O kultuře bydlení ve Veletržním paláci

Nevšední a inspirativní podívanou přináší setkání téměř šesti desítek pečlivě vybraných vystavovatelů, kteří představují své designové novinky, vybavení interiérů, nábytek, kuchyně a koupelny, svítidla a bytové doplňky v prostorách pražského Veletržního paláce, kde ve dnech 20.-23.dubna probíhá komplex výstav art & interior7.

V jednotně komponovaném celku, který má luxusní a zároveň velmi přívětivou a kontaktní podobu, jsou vlastní expozice koncipovány jako samostatné interiéry nabízející ke zhlédnutí špičkové produkty z oblasti současné bytové kultury. 


 

 


Součástí komplexu výstav art & interior jsou pravidelně také Přehlídky českého a zahraničního designu, organizované ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Letos je ve Veletržním paláci můžete vidět až do 4. června 2006. Jako velmi poutavé a je třeba říci, že také vyrovnané sportovní utkání je koncipována výstava nazvaná Design Match 2006 CZE : SVK. Jde o pozoruhodnou konfrontaci českého a slovenského studentského i profesionálního designu posledních let. Nabízí návštěvníkům Veletržního paláce jedinečné ukázky interiérového designu, módy a šperků.


  

 

Pod názvy Holandský design Druhého Zlatého věku 1885 – 1935 a Welcome Home – Mistrovská díla současného holandského interiérového designu (1970 – 2005) se skrývají dvě výstavy, které jsou rozsáhlou prezentací holandských tvůrců minulosti i současnosti. Návštěvníci se prostřednictvím exponátů z Drents Museum v Assenmohou seznámit s vývojem dominantních stylů v dekorativním umění konce devatenáctého a první poloviny dvacátého století.Tento vývoj vyvrcholil po začátku první světové války zdobnějším stylem designu, známým pod jménem Amsterdamsche School, který zde zadržel nástup funkcionalismu do 30. let. Nadměrné užívání ozdobných prvků a luxusních materiálů ukončil až v roce 1929 krach na burze, po níž postupně začala nová éra holandského designu.

Nábytek, svítidlapodlahové krytiny a nástěnné obklady, bytový textil, doplňky i celá designérská řešení interiérů prezentovaná prostřednictvím fotografií a videa), grafický design využívaný v sektoru bytové tvorby i design domácích spotřebičů jsou náplní přehlídky současného holandského designu nazvané Welcome Home. 


    


A konečně po loňském Zlatém řezu 2003-2004, výstavě, která prezentovala výsledky jednoho ročníku stejnojmenné moskevské architektonické spoutěže, přichází letos pohled do světa současné estonské architektury. Výstava Domov 2002 – 2006 představuje odvážná architektonická řešení rodinných domů a další drobné projekty realizované v Estonsku v prvních letech 21. století.

21.04.2006 | redakce Bydlení.cz
  • AC EXPO s.r.o.

    AC Expo nabízí výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie v Praze. AC Expo se úspěšně etablovalo i v roli pořadatele veletržních akcí. Podílí se na organizaci komplexu řady výběrových výstav.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444