mísa z Kamenického Šenova

Vídeňská secese měla významný vliv na českou a moravskou architekturu, užité umění i na uměleckou fotografii, která prožívala v této době velký rozmach. K věhlasu kulturní i vědecké Vídně, která byla na přelomu 19. a 20. století jedním z významných evropských center, přispěla řada moravských a českých rodáků. Výstava připomíná, že v architektuře a užitém umění to byli například Adolf Loos, Josef Hoffmann, Josef Maria Olbrich nebo syn někdejšího majitele krnovského hostince U bílého koníčka profesor Leopold Bauer, kteří pak řadou svých aktivit přispívali k úzkým kontaktům vídeňské kultury a českého a moravského prostředí.  Prostupování vídeňské secese do českých zemí tvůrci expozice dokumentují i z dalších hledisek - mj. také souborem užitého skla, které se podle návrhů proslulých designérů zpracovávalo v českých sklárnách. O kvalitě řemeslného zpracování se mohou návštěvníci přesvědčit například pohledem na sklenice, mísy a vázy pocházející z Kamenického Šenova.

Výstava je u nás první takto rozsáhlou prezentací věnovanou vídeňské secesi a moderně. Že se místem této prezentace stala právě budova Uměleckoprůmyslového muzea v Brně má své souvislosti. Tady na Husově ulici, která byla svého času součástí brněnské Okružní třídy budované po vzoru vídeňské Ringstrasse, vyrostla tato novorenesanční stavba  během 80. let 19. století. Julius Leisching, který se brzy nato stal jejím ředitelem, zde uspořádal vůbec první výstavu  prací umělců z okruhu vídeňského secesního hnutí a Wiener Werkstätte a některé z exponátů zakoupil do sbírek.

Josef Hoffmann: křeslo Sitzmaschine z roku 1905

Exponáty vystavované na právě otevřené výstavě Vídeňská secese a moderna 1900-1925 pocházejí ze sbírek 40 subjektů, včetně soukromých sběratelů. Moravská galerie na její přípravě spolupracovala s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Obecním domem Praha, kromě týmu galeristů se na ní podíleli i externí spolupracovníci.  Je obohacena doprovodným programem, jehož součástí jsou odborné přednášky a výklady k jednotlivým tématům expozice, (Secesní fotografie, Secesní plakát, Secesní sklo aj.)

 

 

19.11.2004 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444